«Αρχιτέκτονα» του Εθνικού Συστήματος Υγείας χαρακτήρισε τον Παρασκευά Αυγερινό, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής στο ΑΠΘ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εκδήλωση τιμής στον Παρασκευά Αυγερινό «από το ΕΣΥ του 1983 στον επανασχεδιασμό των υπηρεσιών υγείας».
«Ο Παρασκευάς Αυγερινός διαμόρφωσε το σχέδιο για το ΕΣΥ, και έθεσε τις βάσεις αυτού του μεγάλου θεσμικού οικοδομήματος, το οποίο δοκιμάστηκε τώρα υπό συνθήκες πανδημίας και παρά τα προβλήματα, και την κριτική που δέχθηκε, άντεξε, και αυτό δίνει μια στερεή βάση συζήτησης για το μέλλον του συστήματος υπηρεσιών υγείας, μετά την εμπειρία της πανδημίας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Χαρακτήρισε τον Παρασκευά Αυγερινό, «μια από τις μεγαλύτερες εμβληματικές προσωπικότητες του δημοσίου βίου», τονίζοντας: «Υπήρξε μάχιμος χειρουργός, πήρε μέρος σε όλες τις μεγάλες μάχες της γενιάς του, συνδέθηκε από την πρώτη στιγμή με τον Ανδρέα Παπανδρέου και υπήρξε συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ. Σε όλη του τη δημόσια διαδρομή, έχει καταστεί συνώνυμος της αξιοπρέπειας της σοβαρότητας της εγκυρότητας και έχει συγκεντρώσει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή και εξέφραζε πάντα, μέσα στην αισθητική της μεταπολίτευσης, μια ιδιαίτερη εκδοχή. Ήταν πάντοτε, πριν αυτό σχηματοποιηθεί από τον Κώστα Σημίτη, αντιλαϊκιστής και εκσυγχρονιστής ακόμη και στις περιόδους εκείνες που ήταν αυτονόητο ότι ο δημόσιος λόγος προσλαμβάνει αυτή τη χροιά. Διετέλεσε ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά την αλλαγή του 1981, επωμίστηκε την μεγάλη ευθύνη του τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Διαμόρφωσε το σχέδιο για το ΕΣΥ, και έθεσε τις βάσεις αυτού του μεγάλου θεσμικού οικοδομήματος».
«Το ΕΣΥ, ήταν το μεγάλο κοινωνικό κενό της μεταπολεμικής εποχής. Είχε σχεδιαστεί για να ανταποκριθεί στις ιατροκοινωνικές ανάγκες εκείνης της αποχής. Το ΕΣΥ του αύριο θα πρέπει να αναφέρεται ιδιαίτερα στον τρόπο ζωής του πολίτη. Θα πρέπει ο πολίτης να έχει την ευθύνη για την ζωή του και την υγεία του και να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται την υγεία να του την δώσει το κράτος. Θα έπρεπε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης να υπάρχει το μάθημα του σεβασμού στην υγεία», ανέφερε από την πλευρά του ο Παρασκευάς Αυγερινός και πρόσθεσε κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της πολιτικής του διαδρομής η οποία, όπως είπε, ξεκίνησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΣΚΕΛΔ) του Αλέξανδρου Σβώλου και συνεχίστηκε στο ΠΑΣΟΚ.
«Έζησα τα καλύτερα αλλά και τα χειρότερα χρόνια της νεότερης ιστορίας. Υπήρξα ευνοημένος στο επάγγελμα και την πολιτική. Γνώρισα και συμπορεύτηκα με τους αξιολογότερους πολιτικούς της χώρας την περίοδο της μεταπολίτευσης. Κάποιες φορές συγκρούστηκα αλλά δεν μετανιώνω, έπρεπε να συγκρουστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, 'Αννα Διαμαντοπούλου, πρώην υπουργοί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Λοβέρδος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, ο Γιάννης Κουτσούκος, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, καθώς και βουλευτές του κόμματος
Στην εκδήλωση πήραν μέρος, ο καθηγητής Χειρουργικής, Χρήστος Δερβένης, η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, Αντωνία Κουτσούκου, και ο καθηγητής και προληπτικής ιατρικής, Γιάννης Τούντας. Χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της «Μεταρρύθμισης», Γιάννης Μεϊμάρογλου, ενώ την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Ιωάννα Σουφλέρη.