ΓΔ: 2253.06 -1.14% Τζίρος: 338.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Έφη Αχτσιόγλου βήμα Βουλής
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Ε. Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση φέρνει την χώρα προ τετελεσμένων γεγονότων

Η βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η κυβέρνηση εντάσσει ως προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης όλο το αντεργατικό πλαίσιο που υλοποιεί.

Κριτική στην κυβέρνηση γιατί εγκλωβίζει τη χώρα σε ένα πλαίσιο νομοθετικών αλλαγών με ορίζοντα πενταετίας, ασκεί η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτιόγλου, υποστηρίζοντας ότι δεσμεύει τις επόμενες κυβερνήσεις, δίχως να έχει προηγηθεί στοιχειώδης διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς. Το ζήτημα αναφέρει στη δήλωσή της στην «Αυγή της Κυριακής», η κ. Αχτσιόγλου δεν είναι μόνο οικονομικό και διαδικαστικό, είναι συνταγματικό και ζήτημα δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα η κ. Αχτσιόγλου αναφέρει: «Η κυβέρνηση καταθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια λίστα έργων συνολικού ύψους 31 δισ. η υλοποίηση των οποίων θα εκτείνεται τουλάχιστον μέχρι το 2026, χωρίς να έχει συζητήσει με κανέναν εντός Ελλάδας γι' αυτά. Καταθέτει ένα πρόγραμμα και δεσμεύει τη χώρα για μια περίοδο που εκτείνεται πολύ πέραν της συνταγματικής της θητείας χωρίς κατ' ελάχιστο να έχει συζητήσει με τη Βουλή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους κοινωνικούς εταίρους, με επαγγελματικές οργανώσεις, με επιμελητήρια.

Φέρνει, έτσι, προ τετελεσμένων το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας για το πώς θα γίνει χρήση μιας μεγάλης χρηματοδότησης ως εάν να πρόκειται για χρήματα δικά της, που τα διαχειρίζεται όπως θέλει, ως εάν να έχει τη δικαιοδοσία να δεσμεύει και επόμενες κυβερνήσεις, ως εάν η αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας να είναι υπόθεση πέντε ανθρώπων. Το χειρότερο είναι ότι οι σημερινές δεσμεύσεις της κυβέρνησης όχι απλώς δεσμεύουν και τις επόμενες κυβερνήσεις, αλλά επισείουν και ποινές για τη χώρα αν δεν τηρηθούν από τις επόμενες κυβερνήσεις. Διότι οι συμφωνημένες επονομαζόμενες «μεταρρυθμίσεις» θα πρέπει πρώτα να ψηφίζονται για να προχωρούν οι εκταμιεύσεις από το ταμείο ανάκαμψης. Και αν επόμενη κυβέρνηση επιθυμεί να καταργήσει κάποια απ' αυτές, η χώρα θα υποχρεούται σε επιστροφή χρημάτων».

Ειδική αναφορά κάνει στο θέμα των εργασιακών σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση εντάσσει ως προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης όλο το αντεργατικό πλαίσιο που υλοποιεί για τα ωράρια, τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις, την ελαστικοποίηση». Προσθέτει ότι δεν είναι μόνο τα εργασιακά, αφού «η λίστα έργων της ΝΔ περιλαμβάνει γενναίες χρηματοδοτήσεις σε αμφιβόλου ποιότητας προγράμματα κατάρτισης από ιδιωτικά ΚΕΚ, αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις χρηματοδοτήσεις και έργα ιδιωτικοποιήσεων στην υγεία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναίκα σε εκδήλωση ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρεγγέλα: ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν νομοσχέδιο με κοινωνική συμφωνία

Η Μαρία Συρεγγέλα τόνισε στη Βουλή τη σημασία του μέτρου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ασκώντας κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επειδή καταψήφισαν νομοσχέδιο που προέκυψε με σύμφωνη γνώμη όλων των Κοινωνικών Εταίρων.
Ράνια Σβίγκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σβίγκου: Καταγγέλλει απαξίωση της Επιθεώρησης μετά το δυστύχημα στα Τρίκαλα

Η Ράνια Σβίγκου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τρίκαλα, ζητώντας πλήρη διερεύνηση και δημοσιοποίηση του πορίσματος, ενώ μίλησε για υποστελέχωση και απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας.
Ομιλητής σε βήμα πολιτικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές δεν ενισχύονται οι συλλογικές συμβάσεις

Ο Κώστας Τσουκαλάς του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για υποκρισία στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις που προτείνει για τη μετενέργεια και την επεκτασιμότητα είναι ανεπαρκείς κι αποσπασματικές.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Καμία συναίνεση στην κυβέρνηση για αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κώστα Τασούλα, και επανέλαβε τη θέση του πως δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση για συνταγματική αναθεώρηση χωρίς σεβασμό στο Σύνταγμα από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ζωή Κωνσταντοπούλου Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντοπούλου για Τρίκαλα: «Σύγχρονο έγκλημα» και επίθεση στην Κεραμέως

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στην τραγωδία στο εργοστάσιο μπισκότων στα Τρίκαλα με 5 νεκρές εργαζόμενες, κάνοντας λόγο για «σύγχρονο έγκλημα» και ευθύνες της κυβέρνησης στη συζήτηση του εργασιακού νομοσχεδίου.