Ως ιστορική παραφωνία χαρακτήρισε τις θέσεις του Ερντογάν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας τα οφέλη που θα φέρει στην Ελλάδα και τους πολίτες η συμφωνία για τον αγωγό EastMed η οποία όπως είπε ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
«Ο αγωγός θα ξεκινάει από το Ισραήλ, θα μεταφέρει κοιτάσματα από εκεί προς την Ευρώπη μέσω Κύπρου, θα παίρνει και κυπριακά κοιτάσματα και θα καταλήγει στη χώρα μας μέσω Κρήτης. Θα πηγαίνει προς Πελοπόννησο, θα περνάει από Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρο και θα φεύγει από Θεσπρωτία προς Ιταλία, μέσω του αγωγού “Ποσειδώνα”. Αυτό το σχέδιο έχει ένα χαρακτήρα πολιτικό, για την ειρήνη και τη συνεργασία, έναν χαρακτήρα γεωστρατηγικό, καθώς η χώρα μας γίνεται ένα ενεργειακό σταυροδρόμι και παράλληλα, ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με πολλαπλές οδούς και πηγές» δήλωσε μιλώντας στον Alpha 98,9 συνέχισε λέγοντας πώς «Όταν ολοκληρωθεί αυτός ο αγωγός, θα περνάει από την Κρήτη, εκεί όπου δεν υπάρχει φυσικό αέριο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν και εκεί. Το ίδιο θα συμβεί και σε Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρο. Επίσης, επειδή θα έχουμε παραπάνω πηγές και αγορές, θα υπάρξει ανταγωνισμός, άρα καλύτερες τιμές για το φυσικό αέριο».
«Δεν πρέπει να υποτιμούμε την πολιτική διάσταση, μην ξεχνάτε ότι ο Ερντογάν ενοχλείται από αυτό. Εμείς δεν θέλουμε την ένταση, όμως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο δόγμα “σφάξε με πασά μου να αγιάσω”. Υπάρχει Διεθνές Δίκαιο και δεν είμαστε μόνο εμείς σε αυτή τη λογική, είναι και η Κύπρος και το Ισραήλ», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.
Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα δεχτεί τυχόν εμπορική συμφωνία με την Τουρκία, μέσω πολυεθνικών εταιριών για το φυσικό αέριο ο υπουργός υπογράμμισε πως «Δεν είμαστε καθόλου εκεί. Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπάρχουν 3 δρόμοι. Ο ένας είναι να παρεμβαίνει 3ος χωροφύλακας για να αποκλιμακώνει τις εντάσεις. Ο δεύτερος είναι να αφεθεί η ένταση και να καταλήξουμε σε θερμό επεισόδιο, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν τον θέλουμε. Και τρίτον είναι η ειρηνική επίλυση των διαφορών μας. Αυτό δεν είναι απλό, απαιτεί συγκατάθεση της Τουρκίας και ορισμό των θεμάτων».
Σχετικά με το αν το υπουργείο έχει σαφή εικόνα της ενεργειακής κατάστασης στην Τουρκία ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πώς «Εμείς έχουμε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα ως προς τα θέματα της διεθνούς ενεργειακής πολιτικής. Προσπαθούμε με μια σειρά από κινήσεις να ενισχύσουμε τη χώρα. Αυτό το πρότζεκτ πολιτικά και ουσιαστικά το στηρίζει η Ιταλία. Στις 15 Ιανουαρίου θα μεταβώ στο Κάιρο, εκεί όπου θα γίνει ένα φόρουμ για το EastMed όχι μόνο με τις 3 χώρες, αλλά και με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την παλαιστινιακή αρχή. Ένα φόρουμ ειρήνης που δείχνει τον δρόμο για το μέλλον. Ο Ερντογάν θα καταλάβει ότι με αυτά που κάνει είναι μια ιστορική παραφωνία».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο και δείχνει την αποφασιστικότητα των χωρών να προχωρήσουν μπροστά με ένα σχέδιο αψηφώντας τις απειλές της Τουρκίας με βάση το διεθνές δίκαιο».
Σε συνέντευξή του νωρίτερα στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο υπουργός απάντησε και σε ερώτηση για την πρόσκληση να παραστούν στην τελετή υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας οι πρώην υπουργοί Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και Πάνος Σκουρλέτης από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιάννης Μανιάτης από το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας πως «αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από τον κ. Μανιάτη επί κυβέρνησης Σαμαρά προχώρησε και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα ήταν απολύτως άτοπο να οικειοποιηθούμε μια δουλειά που ανήκει και σε άλλους. Η κίνηση αυτή, εκτός όλων των άλλων, συμβολίζει και την εθνική μας ενότητα», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.