ΓΔ: 2288.83 -2.82% Τζίρος: 389.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πηγή: Nikos Libertas / SOOC

Γ. Γεωργαντάς: Μετά την κρίση θα βγει κερδισμένος ο πρωτογενής τομέας

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στη στήριξη των αγροτών από εθνικούς πόρους ενώ προανήγγειλε και ευρωπαϊκές δράσεις που αναμένεται να ενεργοποιηθούν.

Την πεποίθηση ότι ο πρωτογενής τομέας θα βγει κερδισμένος όταν ξεπεραστεί η κρίση που αντιμετωπίζει τώρα, εξέφρασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ. Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι ο μόνος τομέας στη χώρα που έχει λάβει ειδική ενίσχυση από την κυβέρνηση με στοχευμένες δράσεις από εθνικούς πόρους» συμπληρώνοντας ότι «αναμένουμε το επόμενο διάστημα και ευρωπαϊκές δράσεις που θα βοηθήσουν πραγματικά την πολύ δύσκολη αυτή συγκυρία, η οποία κατά βάση έχει ως θύματα τους κτηνοτρόφους».

Ο κ. Γεωργαντάς, αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, είπε ότι την ερχόμενη Δευτέρα καταβάλλονται 50 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να βοηθηθούν, ενώ την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα καταβληθούν 101 εκατ. ευρώ από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που θα δίδονταν στο τέλος Μαΐου για το γάλα και για το βόειο κρέας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτήρισε «ραχοκοκαλιά» της περιφέρειας τον πρωτογενή τομέα, εξηγώντας ότι ευθύνη της κάθε κυβέρνησης είναι «να δημιουργήσει εκείνες τις υποδομές, αλλά και εκείνο το πλαίσιο, με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε ο μόχθος και ο κόπος του Έλληνα αγρότη πραγματικά με δίκαιο τρόπο, να του επιστρέψει αυτά που του αναλογούν» ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων που θα εκσυγχρονίσουν τον πρωτογενή τομέα και σχετίζονται με τα αρδευτικά δίκτυα, τα φράγματα, αλλά και τις παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία.

«Μέσα σε όλη αυτή την κρίση κάνουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Στους αγρότες θα δώσει και το αίσθημα εκείνο της δίκαιης μεταχείρισης που πρέπει να έχει ο κάθε Έλληνας παραγωγός. Γιατί η προσοχή της κυβέρνησης δεν είναι απλά στον Έλληνα αγρότη, δεν είναι απλά στον Έλληνα κτηνοτρόφο, είναι ουσιαστικά σε αυτόν που παράγει, σε αυτόν που δημιουργεί πλούτο και αυτό το προϊόν της παραγωγής οφείλουμε ως κυβέρνηση να προστατεύσουμε από παράνομες ελληνοποιήσεις» ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, αναφέρθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, λέγοντας ότι έχει κατατεθεί το στρατηγικό σχέδιο για το 2023-2027 «όπου είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που δεν είχαμε μειώσεις στον προϋπολογισμό» προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει διατηρήσει το ίδιο ποσό, 19,3 δισ. ευρώ για την επόμενη προγραμματική περίοδο και αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου, από το βήμα του προσυνεδρίου έκανε λόγο για ένα αγώνα που συνεχίζεται, συμπληρώνοντας ότι «θα τον δώσουμε μέχρι τέλους, για να στηρίξουμε αποτελεσματικά τον πρωτογενή τομέα». Ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην εξασφάλιση της ομαλής ροής προμηθειών και τη θωράκιση «απέναντι σε ενδεχόμενα κρούσματα κερδοσκοπίας, με τη συνεχή καταγραφή αποθεμάτων αλλά και διαρκείς ελέγχους στην αγορά, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης», ενώ πρόσθεσε ότι θεωρεί «ότι κερδοσκοπία σε καιρό πολέμου θυμίζει μαυραγορίτες της κατοχής και πρέπει να αντιμετωπίζεται».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία σε συνέδριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η 12η Ετήσια Συνάντηση MED-Amin έγινε στη Θεσσαλονίκη με 12 χώρες

Ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη η 12η Ετήσια Συνάντηση του MED-Amin με συμμετοχή 12 μεσογειακών χωρών, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας και της έγκαιρης ανταλλαγής δεδομένων για αγορές αγροτικών προϊόντων και επισιτιστική ασφάλεια.
Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Συνάντηση Μητσοτάκη με κτηνοτρόφους και ρύθμιση για πετρέλαιο

Ο ΥΠΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι στο αυριανό ραντεβού Μητσοτάκη με εκπροσώπους κτηνοτρόφων θα συζητηθούν σημαντικά ζητήματα του κλάδου, με στόχο τη στήριξη και τη βιωσιμότητα της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Έλεγχοι σε λαϊκή αγορά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φυτοφάρμακα: 98,2% των δειγμάτων Δεκ. 2025 εντός ορίων ασφαλείας

Το ΥπΑΑΤ δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα ελέγχων για φυτοφάρμακα σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης για τον Δεκέμβριο 2025, με ελέγχους στα εργαστήρια Μπενάκειου Ινστιτούτου και ΠΚΠΦΠ&ΦΕ Θεσσαλονίκης.
Κωστής Χατζηδάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Από τις αγροτικές επιδοτήσεις σε ανάπτυξη και νέες ελαφρύνσεις

Τόνισε πως η μεταρρύθμιση ΟΠΕΚΕΠΕ και η μετάβαση στην ΑΑΔΕ οδηγούν σε δικαιότερο σύστημα, ενώ κάλεσε σε εκσυγχρονισμό της αγροτικής πολιτικής και διάλογο για τη νέα ΚΑΠ και τα θέματα των αγροτών.
Τρακτέρ σε γεωργικό αγρό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε το ΠΑΑ 2014-2020 με υπερκάλυψη πόρων και 7,99 δισ. πληρωμές

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στις 31 Δεκεμβρίου 2025, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2022, αξιοποιώντας πλήρως τους κοινοτικούς πόρους, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ.