Ότι θέτει μαξιμαλιστικούς στόχους και δρα χωρίς σχέδιο στο θέμα της ενεργειακής μετάβασης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, ζητώντας να εξελιχθεί πιο ισορροπημένα η διαδικασία, ώστε να μην πληγούν οι τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Κατρίνης ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι υπέρ των καθαρών μορφών ενέργειας και της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, αναφέροντας ωστόσο ότι ο στόχος της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση ως το 2030 είναι ανέφικτος, από τη στιγμή που η πολύ πιο προηγμένη τεχνολογικά Γερμανία έχει θέσει ανάλογο στόχο ως το 2040.
Επιπρόσθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως η κυβέρνηση θέτει το στόχο απολιγνιτοποίησης χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό για νέες και γιγαντιαίες επενδύσεις σε ΑΠΕ και υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ίδια η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ενώ πρόσθεσε πως εκτός του ανέφικτου του χρονοδιαγράμματος, «με το κυβερνητικό σχέδιο νόμου όλες οι δουλειές δίνονται σε ξένες εταιρείες, που έχουν και την τεχνογνωσία και τις πρώτες ύλες, επιδεινώνοντας περαιτέρω το εμπορικό ισοζύγιο, με επιπρόσθετες δημοσιονομικές επιπτώσεις για την οικονομία και τους πολίτες».
Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης για τη δημιουργία στελεχών, αλλά και την κατασκευή των υλικών και των αναγκαίων υποδομών για τις ΑΠΕ από ελληνικές επιχειρήσεις. Ο Μιχάλης Κατρίνης επανέλαβε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν:
- Αναπτυξιακό νόμο με υψηλά ποσοστά επιδότησης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, με έμφαση στην επιχορήγηση νέων καινοτόμων επενδύσεων, όπως και επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα.
- Σαφές χρονοδιάγραμμα για την απόδοση των εδαφών για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση.
- Αναβάθμιση των Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου που επιβάλλεται να διασυνδεθούν με το νέο, αναπτυξιακό πρότυπο.
- Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία στις περιοχές αυτές.