Την ανάγκη να υπάρξει λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών απέναντι στην ενεργειακή κρίση σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας επίσης ότι πρέπει να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.
Από το Βουκουρέστι όπου συναντήθηκε με τον Ρουμάνο ομόλογό του Νικολάε Τσιούκα, αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής επάρκειας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «στο ενεργειακό πεδίο η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε η τροφοδοσία μας σε φυσικό αέριο να είναι ασφαλής και να συνεχιστεί απρόσκοπτα». Παράλληλα σημείωσε πως από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση βγαίνουν τρία βασικά συμπεράσματα. «Πρώτον ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια πρέπει να επιταχυνθεί με τρόπο που δεν θα πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η φθηνότερη ενέργεια είναι η πράσινη ενέργεια, πρέπει να διευρύνουμε τις πηγές προμήθειας ενέργειας, ώστε να μειώσουμε την εξάρτηση μας από τη Ρωσία και εδώ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο η Ρουμανία, η οποία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της σε φυσικό αέριο. Δεύτερον, οι Ευρωπαίοι πρέπει να λάβουν έκτακτα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το επώδυνο δημοσιονομικό πρόβλημα. Τρίτον η συζήτηση περί στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρη»
«Χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση, για όλες της χώρες το πρόβλημα είναι δημοσιονομικά επώδυνο. Είναι κάτι που θα θέσω στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο», υπογράμμισε ενώ είπε ότι η συζήτηση για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης καθίσταται ολοένα και πιο επίκαιρη. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «με τη φίλη χώρα Ρουμανία είμαστε γείτονες, εταίροι και σύμμαχοι με σχέσεις που χάνονται στο βάθος των αιώνων». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η Αθήνα στηρίζει το αίτημα της Ρουμανίας για ένταξη στο σύστημα του Σένγκεν σημειώνοντας ότι θα αποφέρει οφέλη για τη ρουμανική κοινωνία και οικονομία.
Για την ένταση που αυξάνεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «η επίσκεψή μου στη Ρουμανία πραγματοποιείται στη σκιά της προχθεσινής απόφασης της Ρωσίας να αναγνωρίσει με μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από τις αυτοπροσδιοριζόμενες δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ αλλά και δυστυχώς την απόφαση να στείλει στρατιωτικά στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος».
Επισήμανε πως είναι κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τις συμφωνίες του Μινσκ, προσθέτοντας ότι «είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών. Καταδικάζουμε συνεπώς απερίφραστα πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες και ως κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ συντονιζόμαστε ώστε η αντίδραση όχι μόνο να είναι κοινή αλλά και ουσιαστική».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει έναν παραπάνω λόγο καθώς στην περιοχή ζει ελληνική κοινότητα και βασικό μέλημά μας είναι η στήριξη των ομογενών μας στην Ουκρανία. «Το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή. Τα τελευταία γεγονότα θέτουν ζητήματα διεθνούς ασφάλειας και αμφισβήτησης συνόρων και συνθηκών. Εμείς την Ευρώπη ξέρουμε ότι ποτέ και κανένα δεν ευνόησε η βία και η αστάθεια», υπογράμμισε.