Αναφορικά με την έλλειψη των φαρμάκων που υπογράμμισε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης σημείωσε ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στη χαμηλή παγκόσμια παραγωγή παράλληλα με την τεράστια ζήτηση λόγω έξαρσης των ιώσεων τονίζοντας ότι τα γενόσημα θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση για την κάλυψη των αναγκών.
Οι φαρμακοποιοί τον περασμένο μήνα είχαν εκφράσει την εκτίμηση ότι βρίσκονται σε έλλειψη από τα ράφια των φαρμακείων λίγο περισσότερα από 200 σκευάσματα. Το νούμερο αυτό μεγαλώνει εάν συνυπολογιστούν και άλλοι λόγοι ελλείψεων και μπορεί να διαφέρει ανά χρονικές φάσεις.
Όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Πλεύρης, στην Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής γενόσημων, η οποία αυξάνεται για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών. Επίσης επανέλαβε ότι απειλούνται με «λουκέτο» οι φαρμακαποθήκες που κάνουν εξαγωγές φαρμάκων που στην Ελλάδα είναι σε έλλειψη. Ηδη όπως είπε, έχουν κλείσει οριστικά δύο φαρμακαποθήκες και άλλες πέντε ελέγχονται.
Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου ο κ. Πλεύρης είχε επισημάνει ότι δεν θα βγαίνει κανένα φάρμακο από τη χώρα, σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι θα εξετάσουν αν οι φαρμακαποθήκες κατανέμουν σωστά τα φέρμακα και αν έχουν την επάρκεια που πρέπει σε βάθος τριμήνου.
Για την Κίνα σημείωσε ότι η πολιτική «Zero Covid» ήταν αποτυχημένη και η χώρα βρίσκεται στην ίδια φάση που ήταν ένα χρόνο πριν», εξηγώντας ότι η έξαρση που παρατηρείται στην Κίνα οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν έχει φυσική ανοσία. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο ΠΟΥ «κρούει» το καμπανάκι του κινδύνου γιατί τα επιστημονικά στοιχεία της Κίνας δεν είναι αξιόπιστα. «Φοβόμαστε ότι η έξαρση των κρουσμάτων οδηγήσει σε νέες μεταλλάξεις. Οι χώρες που έχουν στενότερους δεσμούς με την Κίνα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο τις αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι σε κοινή γραμμή με την Ευρώπη», είπε ο κ. Πλεύρης αναφέροντας παράλληλα ότι αν κρίνεται επιτακτικό θα ακολουθήσουμε τα μέτρα που θα αποφασιστούν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι «απαιτείται μεγάλη προσοχή» καθώς «κανείς δεν επιθυμεί πισωγύρισμα»