ΓΔ: 2603.7 0.19% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
Φώτο; SOOC

Μαρινάκης: Άγνοια ή λαϊκισμός από αντιπολίτευση για τον ΕΦΚ;

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της και προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα, απορρίπτοντας απειλές της Τουρκίας. Για μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα, η κυβέρνηση εξετάζει λύσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τονίζοντας τη δημοσιονομική ευθύνη.

Σαφές μήνυμα για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και την ενδυνάμωση της Ελλάδας έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι κάθε κίνηση της χώρας υπαγορεύεται από τους στόχους αυτούς, ενώ επισήμανε πως η Ελλάδα «δεν υποχωρεί, δεν δέχεται απειλές» και χαρακτήρισε «ανιστόρητες» τις σχετικές διατυπώσεις της Τουρκίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις «απαντούν στο πεδίο», διατηρώντας παράλληλα τη στήριξη στον διάλογο, χωρίς αυτό να σημαίνει υποχώρηση ή αφέλεια. Επεσήμανε πως η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή στον διάλογο, αλλά πάντα με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή ακρίβεια και τις συζητήσεις για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «άγνοια ή λαϊκισμό». Τόνισε πως η κυβέρνηση δεν αποκλείει τη μείωση του ΕΦΚ, ωστόσο οφείλει να λειτουργεί εντός του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου. Διευκρίνισε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα εξαίρεσης από τη σχετική ρήτρα διαφυγής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ επανέλαβε πως για τον πολίτη το ουσιαστικό είναι το τελικό όφελος από τις παρεμβάσεις.

Στο θέμα της ασφάλειας του σιδηροδρόμου, ο Παύλος Μαρινάκης παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα πρόσθετα φίλτρα ασφαλείας πέραν της τηλεδιοίκησης. Χαρακτήρισε «προβληματικό» το γεγονός ότι οι πολίτες εξακολουθούν να δυσπιστούν απέναντι στον σιδηρόδρομο, επισημαίνοντας ότι μετά την τραγωδία των Τεμπών έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος.

Θεσμική στάση απέναντι στη Χρυσή Αυγή και πολιτικές εξελίξεις

Αναφορικά με τις φήμες περί συνάντησης του Μ. Μπεκίρη με πρόσωπα από το περιβάλλον του Ηλία Κασιδιάρη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «η πραγματικότητα δεν προκύπτει από ατεκμηρίωτα συμπεράσματα». Τόνισε πως η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία κινήθηκαν θεσμικά απέναντι στη Χρυσή Αυγή, συγκεντρώνοντας τις δικογραφίες και προωθώντας τα σχετικά νομοθετήματα για την προστασία της δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και τις δηλώσεις του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, ο Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης των αιτίων που οδηγούν τους πολίτες σε ακραίες πολιτικές επιλογές. Αναφέρθηκε στην ελληνική εμπειρία, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει κυβερνηθεί στο παρελθόν από συμμαχίες που δεν έλυσαν τα προβλήματα.

Ενεργειακή κρίση, επιχειρηματικότητα και κοινωνικά ζητήματα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Europe Gulf Forum, επισημαίνοντας τη σημασία της διοργάνωσης σε μια περίοδο αυξημένης αστάθειας στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είναι πλέον «πολύ πιο ισχυρή» και η συνεργασία Ευρώπης και χωρών του Κόλπου είναι επιτακτική.

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στα Βριλήσσια, ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στη βία μεταξύ ανηλίκων, χαρακτηρίζοντάς το ως «βαθύτατα κοινωνικό ζήτημα». Παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως οι περιπολίες ήπιας αστυνόμευσης και η πλατφόρμα SafeYouth.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, αναφέρθηκε στην εθνική πρωτοβουλία μείωσης τιμών, η οποία συνεχίζεται έως το τέλος Δεκεμβρίου, με τη δεύτερη φάση να ξεκινά στα τέλη Οκτωβρίου. Έως τώρα, 387 κωδικοί προϊόντων περιλαμβάνονται στη νέα φάση, ενώ η συμμετοχή των επιχειρήσεων παραμένει προαιρετική.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνορα Ελλάδας Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας-Τουρκίας στα Χανιά για τα ΜΟΕ

Ολοκληρώθηκε στα Χανιά ο νέος γύρος συναντήσεων Ελλάδας-Τουρκίας για τα ΜΟΕ, παρουσία πρέσβεων και υψηλόβαθμων αξιωματούχων, με τη φιλοξενία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις 9 Οκτωβρίου 2026.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Χρυσοχοΐδη-Τούρκου ΥΠΕΣ για ασφάλεια και οργανωμένο έγκλημα

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του για ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς ασφάλειας, διαχείρισης εγκληματικών δικτύων και ανταλλαγής πληροφοριών, με έμφαση στη διακίνηση μεταναστών και ναρκωτικών.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Πατριωτισμός η υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την κυβέρνηση

Ο Κώστας Τσουκαλάς άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στα ελληνοτουρκικά, τονίζοντας τις υποχωρήσεις στην Κάσο και ζητώντας απαντήσεις από τη ΝΔ για τη στάση της. Υποστήριξε πως οι Έλληνες συμφωνούν με τη στάση του ΠΑΣΟΚ.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΗΠΑ: Διαφορετική αντιμετώπιση Ερντογάν στα ελληνοτουρκικά λέει αξιωματούχος

Ανώτατη κυβερνητική πηγή στη Νέα Υόρκη επισήμανε πως οι δηλώσεις του Ερντογάν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις διαφέρουν από το πρόσφατο παρελθόν και τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
Ρένα Δούρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Δούρου: Ο πρωθυπουργός να απαντήσει στον ΟΗΕ σε 6+1 ερωτήματα

Η Ρένα Δούρου ζητά απαντήσεις από τον πρωθυπουργό για τη "Γαλάζια Πατρίδα" και τα ελληνοτουρκικά, ενόψει της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στην ΕΡΤ: «Δεν απειλούμε, αλλά δεν δεχόμαστε απειλές»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ενώ αναφέρθηκε στην ένταση με την Τουρκία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα απαντά με αυτοπεποίθηση και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.