ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Peilidou-Shaker Markabi-kypros-aigyptos
Φωτο: υπουργείο Ενέργειας Κύπρου

Στρατηγικής σημασίας η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Υπογραφές στις πρώτες συμφωνίες που θα επιτρέψουν την εισαγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές από την Αίγυπτο στην Ευρώπη με χαμηλό κόστος.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα μνημόνιο συναντίληψης για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών, την πρώτη μεταξύ Ευρώπης και bστην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος με τον τρόπο αυτό αναδεικνύονται ως πύλες για τη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αίγυπτο για την παροχή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με χαμηλό κόστος.

Σήμερα «έπεσαν» οι υπογραφές στη Λευκωσία, στην Κύπρο, ανάμεσα στην υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας  Νατάσα Πηλείδου και τον υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου δρ Mohamed Shaker El – Markabi

Στην κοινή τους δήλωση οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί τονίζουν πως η συμφωνία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προόδου ως προς τις συνέργειες που απαιτούνται για διευκόλυνση της ενσωμάτωσης επιπρόσθετων ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτρισμού και πρωτογενούς ενέργειας της κάθε χώρας. Παράλληλα αναφέρουν πως η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί σημαντική συνιστώσα των συνεχιζόμενων ισχυρών σχέσεων Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά και της μεταξύ τους στρατηγικής συνεργασίας.

Όπως τονίζουν, αυτό που έχουν συμφωνήσει είναι η θέσπιση ενός γενικού πλαισίου συνεργασίας, το οποίο θα επιτρέπει τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη και την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης. «Μεταξύ άλλων», σημειώνουν, «αυτή η συνεργασία θα αφορά σε διευκόλυνση της έγκαιρης χορήγησης αδειών και εγκρίσεων, τόσο για τη διεξαγωγή μελετών σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο όσο και για την υλοποίηση της διασύνδεσης, στις συζητήσεις και στον συντονισμό μεταξύ των Ρυθμιστικών Αρχών και των Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς των δύο χωρών, και στον συντονισμό σε σχέση με τα κατάλληλα μέτρα για διασφάλιση της ασφάλειας και της φυσικής προστασίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης».

Για τον έλεγχο και παρακολούθηση της εφαρμογής του Μνημονίου θα πραγματοποιούνται τακτικές συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών ή εκπροσώπων τους.

Η κα Πηλείδου, καλωσορίζοντας στην Κύπρο την αιγυπτιακή αποστολή, με επικεφαλής τον Υπουργό κ. Shaker El – Markabi, τόνισε πως το Μνημόνιο, πέραν της επιβεβαίωσης των ισχυρών δεσμών μεταξύ των πολιτών των δύο κρατών, σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στις κοινές προσπάθειες των Κύπρου και Αιγύπτου για προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. «Κτίζοντας πάνω στη δουλειά που έγινε από τις Κυβερνήσεις μας τα τελευταία χρόνια, ειδικά κατά τις Τριμερείς Συνόδους των ηγετών μας, το Μνημόνιο ενισχύει περαιτέρω τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Αιγύπτου, ως ενός επιπρόσθετου στοιχείου στη διαμόρφωση του αναδυόμενου ενεργειακού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου. Για την Κύπρο», πρόσθεσε η Υπουργός, «η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο, έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο των προσπαθειών μας για μετάβαση σε μία πράσινη οικονομία και περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ενώ τόσο για εμάς όσο και για την Αίγυπτο ενισχύει την ικανότητα εκπλήρωσης των δεσμεύσεών μας στη βάση της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή».

Σκρέκας: Διασφαλίζεται η επάρκειά μας

Για το μνημόνιο που υπεγράφη στην Αθήνα την Πέμπτη, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι προδιαγράφει το πλαίσιο με το οποίο προωθούμε τη συνεργασία για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, για τη διασύνδεση του ηλεκτρικό δικτύου της Αιγύπτου με αυτό της Ελλάδας.

Με το καλώδιο αυτό θα μεταφέρεται καθαρή, πράσινη-ηλεκτρική ενέργεια, που θα παράγεται στην Αίγυπτο και μέσω της Ελλάδας θα μπορεί να εξάγεται στις χώρες βόρεια της Ελλάδας και στην κεντρική Ευρώπη σημείωσε ο κ. Σκρέκας. 

«Καταλαβαίνετε ότι το κόστος κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού στην Αίγυπτο είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό από το κόστος κατασκευής του στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. 'Αρα, μέσα από την αυτή την πολύ πιο χαμηλή τιμή παραγωγής πράσινης-ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του δικτύου μας και την επάρκεια μας, να διαφοροποιήσουμε τις πηγές εφοδιασμού μας, να βοηθήσουμε στην ηλεκτρική ευελιξία μας, και από την άλλη να διασφαλίσουμε περισσότερο το περιβάλλον, καταφέρνοντας να πετύχουμε και τους στόχους μας, και εμείς και η Ευρώπη, για μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μας μείγμα», τόνισε ο κ. Σκρέκας, στην καταληκτική ομιλία του, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος με το οποίο ενσωματώνεται η οδηγία ΕΕ 2018/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση.

Σημειώνεται πως η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου και Αιγύπτου αποτελεί μέρος του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου. Σχετικό τριμερές Μνημόνιο θα υπογραφεί την ερχόμενη εβδομάδα κατά την τριμερή συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοίγει ο δρόμος για την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο, υπεγράφη η συμφωνία

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου. Συζητήσεις της κυπριακής πλευράς για τη συμμετοχή στο έργο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης σε Χριστοδουλίδη: Περισσότερο απαραίτητος παρά ποτέ ο συντονισμός

Σε εξέλιξη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ελλάδα και Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας», είπε πρωθυπουργός. «Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, δεν αποτελεί λύση του Κυπριακού», είπε ο πρόεδρος της Κύπρου.
Giorgos Gerapetritis, Ypourgeio Exoterikon
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα Κύπρος και Αίγυπτος διευρύνουν την στρατηγική της συνεργασίας

H βούληση γι' αυτό εκφράστηκε στην κατ' ιδίαν συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι αλλά και στην τριμερή με τη συμμετοχή του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου.
Mitsotakis-Xristodoulidis-Netaniaxou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας με συμμετοχή της Ινδίας

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι τρεις χώρες επαναβεβαιώνουν και την προοπτική επέκτασης της τριμερούς, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά και την Ινδία. «Ίσως καλέσουμε τον Ινδό πρωθυπουργό στην επόμενη συνάντησή μας» είπε.