Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή την παράταση των προθεσμιών επαναπροσδιορισμού των ανακοπών μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2026, εκφράζει ανησυχία για τον κίνδυνο απώλειας της δικαστικής προστασίας των πολιτών απέναντι σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από Τράπεζες και Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων/Funds, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Όπως σημειώνει ο ΔΣΑ, η παράταση που δόθηκε χαρακτηρίζεται «ανεπαρκής», ενώ επισημαίνεται η ανάγκη για άμεση κατάργηση της πρόβλεψης ότι «σε περίπτωση μη εμπρόθεσμου επαναπροσδιορισμού η ανακοπή θα θεωρείται μη ασκηθείσα».
Στην ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου, που ελήφθη στη συνεδρίαση της 3/11/2026, τονίζεται ότι η ΚΥΑ με αριθμό 6315 (ΦΕΚ Β'/6567/30-10-2026), με την οποία παρατείνονται οι προθεσμίες επαναπροσδιορισμού, δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρόσβασης και λειτουργίας της πλατφόρμας.
Ο ΔΣΑ ζητά περαιτέρω παράταση για τις μηνιαίες προθεσμίες μέχρι 30/6/2027 και σε κάθε περίπτωση όχι νωρίτερα από την 31/12/2026. Παράλληλα, αιτείται από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης την παροχή πλήρων στατιστικών στοιχείων για τις εκκρεμείς υποθέσεις επαναπροσδιορισμού, συνολικά και ανά μηνιαία περίοδο (Σεπτέμβριος έως Δεκέμβριος 2026).
Το Διοικητικό Συμβούλιο επισημαίνει τον άμεσο κίνδυνο απώλειας δικονομικών δικαιωμάτων των πολιτών, με συνέπεια να βρεθούν χωρίς δικαστική προστασία απέναντι σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Για τον λόγο αυτό, καλεί σε κατάργηση της πρόβλεψης που θεωρεί τις ανακοπές μη ασκηθείσες, εφόσον δεν επαναπροσδιοριστούν εμπρόθεσμα.
Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει ότι θα στηρίξει τους θιγόμενους πολίτες και τα μέλη του, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα, ακόμη και με κινητοποιήσεις, ώστε να προστατευθούν τα δικαιώματα των πολιτών έναντι των δανειστών, κυρίως Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων/Funds.