Την έντονη ενόχληση της Ελλάδας για τις τελευταίες εξελίξεις με την συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα. Ο κ. Δένδιας έδωσε περιθώριο έως την ερχόμενη Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου να κάνει γνωστό στην ελληνική πλευρά το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κων/πολη.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο Λίβυος πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και θα απελαθεί.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μακρόν
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο και στην υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη.
Οπρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σήμερα αναλυτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέθεσε στον Γάλλο Πρόεδρο την κατάσταση στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και τον ενημέρωσε για τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
Αναφέρθηκε επίσης, ειδικά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη.
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Μ. Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα εξάγει ασφάλεια στη ΝΑ Μεσόγειο, η Τουρκία ανασφάλεια και αναταραχή
«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση είτε έχει να κάνει με τις μεταναστευτικές ροές που πρέπει να διαχειριστούμε είτε με τις επιμέρους διμερείς προκλήσεις που έρχονται από την πλευρά της Τουρκίας», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε ομιλία του στο 19ο Navigator-The Shipping Decision Makers Forum, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
«Εμείς εξάγουμε ασφάλεια στην περιοχή, σε αντίθεση με την Τουρκία, που κάνει ό,τι είναι δυνατόν, για να εξάγει ανασφάλεια και αναταραχή, προβάλλοντας ανώφελες, αδόκιμες και εξωπραγματικές διεκδικήσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Απευθυνόμενος στο ναυτιλιακό κόσμο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι διεκδικήσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων, που θα πλήξει, εκτός των άλλων, ακριβώς αυτό που η ελληνική ναυτιλία και τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας χρειάζονται περισσότερο: τις ανοιχτές θάλασσες, τα ανοιχτά λιμάνια και τις ανοιχτές σχέσεις συνεργασίας.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε την ελληνική ναυτιλία «πολύ μεγάλη δύναμη» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, που διεξάγει ως αρμόδιος υπουργός για τα ευρωπαϊκά θέματα. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι αυτή τη μεγάλη δύναμη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και, βέβαια, της ελληνικής, που αποτελεί το 60% της ευρωπαϊκής, χρειάζεται να αξιοποιεί η Ευρώπη, για να πετύχει τους στόχους της, ως ο πρώτος εμπορικός εταίρος 71 χωρών στον πλανήτη και η πρώτη οικονομική δύναμη σε διείσδυση -πολύ περισσότερο και από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Και πρόσθεσε πως, αντιλαμβανόμενη τον πολύ ισχυρό ρόλο που έχει να παίξει η Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται σε δύο κατευθύνσεις και υπηρετεί αντίστοιχα «δύο εθνικούς στόχους». Αφενός, όπως είπε, την επιστροφή της Ελλάδας σε γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, αφετέρου την εδραίωση της ασφάλειας και της συνεργασίας στη γειτονιά της. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, η κυβέρνηση έχει καταφέρει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να κάνει τη χώρα μας ελκυστική στην προσέγγιση επενδύσεων και να μειώσει σημαντικά το κόστος του δανεισμού, ενώ παράλληλα επιδιώκει τη διεύρυνση της Ευρώπης προς τα βόρεια σύνορά μας.
«Είμαι βέβαιος ότι ενωμένοι θα πετύχουμε και τους δύο στόχους και θα διακριθούμε για άλλη μια φορά», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.