Την επιστροφή του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο διαμηνύει η Τουρκία, επιμένοντας πως αποσύρθηκε για συντήρηση αλλά θα επιστρέψει σύντομα στις δραστηριότητές του.
Λίγο μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, με ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι το τουρκικό ερευνητικό αποσύρθηκε για την καθιερωμένη μηνιαία του συντήρηση και για εφοδιασμό.
«Το Oruc Reis επιστρέφει στο λιμάνι μία φορά το μήνα για προγραμματισμένη συντήρηση, αλλαγή πληρώματος και προετοιμασίες αποστολής, σύμφωνα με τις αρχές λειτουργίας του», τονίζει το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και προσθέτει: «η επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι για ανεφοδιασμό και συντήρηση σε μηνιαία βάση είναι δραστηριότητα ρουτίνας. Το πλοίο θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες και δραστηριότητές του».
Παράλληλα, το Yavuz και το Barbaros συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην ανατολική Μεσόγειο, καταλήγει το υπουργείο.
Στο εσωτερικό της Τουρκίας πάντως έχουν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα να κατηγορεί τον Ερντογάν για συμβιβασμό επί των δικαίων της Τουρκίας.
Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι το Oruc Reis θα επαναλάβει σύντομα τις επιχειρήσεις του. «Το Oruc Reis αγκυροβόλησε κοντά στο λιμάνι της Αττάλειας για εργασίες συντήρησης και εφοδιασμό», δήλωσε και θα ήταν «λάθος» να ερμηνεύσει κανείς αυτές τις εργασίες «ρουτίνας» ως «ένα βήμα οπισθοχώρησης».
Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν περιμένει ότι οι ηγέτες της ΕΕ -οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε ήπιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας- θα προχωρήσουν περισσότερο την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε όμως πως η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Από την πλευρά της, ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθάρισε πως χρειάζεται να δει ότι σταματούν οι μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν αλλάζει τίποτα από το βασικό μήνυμα το οποίο τέθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών όταν συναντήθηκαν ανεπίσημα στο Βερολίνο. Η ΕΕ χρειάζεται να δει το τέλος των μονομερών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες εκλαμβάνονται ως προκλήσεις από κάποια από τα κράτη-μέλη μας, εκλαμβάνονται ως ενόχληση στις σχέσεις μας», είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, ερωτηθείς για την αποχώρηση του Oruc Reis.