Πρόκληση στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ τόνισε πως «κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία».
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, διαπιστώθηκε από όλους τους υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της.
Αναλυτικά, ο ΥΠΕΞ δήλωσε: «Στο Συμβούλιο σήμερα έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα και διαπιστώθηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών ότι η Τουρκία δεν αντελήφθη το θετικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.
Αντίθετα, συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά της. Και μάλιστα, σε ένα πλαίσιο το οποίο είναι παντελώς απαράδεκτο: την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.
Σημειώνω ότι η UNCLOS, η Σύμβαση που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, είναι τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Την έχει επικυρώσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, η στάση της Τουρκίας αποτελεί πρόκληση στο σύνολο της Ένωσης.
Από εκεί και πέρα, λοιπόν, κατέστη σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση απέναντι στην Τουρκία. Και αυτό είναι το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα».
Στο θέμα των τουρκικών κυρώσεων αναφέρθηκε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου θα τεθεί - όπως ομόφωνα είχε αποφασιστεί - η αξιολόγηση της συνολικής συμπεριφοράς της Τουρκίας.
«Το συμπέρασμα είναι πλέον ξεκάθαρο: Η Τουρκία είχε τον χρόνο να επιλέξει τον δρόμο της. Και τον σπατάλησε σε προκλήσεις. Είχε την ευκαιρία που της πρόσφεραν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη και δεν την αξιοποίησε. Εξέλαβε την στάση της Ε.Ε. σαν αδυναμία και συνέχισε τις προκλήσεις και την απόπειρα τετελεσμένων. Το μήνυμα της Ελλάδας ήταν και είναι σαφές. Δεν μπορεί μια χώρα που δηλώνει ότι θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε., να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε. Ούτε να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ούτε να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό δεν μπορεί ούτε να αγνοείται ούτε να υποτιμάται από κανένα. Όπως δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι κρίνεται η πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης», είπε ο Στέλιος Πέτσας.
Σημειώνεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, τρεις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας να σημειώνει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν μέτρα κατά της Τουρκίας κατά τη συνάντησή τους, καθώς δεν υπήρξε τους περασμένους μήνες αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην ανατολική Μεσόγειο.
«Η Γερμανία έχει εργασθεί σκληρά στη διάρκεια των περασμένων μηνών για να διευκολύνει έναν διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία», δήλωσε ο Χάικο Μάας. «Όμως υπήρξαν υπερβολικά πολλές προκλήσεις, και οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα εμπόδισαν οποιεσδήποτε απευθείας συνομιλίες», πρόσθεσε.
«Γι' αυτό τον λόγο, θα μιλήσουμε για τις συνέπειες που θα πρέπει να συναγάγουμε -- ενόψει επίσης της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε.
Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις η Τουρκία επιμένει στην στάση της, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει τον ιμπεριαλιστικό επεκτατισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και να κατηγορεί για άλλη μια φορά την ΕΕ πως «πρέπει να λυτρωθεί από την στρατηγική τύφλωσή της».