ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτό: sooc

Κ. Φραγκογιάννης: Αναζητούμε υποκατάστατες αγορές Ρωσίας - Ουκρανίας

Για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική πολιτεία θα διασφαλίσει τους Έλληνες εξαγωγείς και αγρότες μίλησε στο Φόρουμ των Δελφών ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια.

Τις προσπάθειες της Οικονομικής Διπλωματίας να αντιμετωπιστούν οι «σημαντικές επιπτώσεις» από την κρίση Ουκρανίας- Ρωσίας ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στη συζήτησή που είχε με τον διευθυντή του thepresident.gr, Γιώργο Μουρούτη.

«Υπάρχουν 43 ελληνικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία που υφίστανται τις επιπτώσεις του πολέμου. Υπάρχει αδυναμία εισαγωγών πολλών προϊόντων από την Ουκρανία και τη Ρωσία, υπάρχουν επιπτώσεις που έχουν σχέση με προϊόντα αγροτικού χαρακτήρα που δεν μπορούν να εξαχθούν» εξήγησε ο κ. Φραγκογιάννης και πρόσθεσε: «Εμείς ως Οικονομική Διπλωματία, που εξυπηρετεί και υποστηρίζει την Εξωστρέφεια της χώρας, προσπαθούμε να βρούμε άλλες αγορές, να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες εξαγωγείς και οι Έλληνες αγρότες θα βρούν τον δρόμο τους σε υποκατάστατες αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας, να διασφαλίσουμε ότι οι πρώτες ύλες θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Επίσης, το ενεργειακό, το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα και μας απασχολεί, όπως και όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, στην κατεύθυνση του να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε όλα τα αυγά σε ένα καλάθι και θα διασφαλίσουμε ενεργειακή επάρκεια καταρχάς και ένα λογικό κόστος κατά δεύτερον».

Ερωτηθείς σχετικά με τον βηματισμό της παγκοσμιοποίησης μετά την πανδημία και τώρα τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, εξέφρασε την άποψη ότι «αυτό το αλαλούμ της παγκοσμιοποίησης θα συνεχιστεί αλλά θα μπούνε κανόνες, πλαίσια. Θα δημιουργηθεί ένα όριο μέχρι το οποίο μπορεί κάποιος να λειτουργήσει, να εμπορευτεί, να υπηρετήσει την παγκοσμιοποίηση και την εμπορική εκμετάλλευση προϊόντων και υπηρεσιών ανά τον κόσμο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στη νέα δομή, της Οικονομικής Διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών, τα επιτεύγματά της κατά την τελευταία τριετία και τους μελλοντικούς στόχους. Μίλησε για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας το οποίο δεν παρουσιάστηκε επίσημα λόγω του πολέμου, όπως είπε, αλλά λειτουργεί αποτελεσματικά καθώς και για τη σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) σε Ελληνική Εταιρία Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΕΕΕΠ) για χρηματοδότηση, εγγυήσεις και ασφάλιση των ελληνικών εταιριών στη δραστηριοποίησή τους στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, αναφέρθηκε την ένταξη της ιδιότητας του επιστημονικού διπλωμάτη αρχικά στο προξενείο της Βοστώνης, η οποία θα επεκταθεί και αλλού, τονίζοντας το μεγάλο πλεονέκτημα των ελληνικής καταγωγής διαπρεπών επιστημόνων που διαθέτει η χώρας μας.

Ως υπόδειγμα επιχειρηματικής αποστολής χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών τη «στοχευμένη» αποστολή στη Σαουδική Αραβία, για την οποία, όπως σημείωσε, θα υπάρξει συνέχεια με ένα «follow up» μέσα στο Μάιο.

Σχετικά με τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε ότι η χώρα μας είναι μέσα στους 10 πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως, τονίζοντας ότι έχουν εγκριθεί στρατηγικές επενδύσεις 6 δισ. ευρώ, ενώ είναι υπό έγκριση άλλες ύψους 7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ανακοίνωσε και μία νέα επένδυση στην Καβάλα για την παραγωγή οινοπνεύματος από αγροτικά προιόντα.

Ειδική αναφορά έκανε, τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών και στη θετική ατζέντα με την Τουρκία, την οποία χειρίζεται ο ίδιος. Τόνισε ότι «εκτός από τα θέματα που μας χωρίζουν, υπάρχουν θέματα που μπορούμε να κουβεντιάσουμε με την Τουρκία» όπως συγκοινωνιακά, ενεργειακά, ατμοπλοϊκά, διέλευσης, υποδομών κ.λπ., όπως η Γέφυρα των Κήπων, αλλά και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης', επισημαίνοντας ότι τα 23 από τα 25 θέματα της ατζέντας έχουν λυθεί. «Η θετική ατζέντα μας φέρνει πιο κοντά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Οι διπλωμάτες είναι η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό

Ο υπουργός εξωτερικών πρόσθεσε, το μεγάλο διεθνές αποτύπωμα της χώρας, «το οποίο από την 1η Ιανουαρίου του 2025 καθίσταται και περισσότερο ενεργό με τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως συμπαραγωγού όλων των διεθνών πολιτικών».
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη μιας κοινωνίας ισότιμη στην πράξη

Όπως σημείωσε, υπάρχει μια προσπάθεια το υπουργείο Εξωτερικών να είναι στην πράξη ένα υπουργείο, το οποίο να μην κάνει καμία απολύτως διάκριση, όλοι θα εκπροσωπούνται, θα εκφράζονται και θα μπορούν να αισθάνονται ελεύθεροι.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής ασφαλείας

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στις ευρωατλαντικές σχέσεις μετά τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ανάγκη να υπάρξει μια πολύ ισχυρή ευρωπαϊκή πολιτική προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
pappa thesaloniki
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: Όχι λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική

Αναφέρει πως: «Εδώ και χρόνια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθέτησε μια σκληρή, εθνικιστική ρητορική, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για "μειοδοσία", αντεθνικές πολιτικές, υιοθέτηση της ρητορικής Ερντογάν.»