Σημαντική προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εισροής εκατομμυρίων προϊόντων που δεν πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί η μεταρρύθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δημήτρης Τσιόδρας σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ευρωομάδας της ΝΔ συνεχάρη την Κομισιόν και τον DirkGotink, εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τόνισε ότι, «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της εφαρμογής της εξαίρεσης υποβολής των μικρών πακέτων σε δασμούς, η ροή τέτοιων δεμάτων έχει μειωθεί έως και 50% σε ορισμένα σημεία εισόδου όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο».
Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη για άμεση εφαρμογή της τελωνειακής μεταρρύθμισης, προκειμένου να καλυφθούν τα υφιστάμενα κενά. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της πανευρωπαϊκής συνεργασίας και της ομοιόμορφης εφαρμογής της συμφωνίας, ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο εταιρείες να επιλέγουν το πιο ευνοϊκό τελωνειακό σημείο εισόδου.
Ο κ. Τσιόδρας κατέληξε, επισημαίνοντας ότι «μόνο έτσι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα νιώθουν ότι προστατεύονται στην Ενιαία Αγορά και οι επιχειρήσεις δεν θα υφίστανται άνισο ανταγωνισμό από πλατφόρμες τρίτων χωρών».