Το γεγονός πως η Ελλάδα ξεπέρασε τους 850.000 εμβολιασμούς επισήμανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που ανέφερε οτι θα αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα, τονίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται από κυβέρνηση και υγειονομικούς υπαλλήλους απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.
Το mega εμβολιαστικό κέντρο στο Μαρούσι, επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους και την επικεφαλής του εμβολιαστικού κέντρου, σμήναρχο Κυριακή Πελέκη. Ο υπουργός περιηγήθηκε στους χώρους και συνομίλησε με τo υγειονομικό προσωπικό και τους πολίτες που εμβολιάζονταν.
Στη συνέχεια δήλωσε πως «η καρδιά της προσπάθειάς μας είναι ο σεβασμός στους συμπολίτες μας. Έτσι οδεύουμε και έτσι θα προχωρήσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε τους εμβολιασμούς. Θέλω να πω ότι ξεπεράσαμε τις 850.000 εμβολιασμούς, ότι έχουμε στη μάχη 750 - βάζουμε άλλα 50 - 800 εμβολιαστικά κέντρα και ότι αν υπολογίσει κανείς την πρώτη δόση, με 5,3% είμαστε οι τρίτοι στην Ευρώπη. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία για να καταλάβετε πόσο μεγάλη προσπάθεια έχει γίνει από πάρα πολύ κόσμο: από το υπουργείο Υγείας, από τους υγειονομικούς μας, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τους υγειονομικούς του, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Πολιτική Προστασία και όλους όσοι εμπλέκονται» .
Όλος ο κόσμος δίνει μια πολύ μεγάλη μάχη, υπάρχει κόπωση τόνισε ο Β.Κικίλιας, αλλά επισήμανε πως «υπάρχει ελπίδα και η ελπίδα είναι η κινητήριος δύναμη και θα τα καταφέρουμε. Βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη αυτής της προσπάθειας που είναι να κερδίσουμε αυτή την τεράστια υγειονομική μάχη την οποία δίνουμε ένα χρόνο τώρα».
Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως εκτός από τους αριθμούς, αυτό που βλέπουμε στα εμβολιαστικά κέντρα - και στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό αλλά και στα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την επικράτεια από τα νησιά μας μέχρι τις ηπειρωτικές περιοχές - είναι αυτό που λέμε «μυρίζει Ελλάδα». «Τα παιδιά που έρχονται με τους γονείς τους, οι παππούδες μας που έρχονται με τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους και εισπράττουν όλοι οι υγειονομικοί μας, όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εδώ, ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ. Ανταποδίδουμε με ένα πολύ μεγάλο χαμόγελο» κατέληξε.
«Η εθνική μας αντοχή δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται», αναφέρει σε άρθρο του στο ένθετο της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» για τον ένα χρόνο πανδημίας ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, που αναφέρει πως η Ελλάδα στέκεται όρθια, παρά τα πλήγματα που δέχεται, όταν άλλες χώρες, με ισχυρότερες οικονομίες, προηγμένα υγειονομικά συστήματα και υποδομές, κλυδωνίζονται.
«Όσα υποστηρίζω δεν συνιστούν θριαμβολογία. Είναι η οφειλόμενη απόδοση αναγνώρισης στην τεράστια προσπάθεια των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Είμαι υπερήφανος για το σθένος του λαού μας και για το ότι, όταν έλθει η ώρα του συνολικού απολογισμού, θα μας κρίνουν για όσα κάναμε. Αλλά κανείς δεν θα μπορεί να μας προσάψει αδράνεια», συνεχίζει ο υπουργός Υγείας.
Αφού κάνει λεπτομερή αναφορά στα όσα έγιναν στον ένα χρόνο πανδημίας του κορονοϊού ο Β. Κικίλιας επισημάνει πως «Η πανδημία αυτή αλλάζει την πορεία της ανθρωπότητας. Η κρίση μάς οδήγησε να αναθεωρήσουμε πολλά από τα δόγματα των αρχών του 21ου αιώνα. Απέδειξε ότι η οικονομία δεν είναι πάντα η βάση του εποικοδομήματος. Το θεμέλιο της ευημερίας είναι η υγεία. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει οικονομία. Και προϋπόθεση της υγείας είναι ένα ισχυρό κράτος, το οποίο διασφαλίζει την υγειονομική επάρκεια και φροντίδα για τον κάθε άνθρωπο».
Ο υπουργός Υγειάς προβλέπει πως το τέλος της πανδημίας «δεν θα σημάνει το τέλος των προβλημάτων και των προκλήσεων. Μόνιμη μέριμνά μας είναι η μετατροπή του υγειονομικού πλεονεκτήματος σε εθνικό κεκτημένο. Να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την υποδομή που δημιουργήθηκε στο ΕΣΥ και να μην επιστρέψουμε στο επίπεδο που παραλάβαμε το καλοκαίρι του 2019».