«Το αφήγημα της κυβέρνησης για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι αδύναμο, σαρώνεται από την ακρίβεια και την ανεξέλεγκτη αύξηση του ενεργειακού κόστους». τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής.
Χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι στην οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ συμπεριλαμβάνεται και η μεγάλη ακίνητη περιουσία, παραθέτοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας αξίας 1.000.000 ευρώ ενώ πλήρωνε φόρο 13.033 ευρώ, τώρα θα πληρώσει 2.874,9 ευρώ, δηλαδή 10.158 ευρώ λιγότερα.
«Το θεωρείτε αυτό δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών; Αυτά τα αρκετές χιλιάδες ευρώ μήπως λείπουν τώρα από τα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια», τόνισε ο επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
Ο κ. Κατρίνης επισήμανε ότι προκύπτουν κάποιες μειώσεις στη μικρή και μεσαία περιουσία, οι οποίες όμως αδυνατούν να αντισταθμίσουν τις τεράστιες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και τις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής και διαβίωσης.
Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία παρέμβαση σε μια σειρά άλλων φόρων που συνδέονται με τα ακίνητα και για τους οποίους η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στο 60% των ζωνών, σημαίνει ήδη αντίστοιχη αύξηση των 44 φόρων ή τελών που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία.
Έθεσε επίσης ζήτημα αναντιστοιχίας πλέον των νέων αντικειμενικών αξιών μετά την εκδήλωση της πληθωριστικής κρίσης και της ακρίβειας, αναφέροντας ότι υπάρχουν μειώσεις σε περιοχές όπου διαμένουν κατά κανόνα τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα, όπως η Κηφισιά, η Φιλοθέη και η Εκάλη και αυξήσεις σε λαϊκές γειτονιές και περιοχές όπως στο Καματερό, στην Αγία Βαρβάρα, το Ιλιον, τους Αγίους Αναργύρους, τη Δάφνη, την Κυψέλη και το Περιστέρι.
Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στα δημοσιονομικά δεδομένα ο κ. Κατρίνης κάλεσε την κυβέρνηση να προετοιμαστεί για μία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, με τις απλήρωτες οφειλές του τελευταίου τριμήνου του 2021 (πριν τον πόλεμο) να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.
Ο Μιχάλης Κατρίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται την παραμικρή μείωση είτε στο ΦΠΑ είτε στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, όταν 11 χώρες στην Ευρώπη έχουν μειώσει είτε τον φόρο ενέργειας είτε τον Φ.Π.Α. «Όταν ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επέβαλλε έκτακτη εισφορά στα κέρδη των παρόχων ενέργειας, όπως ακριβώς πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Έκανε ειδική αναφορά στο ιδιωτικό χρέος των 260 δισ. ευρώ, που το χαρακτήρισε βόμβα για την οικονομία και την κοινωνία αλλά και την αποτυχία των ρυθμίσεων της κυβέρνησης για τις 36 και 72 δόσεις αλλά και για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
«Είναι ο καιρός της πολιτικής και όχι των αγορών. Της πολιτικής που δίνει λύσεις , προστατεύει τον πολίτη και εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και σταθερότητα» τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης που επανέλαβε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, τη φορολόγηση των κερδών των ηλεκτροπαραγωγών, τη μείωση του ΦΠΑ, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει επίσης να προχωρήσει τώρα και όχι να συρθεί αργότερα σε μια νέα ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση, να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων για την προστασία της πρώτης κατοικίας και να στηρίξει τους αγρότες για να ενισχυθεί η παραγωγή και η διατροφική επάρκεια της χώρας».