Η Ελλάδα δεν προκαλεί και δεν απειλεί κανέναν, υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις διεθνείς συνθήκες, τονίζουν διπλωματικές πηγές αναφορικά με νέες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων την Τετάρτη 1/02.
«Απορρίπτουμε στο σύνολο τους τα ανυπόστατα και έωλα τουρκικά επιχειρήματα όπως το έχουμε κάνει και μέσω των επιστολών μας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ» διαμηνύουν.
Επίσης, υπογραμμίζουν ότι «στον παραλογισμό έχουμε απαντήσει επανειλημμένως με ψυχραιμία και με νομικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα» και διαμηνύουν πως η Άγκυρα οφείλει να συνειδητοποιήσει πως το «ανερχόμενο προφίλ» της σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο δεν έχει θετικό πρόσημο. «Είναι το "ανερχόμενο προφίλ" μιας χώρας που ακολουθεί και εφαρμόζει αναθεωρητική πολιτική, απειλεί με πόλεμο , αμφισβητεί κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, εκβιάζει και δημιουργεί ρήγματα σε συμμαχίες που ανήκει, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ειρήνη» όπως σημειώνουν.
Ν. Δένδιας: Εξωτερική πολιτική με προσήλωση στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου
Την ανάγκη για προσαρμογή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, με μια στρατηγική που αποπνέει σιγουριά και αυτοπεποίθηση, με στοχευμένες δράσεις, όχι κοινότοπες διαπιστώσεις, καθώς και για εθνική ομοψυχία, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στην έκθεση «Δώρα Διπλωματίας: Η Εξωτερική Πολιτική τον 21ο αιώνα μέσα από αντικείμενα πολιτικού συμβολισμού», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Ζάππειο. Ξεκινώντας από την αναγκαιότητα της διατήρησης του «υψηλού κεκτημένου της εθνικής συνεννόησης», ο Νίκος Δένδιας προέταξε πως η ομόνοια είναι απαραίτητος παράγοντας της εθνικής μας επιβίωσης. Η στράτευση της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί απαραίτητο παράγοντα εθνικής επιβίωσης, όπως ανέφερε και τόνισε: «Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αντιμετωπίζει πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, προερχόμενο μάλιστα από σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του διχασμού».
Επίσης, επισήμανε πως απαραίτητη παράμετρος είναι να μην γίνεται αποδεκτή η απόπειρα της μονοπώλησης πατριωτισμού. «Οφείλουμε ως κοινωνία να αγνοούμε κάθε κραυγή πατριδοκαπηλίας, κάθε εθνικολαϊκιστική έκλαμψη θράσους» ανέφερε και προσέθεσε: «Θυμηθείτε τους εθνοκάπηλους της Χρυσής Αυγής. Νεοναζιστές που επικαλούνταν τα εθνικά σύμβολα δίπλα στον αγκυλωτό σταυρό».
Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε υπερήφανος «για τη σημαντική ενίσχυση του κεκτημένου της εθνικής συναίνεσης τα τελευταία τριάμυσι χρόνια», εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στους πρώην υπουργούς Εξωτερικών. «Διαχρονική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να ενημερώνει, να διαβουλεύεται με τα υπόλοιπα κόμματα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι, επίσης, υποχρέωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να συνομιλούν και να συμβουλεύουν την εκάστοτε κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Υπάρχουν πάντα διαφωνίες, όμως αυτό δεν επιτρέπει να διαρραγεί το αρραγές μέτωπο στις κύριες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας όπως η Ελλάδα. Ουδείς δικαιούται να θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο πατριώτη απ’ άλλους» σημείωσε επιπροσθέτως.