ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μητσοτάκης: Με «συνταγή Covid» να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές του αερίου

Ο πρωθυπουργός μετά τον χαιρετισμό, ενημέρωσε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας.

«Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εδώ στη Σόφια, για την τελετή που σηματοδοτεί την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB)», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε στους στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο National palace of Colture της Σόφιας.

Ενεργειακή γέφυρα

«Πριν από περίπου δύο μήνες, στην Κομοτηνή, από κοινού με τον τότε Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov, γιορτάσαμε την ολοκλήρωση της κατασκευής αυτής της ενεργειακής γέφυρας, που φέρνει την Ελλάδα και την Βουλγαρία ακόμα πιο κοντά, αλλάζοντας παράλληλα εκ βάθρων -όπως έχει ήδη επισημανθεί- τον ενεργειακό χάρτη της περιοχής μας», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού IGB αποτελεί μία εξαιρετική στιγμή, όχι μόνο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά για την Ευρώπη ευρύτερα, καθώς αυτός ο αγωγός ενισχύει σημαντικά την ενεργειακή και εφοδιαστική ασφάλεια για όλες τις διασυνδεδεμένες χώρες στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρωπαϊκή ήπειρο συνολικά. Ο αγωγός αυτός αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας και των συντονισμένων προσπαθειών των δύο κυβερνήσεων μας τα τελευταία χρόνια. Συνεργάστηκα γι' αυτό το έργο πολύ στενά κι εντατικά με τους ομολόγους μου, τον Πρωθυπουργό Borissov, τον Πρωθυπουργό Petkov, τις υπηρεσιακές κυβερνήσεις. Πιστεύω ότι η ευρύτερη γεωπολιτική σημασία του αγωγού αναγνωρίζεται και υπογραμμίζεται από την παρουσία, σήμερα, των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Αζερμπαϊτζάν, της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Ρουμανίας».

Για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου IGB είπε ότι «ο αγωγός αυτός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη Βουλγαρία, θέτοντας τέλος στην κυρίαρχη θέση του ρωσικού αερίου στη Βουλγαρία» και πρόσθεσε: «Ασφαλώς, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα ενεργειακών υποδομών που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή, θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός αξιόπιστου δικτύου φυσικού αερίου. Όπως σημείωσαν πολλοί προλαλήσαντες, όταν σχεδιάστηκαν αυτά τα έργα, πριν από αρκετά χρόνια, πολλοί πίστευαν ότι δεν επρόκειτο να υλοποιηθούν. Αλλά σήμερα εγκαινιάζουμε με χαρά αυτόν τον αγωγό και με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι η χώρα μου, η Ελλάδα, διαδραματίζει έναν όλο και πιο ενεργό ρόλο, μετατρεπόμενη σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο που θα εξυπηρετεί όχι μόνο τις δικές της ανάγκες, αλλά τις ανάγκες όλων των χωρών της περιοχής».

Σημαντικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα σημαντικό έργο, όπως είπε, που υλοποιείται στην Αλεξανδρούπολη, την κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης που θα είναι έτοιμη έως το τέλος του 2023 και σημείωσε: «Το έργο θα μας επιτρέψει να εισάγουμε πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και προς εξυπηρέτηση των αναγκών των γειτονικών χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, γιατί όχι και της κεντρικής Ευρώπης. Ενδεχομένως ακόμα και χώρες όπως η Ουκρανία θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από αυτή την υποδομή. Επομένως, αυτό το έργο δεν είναι μόνο ένας αγωγός ενέργειας. Είναι ένα έργο που διαφοροποιεί πηγές και οδεύσεις. Είναι επίσης ένας αγωγός που συνδέει ευρωπαϊκά κράτη τα οποία μοιράζονται τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες της αλληλεγγύης και της περιφερειακής συνεργασίας. Πιστεύω πως πρόκειται για μια χειροπιαστή έκφραση της αποφασιστικότητάς μας να αντιδράσουμε από κοινού στις υφιστάμενες και τις μελλοντικές προκλήσεις -και όντως είναι εξαιρετικά σημαντικές. Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την αποφασιστικότητά μας να προωθήσουμε από κοινού την ευημερία των λαών μας».

Ισχυρότερη ευρωπαική συνεργασία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Σε σχέση με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης έκανε αναφορά στον χαιρετισμό της προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής Ursula von der Leyen (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν) που προηγήθηκε και σημείωσε: «Με χαροποίησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι άκουσα την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπογραμμίζει την ανάγκη για ισχυρότερη ευρωπαϊκή συνεργασία για την αντιμετώπιση του ανοικτού εκβιασμού εκ μέρους της Ρωσίας, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Και ασφαλώς αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα που σχετίζεται με τη φυσική προμήθεια φυσικού αερίου. Είναι επίσης ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την τιμή του φυσικού αερίου που πληρώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ολοι γνωρίζουμε ότι αυτή τη στιγμή οι κοινωνίες μας, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, σηκώνουν μεγάλο βάρος όσον αφορά τις πολύ υψηλές τιμές ενέργειας.

Όλοι γνωρίζουμε, επίσης, ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί έχουν πεπερασμένη δυνατότητα να απορροφήσουν αυτές τις αυξήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μία ευρωπαϊκή λύση, που ελπίζω ότι θα οριστικοποιηθεί κατά τις επόμενες ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής στην Πράγα και στις Βρυξέλλες, είναι τόσο σημαντική. Αγαπητή Ursula, αυτό που κάναμε με τον Covid πρέπει να το επαναλάβουμε με το φυσικό αέριο. Χρειαζόμαστε μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική. Πρέπει να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. Και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι βάζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πάνω από τα επιμέρους εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα θα είναι πάντα έτοιμη να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια, στην οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει έναν πολύ σημαντικό ηγετικό ρόλο».

Ο πρωθυπουργός μετά τον χαιρετισμό, ενημέρωσε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας. Επανέλαβε τη σταθερή προσήλωσή του στο διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ζήτησε την αποφασιστική στήριξη της Ε.Ε απέναντι στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Στη συνέχεια είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Rumen Radev, τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Nicolae Ciucă και τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση με τον κ. Radev διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και εκφράστηκε η κοινή βούληση για την περαιτέρω εμβάθυνση και αναβάθμιση τους, με έμφαση σε προγράμματα συνδεσιμότητας υποδομών, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας επιβεβαιώθηκε η βούληση των δυο πλευρών για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαιρετικών διμερών σχέσεων, ενώ δόθηκε έμφαση στην ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας. Επισημάνθηκε ότι η ολοκλήρωση του IGB θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για όλα τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Στις επαφές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον στρατηγικό ρόλο της χώρας μας στην ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της περιοχής, λόγω της θέσης της και των υποδομών που αναπτύσσει, οι οποίες καθίστανται ακόμη πιο σημαντικές καθώς γίνονται αισθητές οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στη συνάντησή με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić, οι δύο ηγέτες εξήραν τη συμβολή του έργου του IGB στην διαφοροποίησητων ενεργειακών πηγών και οδεύσεων και συνολικά στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, επιβεβαιώνοντας την κοινή πρόθεση βελτίωσης της διασυνδεσιμότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με επίκεντρο τις υποδομές. Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκαν οι άριστες σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας και εκδηλώθηκε κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό, εμπορικό τουριστικό και ενεργειακό τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκή λύση για τις στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας

Ο πρωθυπουργός ζητάει από την ΕΕ να αναλάβει δράση για την ενίσχυση των διασυνδέσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη και υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερη εποπτεία της ευρωπαϊκής αγοράς.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi, Prothipourgos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες για ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση ο Μητσοτάκης

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προβλήματος της ενεργειακής κρίσης, αποτελεί σύμφωνα με την κυβέρνηση η δέσμη προτάσεων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Θα στηρίζουμε πολίτες και ΜμΕ κατά την ενεργειακή κρίση

«Θα εξακολουθούμε να παρεμβαίνουμε στην αγορά ενέργειας έτσι ώστε να στηρίζουμε το ελληνικό νοικοκυριό αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: Περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ ο συντονισμός

Σε εξέλιξη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ελλάδα και Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας», είπε πρωθυπουργός. «Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, δεν αποτελεί λύση του Κυπριακού», είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.