Στην εκδήλωση ανοιχτού δημόσιου διαλόγου που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή για το Μέλλον της Ευρώπης, συμμετείχε ως ομιλητής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης. Επεσήμανε ότι η επόμενη μέρα για την Ευρώπη πρέπει να κινείται μακριά από ακραίες και τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας αλλά και παραλυτικές ισορροπίες, τις οποίες επιβάλλουν και κατευθύνουν τα στενά προσωπικά συμφέροντα κάθε χώρας.
Τόνισε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτελεί μόνο μια οικονομική και νομισματική ένωση. Σε ένα πολυπολικό πλέον κόσμο, με διευρυμένες και πολλαπλασιαζόμενες εστίες αστάθειας, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην πολιτική ολοκλήρωση. Να ασκεί ενιαία εξωτερική και αμυντική πολιτική.
Η συμφωνία ΗΠΑ-Μ.Βρετανίας-Αυστραλίας δείχνει ότι καμία υπερεθνική οντότητα δεν μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο αν δεν έχει τη δυνατότητα άσκησης αυτόνομης και κυρίως αξιόπιστης αμυντικής πολιτικής. Η συγκεκριμένη προοπτική ενδιαφέρει άμεσα τη χώρα μας, που είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε που απειλείται από τρίτη χώρα, την Τουρκία».
Παράλληλα ο Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής των όρων και των κανόνων του δημοσιονομικού συμφώνου τονίζοντας: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει στην επόμενη μέρα χωρίς πολιτικές κοινωνικής συνοχής αλλά κυρίως χωρίς την εφαρμογή ρεαλιστικών όρων και κανόνων.
Αναφέρομαι σαφέστατα στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας και στην ανάγκη αναθεώρησης των κανόνων που το διέπουν ως σήμερα. Η πανδημία άφησε ένα ισχυρό και μεγάλο αποτύπωμα στις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες.
Είναι σαφές ότι οι κανόνες του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας που η εφαρμογή τους οδηγεί σε ακραία λιτότητα και σε λήψη δημοσιονομικών μέτρων, πρέπει να αλλάξουν. Και στον διάλογο που έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο , οφείλουμε ως χώρα να έχουμε λόγο, θέσεις, προτάσεις. Για παράδειγμα, θεωρώ εύλογο ότι θα πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του ελλείμματος δαπάνες:
- για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας.
- για τη συνεισφορά των χωρών στον κοινοτικό προϋπολογισμό και στα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.
Θα πρέπει επίσης να καθιερωθεί η εθνική ρήτρα διαφυγής, δηλαδή να λαμβάνονται υπόψη έκτακτες συνθήκες αλλά και δαπάνες σε εθνικό επίπεδο».