ΓΔ: 2695.21 0.01% Τζίρος: 339.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες

Ο Κώστας Αρβανίτης παρεμβαίνει στη συζήτηση του ΕΚ για τη Θέουτα

Ο Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταδίκασε την έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα το 2015 και ζήτησε πλήρη εφαρμογή διεθνούς δικαίου και στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής μεταναστών.

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης καταδίκασε την έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα κατά την προσφυγική κρίση του 2015. Ο Κώστας Αρβανίτης, με αφορμή τη συζήτηση για την κρίση στη Θέουτα το περασμένο καλοκαίρι, τόνισε ότι, παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες αφίξεις προσφύγων, δεν ενεργοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Οδηγία προσωρινής προστασίας.

Εκφράζοντας την υποστήριξή του προς την Ισπανία και όλες τις χώρες υποδοχής, ο ευρωβουλευτής ζήτησε ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, πέρα από κομματικές σκοπιμότητες και επικίνδυνες τακτικές. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Στην ομιλία του, ο Κώστας Αρβανίτης ανέφερε: «Αυτό που παρακολουθούμε στη Θέουτα είναι η κανονικοποίηση και η θεσμοποίηση της ακροδεξιάς αντιευρωπαϊκής ατζέντας, που καταργεί το δικαίωμα στο άσυλο, το διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Εμείς στην Ελλάδα έχουμε εμπειρία και εικόνα για αυτό που λέτε εσείς “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”.

Αλλά νομίζω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σαφές ότι πολιτικά κέντρα στην Ευρώπη αλλά και εκτός αυτής ήθελαν αποσταθεροποίηση τόσο στην Ελλάδα το 2015 της αριστερής κυβέρνησης όσο και στην Ισπανία σήμερα. Είναι απαράδεκτη η πρωτοβουλία των 22 αρχηγών κρατών της Ένωσης, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Τραμπ και Νετανιάχου, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια επιβολής επικίνδυνης ατζέντας και αποσταθεροποίησης.

Ο κύριος Λέναρς καθαρά το είχε πει: “διαφωνούμε με την πολιτική σας στο μεταναστευτικό και σας τιμωρούμε”.

Δεν είναι αυτό Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Εμείς θα είμαστε δίπλα στην Ισπανία και βεβαίως στην κυβέρνησή της και βεβαίως σε όλες τις χώρες του Νότου, σε όλες τις χώρες υποδοχής απέναντι σε αυτούς τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς.»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Η Κρήτη βουλιάζει από τουρίστες, όχι μετανάστες»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη ειδικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών προς Κρήτη και ανακοίνωσε δομή προσωρινής φιλοξενίας στο Ηράκλειο, σημειώνοντας πως απαιτούνται υποδομές και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας.
Ματέο Σαλβίνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σαλβίνι: Η Ιταλία δεν θα δεχθεί πίσω μετανάστες από τη Γερμανία

Η Ιταλία δεν θα δεχτεί πίσω μετανάστες από τη Γερμανία στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον Ματέο Σαλβίνι, λόγω διαφωνιών για τη δευτερογενή μετανάστευση και τη δράση γερμανικών οργανώσεων στη Μεσόγειο.
Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσο έτοιμη ειναι η Ελλαδα να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση τύπου Θεούτα;

Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για μια νέα κρίση τύπου Θέουτα; Οι 5 κρίσιμοι πυλώνες που θα δοκιμάσουν την ανθεκτικότητα και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος*.
Ισπανικό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση Ισπανίας-Ιταλίας για το μεταναστευτικό ζήτημα

Συνεχίζεται η κόντρα Ισπανίας-Ιταλίας για το μεταναστευτικό. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Άλβαρες τόνισε ότι πολλές χώρες, μεταξύ τους και η Ιταλία, δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς σε κρίσεις, όπως αυτές στη Λαμπεντούζα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μεγάλη μείωση μεταναστευτικών ροών προς τα νησιά Αιγαίου

Ο πρωθυπουργός δήλωσε την ικανοποίησή του για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, υποσχέθηκε αναβάθμιση του λιμανιού στο Αγαθονήσι και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει ειδικά κίνητρα για μικρά νησιά με στόχο την ήπια τουριστική ανάπτυξη.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύμπτωση απόψεων Ελλάδας-Πορτογαλίας σε μεταναστευτικό και Ορμούζ

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων πρέπει να συνδυάζεται με την καταπολέμηση διακινητών και αποτελεσματικές επιστροφές, ευχαριστώντας την Πορτογαλία και αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις.