ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Bloomberg: Η Μέρκελ μπορεί να αποτρέψει μία σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας

Οι ΗΠΑ έχουν χάσει την επιρροή τους στην Αν. Μεσόγειο, τονίζει το πρακτορείο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία μοιάζει να απομονώνεται ενώ η Ελλάδα κερδίζει συμμάχους.

Για απομόνωση της Τουρκίας κυρίως από χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα, κάνει λόγο σε άρθρο γνώμης του το πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι η Γερμανία είναι η χώρα που καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι ΗΠΑ είτε δεν θέλουν είτε ακόμη και δεν μπορούν να το πράξουν. 

«Η Τουρκία φαίνεται να έχει απομονωθεί, καθώς η Ελλάδα αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους (Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ, Γαλλία), γεγονός που ευνοεί την εθνικιστική ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» σημειώνει το πρακτορείο υπογραμμίζοντας την άποψη ότι «σε αντίθεση με παλαιότερες ελληνοτουρκικές κρίσεις, όπου μεσολαβούσε ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ προκειμένου να αποφευχθεί μία ελληνοτουρκική σύρραξη, τον ρόλο αυτό τον έχει αναλάβει τώρα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, παρά τη διαμεσολάβησή της και μία προσωρινή εκεχειρία, η ένταση συνεχίζεται αμείωτη, με κύριο στόχο την εκμετάλλευση ενεργειακών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε διαφιλονικούμενα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ΗΠΑ φαίνονται και απρόθυμες και μη ικανές να αποτρέψουν μία ένοπλη σύρραξη και η Καγκελάριος πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειές της».

Το αμερικανικό πρακτορείο τονίζει ότι αν και δύσκολα ο Τούρκος πρόεδρος θα σταματήσει την επιθετική ρητορική του, έχει την... τάση να ακούει προσεκτικά όσα έχει να τον συμβουλέψει η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το Bloomberg «διαφαίνεται κάποια επιρροή της, καθώς η Γερμανία είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας και κατέχει επί του παρόντος της προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία από τις προτεινόμενες λύσεις είναι η συμμετοχή της Τουρκίας στο Συμβούλιο για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, από το οποίο είναι αποκλεισμένη, λόγω της διαφωνίας της με την Κύπρο. Προτείνεται ακόμα η διαμεσολάβηση της Καγκελαρίου, προκειμένου αφενός να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους της με το επιχείρημα ότι η πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική για ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία και αφετέρου να πείσει την Τουρκία και την Κύπρο ότι η Ευρώπη είναι η πιο λογική αγορά για το φυσικό αέριο ενώ η πιο σύντομη διαδρομή περνάει μέσα και από τις δύο χώρες».

Τονίζει, πάντως, ότι ο ρόλος του διαμεσολαβητή θα είναι εξαιρετικά δύσκολος και καταλήγει «το να κάνουμε την Τουρκία και την Κύπρο να συμφωνήσουν σε αυτό θα ήταν μια πρόκληση για κάθε διαμεσολαβητή. Η Ελλάδα και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι της Μέρκελ, που ενοχλούνται από την αδιαλλαξία του Ερντογάν σε άλλα θέματα, ενδέχεται να θέσουν εμπόδια. Θα μπορούσε να τους υπενθυμίσει ότι η πρόσβαση στα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προσφέρει στην Ευρώπη την καλύτερη εναλλακτική λύση για την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία - ενώ λέει στην Τουρκία και την Κύπρο ότι η Ευρώπη είναι η λογική αγορά του φυσικού αερίου και ότι η συντομότερη διαδρομή διασχίζει και τις δύο χώρες. Αυτό φαίνεται σαν βάση για συνομιλίες. Εάν η Μέρκελ παρέμβει, μπορεί να κάνει τη διαφορά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ