ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
vouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Σύγκρουση στη Βουλή για το νομοσχέδιο των αλλαγών στα Πανεπιστήμια

Έντονοι οι διαξιφισμοί μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλ. Τσίπρα, κυρίως για το νέο σώμα φύλαξης των ΑΕΙ.

Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε η συζήτηση στο Κοινοβούλιο του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας στο οποίο περιλαμβάνονται αλλαγές σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, με το «επίκεντρο» των διαξιφισμών να αφορά τη δημιουργία ειδικής δύναμης ασφαλείας για τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητοστάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να χρησιμοποιούν αρκετά επιθετικούς τόνους. 

Στην συζήτηση που ξεκίνησε το πρωί, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντας την με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα».

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι προβλέπεται θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ενώ τίθεται χρονικό όριο στις σπουδές. Αναλυτικά δήλωσε: «Οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου κινούνται σε τέσσερις σαφείς κατευθύνσεις. Διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή. Ένα όριο μάλιστα που θα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα», είπε και πρόσθεσε: «οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί, αντί να καταλήγει, τυχαία πολύ συχνά, σε ένα τμήμα από το οποίο είναι πολύ πιθανό ποτέ να μην αποφοιτήσει. Ενισχύοντας την παράλληλη οδό της επαγγελματικής εκπαίδευσης».

«Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, με ένα πρόσθετο περιθώριο 2-3 ετών πέραν της κανονικής διάρκειάς τους προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο επίσης για την είσοδο της δημοκρατίας στα πανεπιστήμια, αναφερόμενος στο νέο σώμα της ΕΛ.ΑΣ που θα συσταθεί και στόχο θα έχει τη φύλαξη των ιδρυμάτων. Χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Πρέπει να δούμε την αλήθεια. Οι σχολές να συναντηθούν με τον αληθινό τους προορισμό. Τα παιδιά να ξέρουν τι θέλουν να σπουδάσουν, τα μαθήματα να εμπνέουν και οι καθημερινές συνθήκες να ευνοούν τη μάθηση, την έρευνα και τον επιστημονικό διάλογο», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας: «Η πρόοδος απαιτεί ασφάλεια και κανόνες, στη χώρα μας υπάρχει δημοκρατία, που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν τη ζωή των πολλών».

Συνέχισε λέγοντας ότι σκοπός είναι «να δώσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο πίσω στους φυσικούς του κατόχους», δηλαδή «με ελεύθερους και ασφαλείς τους ανθρώπους που το υπηρετούν» κι όχι «νησίδα που αδρανούν οι κανόνες της δημοκρατικής πολιτείας». Πρόσθεσε δε ότι «απέναντι βρίσκεται η λογική της ακινησίας», που θέλει να Πανεπιστήμια «λάφυρο οπισθοδρομικών συντεχνιών».

Αναφερόμενος στο νέο σώμα της ΕΛ.ΑΣ που θα φυλάει τα Πανεπιστήμια, είπε ότι αυτό θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και μια ειδική συμβουλευτική επιτροπή, που θα συσταθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι γίνεται πράξη και ένα αυτονόητο αίτημα, «η ελεγχόμενη είσοδος στα Ανώτατα Ιδρύματα», προσθέτοντας ότι πρέπει «να πάψουν οι αίθουσες των Ιδρυμάτων να μετατρέπονται σε γιάφκες περιθωριακών». Δήλωσε δε εμφατικά ότι «κανένα τάγμα εφόδου δεν έχει θέση στο χώρο της προόδου». «Παντού στον κόσμο η είσοδος είναι ελεγχόμενη», είπε και πρόσθεσε: «Πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε εικόνες σαν των δικών μας Πανεπιστημίων». Και συνέχισε: «Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η δημοκρατία. Η δροσερή πνοή της δημοκρατίας που αφήνει έξω ο καπνός από τις μολότοφ».

Από τη σημερινή συζήτηση δεν έλειψαν οι εντάσεις, καθώς οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, με «αιχμηρή» του τοποθέτηση,  χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του κ. Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη.

«Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν», τόνισε.

Συνολικότερα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείτε να χειριστείτε τη κοινή γνώμη είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Θα τη ζήλευε ακόμη και ο Όργουελ. Εκμεταλλεύεστε τις έκτακτες συνθήκες και έχετε επιβάλει ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης. Όλα όσα σας ενοχλούν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και απαγορευμένα. Ενίοτε επιβάλετε βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις. Όσα δε σας ενοχλούν ή αντίθετα όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς ή τους φίλους σας, τις παρακάμπτετε. Για αυτό και δε δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους μεγάλους εργασιακούς χώρους ή στα ΜΜΜ».

Ειδική αναφορά έκανε και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία και «στην προκλητική παραβίαση των μέτρων από εσάς τους ίδιους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτή η βαθιά υποκρισία αλλά και η υστεροβουλία διακρίνει και τη πολιτική σας για τα πανεπιστήμια... Δεν κάνετε κάτι παραπάνω από αυτό που είχατε σκοπό να κάνετε και στην υγεία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Δεν είστε τιμητής, είστε υπόλογος για θεσμικό παράπτωμα

«Έχετε υποχρέωση να εξηγήσετε ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που σας οδήγησε να παρακολουθήσετε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη», τόνισε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό.