ΓΔ: 1440.52 0.33% Τζίρος: 51.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
gerapetritis, ypourgeio epikrateias
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Γ. Γεραπετρίτης: Καθυστέρησε η ΕΕ να λάβει μέτρα για την ενεργειακή κρίση

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως η Ελλάδα έχει λάβει εγκαίρως ουσιαστικά μέτρα για τη διευκόλυνση των πολιτών σε σχέση με το ενεργειακό κόστος, σημειώνοντας πως η τελευταία ενίσχυση έφτασε τα 1,9 δισ. ευρώ.

Με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να βρίσκονται σε ασφυκτική πίεση υπό το βάρος του αυξημένου κόστους ενέργειας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναφερόμενος στο «καλάθι της ΔΕΘ», έκανε λόγο για μια δυναμική κατάσταση, καθώς «κάθε μέρα εμείς μελετούμε τα στοιχεία έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε στον κόσμο μία ανάσα. Αυτήν τη στιγμή καταλαβαίνουμε ότι θα έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, όχι μόνο η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος θα ταλανιστούν από μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ-1,ο κ. Γεραπετρίτης, με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα έχει λάβει πάρα πολύ έγκαιρα, ουσιαστικά μέτρα τα οποία αφορούν τη διευκόλυνση των πολιτών σε σχέση με το ενεργειακό κόστος», επικαλέστηκε, άλλωστε, την επίσημη μελέτη του Ινστιτούτου Bruegel, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα, κατ' αναλογίαν ΑΕΠ, έχει δώσει τη μεγαλύτερη επιδότηση ενέργειας στους πολίτες».

Και, εν συνεχεία, διαπίστωσε, «δυστυχώς στο επίπεδο αυτό η Ευρώπη έχει φανεί κατώτερη των περιστάσεων. Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός το Μάρτιο του 2022 κατέθεσε μία δέσμη προτάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που περιελάμβανε, ανάμεσα σε άλλα, την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το πετρέλαιο, την κεντρική προμήθεια των αποθεμάτων φυσικού αερίου και την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο. Με καθυστέρηση έξι μηνών τις επόμενες ημέρες θα συνέλθει η ευρωπαϊκή σύνοδος των υπουργών Ενέργειας και θα έλθουμε περίπου στις προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση». Ενώ εν κατακλείδι παρατήρησε πως «η Γερμανία υιοθετεί πλήρως το πλαίσιο που εισήγαγε η Ελλάδα».

Επικεντρώνοντας στα των κυβερνητικών ανακοινώσεων και μετά τη γενική διευκρίνιση ότι «οι πόροι είναι πεπερασμένοι», υπενθύμισε ότι «η τελευταία ενίσχυση ήταν της τάξης 1,9 δισ. Με αφορμή δε, ερώτημα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, πήρε θέση λέγοντας ότι «αποδεδειγμένα θα μειώσει τα έσοδα, επιπλέον η μείωση θα είναι οριζόντια, άρα ενισχύει περισσότερο εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Ή θα ενισχύσουμε περισσότερο τους ευάλωτους συμπολίτες μας ή θα ενισχύσουμε περισσότερο εκείνους που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση», είναι το δίλημμα που έθεσε.

Συμπερασματικώς, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις δικές της ανακοινώσεις παράλληλα και με την κεντρική γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι «λόγω μη ανεξάντλητων πόρων δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε διαρκώς σε ενισχύσεις».

Ερωτηθείς για τα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας, ο Γ. Γεραπετρίτης επιχειρηματολόγησε σημειώνοντας ότι «με το ελληνικό σύστημα, τα κέρδη αυτά απομειώνονται στην πηγή. Το 1,9 δισ. που ήταν η τελευταία επιδότηση στα νοικοκυριά, δεν προήλθε όλο από κρατικό προϋπολογισμό, ούτε και θα μπορούσε. Με βάση την παρέμβαση στη χονδρική της ενέργειας, ήδη ένα μεγάλο μέρος των εσόδων των εταιρειών πηγαίνει σε μια 'δεξαμενή' και αποδίδεται και πάλι στους καταναλωτές. Από το 1,9 δισ. μόνο τα 800 εκατ. είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό, το 1,1 δισ. είναι από τις ίδιες τις εταιρείες». Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, το επόμενο διάστημα το 90% των υπερκερδών θα φορολογηθεί, «δεν υπάρχει καμία χώρα της Ευρώπης που να έχει ενεργοποίηση φορολογική μείωση της τάξης του 90%».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Σύνοδο Κορυφής το ενεργειακό μετά το «ναυάγιο» μεταξύ των υπουργών

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους. Καλούν την Κομισιόν να επιταχύνει τις εργασίες για τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολονύκτια διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας είχε συζητήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του που διήρκεσαν μέχρι το πρωί, παρουσιάζοντας τρία σημεία για το πλαφόν, με στόχο να υποστηριχθούν στη σημερινή συνεδρίαση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Διαδικασία του Βερολίνου ο Κυρ. Μητσοτάκης, τι θα επισημάνει

O πρωθυπουργός θα παρέμβει και θα μιλήσει σε ειδική ενότητα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό μετασχηματισμό και για την περιφερειακή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση άμεσα

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα είναι πολύ δύσκολο τα κράτη της ΕΕ να συνεχίσουν να στηρίζουν πολίτες και επιχειρήσεις μέσω των εθνικών προϋπολογισμών, ενώ υπογράμμισε πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται σε αρκετά μεγάλο βαθμό από το φυσικό αέριο.