ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Θανάσης Δαβάκης
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης σε ομιλία του στη Βουλή Credits: Ιωάννης Μιχόπουλος, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Δαβάκης: Στο ΕΛΚΑΚ για αξιολόγηση το UAV «Δαίδαλος Ι» των δοκίμων της ΣΜΥΑ.

Ο υφυπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι η πτυχιακή εργασία για UAV της Σχολής Υπαξιωματικών θα σταλεί για αξιολόγηση στο ΕΛΚΑΚ και στον 6ο Κλάδο ΓΕΕΘΑ, αναδεικνύοντας τη σημασία καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας να αποστείλει την πτυχιακή εργασία των δοκίμων της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας για την ανάπτυξη μη επανδρωμένου αεροχήματος (UAV) προς αξιολόγηση στο ΕΛΚΑΚ και στον 6ο Κλάδο του ΓΕΕΘΑ. Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Στέλιου Φωτόπουλου.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η συγκεκριμένη εργασία «αγγίζει τον σκληρό πυρήνα της μεταρρυθμιστικής ατζέντας 2030 που προωθεί η πολιτική ηγεσία αυτής της κυβέρνησης», επισημαίνοντας τη σημασία της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον κ. Δαβάκη, η εργασία εκπονήθηκε το 2023 από ομάδα δοκίμων της Σχολής με επιβλέποντα στρατιωτικό καθηγητή και αξιολογήθηκε θετικά από την αρμόδια επιτροπή. 

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε την προσπάθεια «παράδειγμα προς μίμηση» για τους υπόλοιπους σπουδαστές, σημειώνοντας παράλληλα ότι την περίοδο εκείνη δεν υπήρχαν ακόμη το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) και ο 6ος Κλάδος του ΓΕΕΘΑ.

«Πλέον μετά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης υπάρχει και το ΕΛΚΑΚ και ο 6ος Κλάδος του ΓΕΕΘΑ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι νέες δομές προχωρούν στη διασύνδεση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης με την καινοτομία.

 Όπως είπε, τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούν στο εξής να αξιολογούνται θεσμικά και να υιοθετούνται, δίνοντας στους νέους στρατιωτικούς σπουδαστές κίνητρο για περαιτέρω έρευνα και δημιουργία.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει λαμπρά μυαλά που πρέπει να αξιοποιούνται. Αναφέρθηκε στην πτυχιακή εργασία των δοκίμων της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας, με την οποία μετασκευάστηκε ένα εμπορικό drone χαμηλού κόστους σε όπλο υψηλής αξίας, με την ονομασία «Δαίδαλος Ι». 

Ο βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη αξιολόγησης και αξιοποίησης τέτοιων έργων, καθώς «η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει τέτοιες προσπάθειες αναξιοποίητες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η κύρωση της συμφωνίας Ελλάδας-Σερβίας για πολιτιστικά αγαθά

Η Βουλή αναμένεται να κυρώσει την επόμενη εβδομάδα τη συμφωνία Ελλάδας-Σερβίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από κλοπή και παράνομη διακίνηση. Η συμφωνία θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί 12-14 Οκτωβρίου 2026.
Κτήριο Βουλής Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για απαγόρευση των social media σε ανηλίκους κάτω των 15

Στη Βουλή κατατέθηκε νομοσχέδιο που ορίζει ελάχιστο όριο ηλικίας 15 ετών για τη χρήση κοινωνικών δικτύων από ανηλίκους, με εποπτεία ΕΣΡ και Αρχής Προστασίας Δεδομένων, με στόχο την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.
Κτίριο Ελληνική Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Καταθέτουμε 180+ προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε συνολική πρόταση με 180+ παρεμβάσεις για την εθνική αγροτική πολιτική και πρωτογενή τομέα, προτείνοντας νέο ανεξάρτητο οργανισμό διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων με διαφανείς διαδικασίες επιλογής.
Ιωάννης Μπούγας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπούγας: Αναγκαία η κουλτούρα εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας τόνισε τη σημασία ενίσχυσης της κουλτούρας Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών και διαβεβαίωσε ότι χρήσιμες προτάσεις που ευθυγραμμίζονται με το νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν πριν την ψήφισή του.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Καμία πίεση ή απειλή κατά της Ελλάδας μετά την επίσκεψη Ρούμπιο

Ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη κλήσης της Αμερικανίδας πρέσβειρας, διαψεύδοντας δημοσιεύματα για δήθεν απειλές, ενώ υπογράμμισε τη διπλωματική ισχύ της Ελλάδας. Ερωτήματα έθεσε η Σία Αναγνωστοπούλου.
Νίκος Ταχιάος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση Ταχιάου-Ηλιόπουλου για την κατάσταση στην Κυψέλη

Ο υφ. Υποδομών Νίκος Ταχιάος κατήγγειλε πολιτική εκμετάλλευση για το μετρό Κυψέλης, τονίζοντας ότι δεν απαιτείται εκκένωση κτιρίων και ότι αποκαταστάσεις θα γίνουν σύμφωνα με τη σύμβαση. Οι κάτοικοι ζητούν επίσημες απαντήσεις για την ασφάλεια.