ΓΔ: 2646.55 -1.15% Τζίρος: 47.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:06:37
πλατεία Μακεδονίας Σκόπια βράδυ

Συνάντηση αποχαιρετισμού του Προέδρου Β. Μακεδονίας με τον Έλληνα πρέσβη

Η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας συναντήθηκε στην Οχρίδα με την Πρέσβη της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και ζητώντας στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα είχε το Σάββατο αποχαιρετιστήρια συνάντηση με την Πρέσβη της Ελλάδας στα Σκόπια, Σοφία Φιλιππίδου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην προεδρική βίλα, στην παραλίμνια πόλη Οχρίδα.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου της Προέδρου αναφέρεται ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα υπογράμμισε τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας για τις μικρότερες χώρες και εξέφρασε την προσδοκία της πως η Ελλάδα θα συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρότερων υποστηρικτών της ευρωπαϊκής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Πρόεδρος επισήμανε ότι με την ένταξη της χώρας και της ευρύτερης περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα γεφυρωθεί ουσιαστικά το υφιστάμενο γεωστρατηγικό χάσμα, ενισχύοντας το εμπόριο, τις επενδύσεις και την ενεργειακή συνδεσιμότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα τόνισε πως Αθήνα και Σκόπια, ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, παραμένουν προσηλωμένες στην υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και στη διατήρηση της διεθνούς σταθερότητας.

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις, η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας και η Πρέσβης της Ελλάδας συμφώνησαν ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και διεύρυνσή της σε περισσότερους τομείς.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ανέφερε ότι ο πολιτισμός αποτελεί «το καλύτερο τεστ για τις σχέσεις Βόρειας Μακεδονίας-Ελλάδας». Ως παράδειγμα, αναφέρθηκε στην κοινή ερμηνεία του μνημειώδους έργου «Carmina Burana» από τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στα Σκόπια, καθώς και στη χορευτική παράσταση «Ο Μύθος των Αμαζόνων», η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Καλοκαίρι της Οχρίδας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κουνούπι του Νείλου
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί και 51 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη Β. Μακεδονία

Ένας 72χρονος άνδρας από τα Σκόπια είναι το έκτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα, καθώς κατέληξε μετά από 15 ημέρες νοσηλείας. Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 51, με τα περισσότερα στην περιοχή των Σκοπίων.
σημαία Βόρειας Μακεδονίας
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη Βόρεια Μακεδονία

Πέντε θανάτους από τον ιό του Δυτικού Νείλου ανακοίνωσαν οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, με τουλάχιστον 43 κρούσματα ως τώρα και μαζικούς ψεκασμούς ενάντια στα κουνούπια, ενώ αυξάνονται οι νοσηλείες τις τελευταίες εβδομάδες.
Κουνούπι του Νείλου
ΔΙΕΘΝΗ

Τέσσερις νεκροί και 35 κρούσματα από Δυτικό Νείλο στη Βόρεια Μακεδονία

Αυξάνονται τα κρούσματα του ιού Δυτικού Νείλου στη Βόρεια Μακεδονία, με 35 επιβεβαιωμένα περιστατικά και 4 θανάτους κυρίως στα Σκόπια. Οι αρχές ενισχύουν μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης κουνουπιών λόγω της επιδημίας.
Maria Sferruzza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΣΦΑ: Επίσκεψη στα Σκόπια - Εντός πλάνου η διασύνδεση αερίου

Ο αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027, όπως επαναβεβαιώθηκε σε συνάντηση στα Σκόπια, τονίζοντας τη σημασία του έργου για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

Σε επιφυλακή οι Αρχές για φωτιά στη Βόρεια Μακεδονία κοντά στα σύνορα

Φωτιά στη Βόρεια Μακεδονία καίει κοντά στα σύνορα με το Κιλκίς. Στην ελληνική πλευρά, πυροσβέστες και μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, ενώ 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο βρίσκονται σε ετοιμότητα για κατάσβεση.
Ελληνική σημαία κυματίζει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τιμώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τα 8 χρόνια από τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει τη σημασία της ως κορυφαίας διπλωματικής επιτυχίας που ενίσχυσε την ειρήνη στα Βαλκάνια, ενώ επικρίνει τη στάση της ΝΔ και τιμά την πολιτική ευθύνης.