ΓΔ: 2675.8 -0.01% Τζίρος: 36.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:29:37
Περιπολικό ΕΛΑΣ κοντά

Ψευδές το βίντεο για ανήλικους μετανάστες, στην Εισαγγελία για έρευνα

Το υπουργείο Μετανάστευσης διαψεύδει ως παραπλανητικό βίντεο με δήθεν ασυνόδευτους ανήλικους σε δομή του, διευκρινίζοντας πως αφορά ισπανική ΜΚΟ που δεν είναι εγγεγραμμένη ή χρηματοδοτούμενη από το ελληνικό κράτος.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου χαρακτηρίζει ως «απολύτως παραπλανητικό» το βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες και φέρεται να εμφανίζει, σύμφωνα με το ίδιο το υπουργείο, «δήθεν ασυνόδευτους αλλοδαπούς ανηλίκους».

Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, το συγκεκριμένο βίντεο δεν αφορά καμία δομή που υπάγεται στη δικαιοδοσία του, ούτε και δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, καθώς οι εν λόγω δομές ελέγχονται αποκλειστικά από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, το βίντεο αφορά δομή ισπανικής ΜΚΟ, η οποία δεν είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Οργανώσεων του υπουργείου και δεν χρηματοδοτείται από τους Έλληνες φορολογουμένους.

Επιπλέον, το υπουργείο επισημαίνει ότι φαίνεται να γίνεται χρήση της υποτιθέμενης δομής ανηλίκων από ενήλικες μετανάστες, ενώ επιχειρείται, με παραπλανητικό τρόπο, η διασπορά ψευδών μηνυμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, θα αποστείλει το σχετικό υλικό στην Εισαγγελία.

Στόχος της ενέργειας αυτής είναι η διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων από τους δημιουργούς του βίντεο, καθώς και η διαπίστωση πιθανής εμπλοκής φυσικών προσώπων.

Τέλος, το υπουργείο τονίζει ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται πλέον ιατρικός έλεγχος για την πιστοποίηση της ανηλικότητας, διασφαλίζοντας ότι κανένας ενήλικος δεν μπορεί να φιλοξενηθεί σε δομή ανηλίκων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτήριο Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε νέες συμφωνίες 137,1 εκατ. ευρώ το υπ. Μετανάστευσης για τις δομές του

Το Υπουργείο Μετανάστευσης υπέγραψε έξι συμφωνίες για υπηρεσίες διαχείρισης εγκαταστάσεων σε δομές προσφύγων, συνολικής αξίας 137,1 εκ. ευρώ (ως 274,2 εκ. κατόπιν δικαιώματος προαίρεσης) για δύο έτη.
Θάνος Πλεύρης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έξι νέες συμφωνίες για υπηρεσίες σε δομές προσφύγων και μεταναστών

Ο Υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης ανέφερε στη Βουλή ότι με τις νέες συμφωνίες διαχείρισης δομών για αιτούντες άσυλο επετεύχθη εξοικονόμηση 43 εκατ. ευρώ ετησίως και επιτεύχθηκε μεγαλύτερη ευελιξία στη στελέχωση και τεχνική υποστήριξη.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Θ. Πλεύρη στην Ημαθία από το Υπουργείο Μετανάστευσης

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, επισκέφθηκε σήμερα τη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, συζητώντας θέματα λειτουργίας, συνθηκών διαμονής και επιτάχυνσης επιστροφών.