ΓΔ: 2485.75 -0.89% Τζίρος: 606.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μαχητικό αεροσκάφος F-35

Διπλωματικές πηγές: Αμετάβλητη η κατάσταση για τα τουρκικά F-35

Ανώτατες διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν πως δεν υπάρχει απόφαση για ένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35, τονίζοντας ότι οι σχετικές διαδικασίες δεν έχουν ξεκινήσει και παραμένουν υπό στενή παρακολούθηση οι εξελίξεις στα κρίσιμα μέτωπα.

Η προοπτική επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, η συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα SAFE, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι εξελίξεις σε Λιβύη και Μέση Ανατολή βρέθηκαν στο επίκεντρο άτυπης ενημέρωσης από ανώτατες διπλωματικές πηγές. Η Αθήνα εμφανίζεται καθησυχαστική απέναντι στα σενάρια που αναπτύσσονται, επιμένοντας ότι δεν υπάρχουν αποφάσεις που να μεταβάλλουν τα σημερινά δεδομένα, ενώ παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις και προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υπάρχει σήμερα καμία απόφαση για την προμήθεια F-35 στην Τουρκία, ούτε έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες από την αμερικανική διοίκηση και το Κογκρέσο. Όπως επισημαίνεται, η μοναδική δημόσια τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου ήταν ότι το ζήτημα βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση, κάτι που απέχει σημαντικά από το να θεωρηθεί ειλημμένη απόφαση.

Οι διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη απαιτείται επίσημη πιστοποίηση προς το Κογκρέσο πως η Τουρκία δεν διαθέτει πλέον το ρωσικό σύστημα S-400 και ότι δεν υπάρχει μελλοντική συνεργασία που θα δημιουργούσε ασυμβίβαστο με το πρόγραμμα των F-35. Πρόκειται, όπως σημειώνουν, για σύνθετη διαδικασία που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Στην Αθήνα εκτιμούν ότι η δημόσια συζήτηση κινείται ταχύτερα από τα πραγματικά δεδομένα. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία παραμένει εκτός του προγράμματος από το 2019, ενώ ακόμη και στο υποθετικό σενάριο επανένταξής της θα απαιτηθούν μακροχρόνιες πολιτικές και θεσμικές διαδικασίες πριν υπάρξει οποιοδήποτε πρακτικό αποτέλεσμα.

Αντίθετα, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε διαφορετική φάση, καθώς η εκπαίδευση των Ελλήνων χειριστών στα F-35 ξεκινά το επόμενο διάστημα και οι πρώτες παραδόσεις αεροσκαφών αναμένονται τα επόμενα χρόνια. «Δεν μπορεί να αγνοείται η πραγματική εικόνα των τελευταίων ετών», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές, υπενθυμίζοντας ότι η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει πάνω από 50 αναβαθμισμένα F-16 Viper και προχωρά κανονικά στον σχεδιασμό για την ένταξη των F-35, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός του σχετικού προγράμματος.

Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν τις εκτιμήσεις περί διπλωματικής αποτυχίας της Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι η τρέχουσα εικόνα είναι αποτέλεσμα της σταθερής στρατηγικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Όπως επισημαίνουν, οι σχέσεις Ελλάδας–ΗΠΑ έχουν αποκτήσει πλέον θεσμικό χαρακτήρα και δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τις επιλογές ή το ύφος της εκάστοτε αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει συνεχής σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

μαχητικό F35 αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νετανιάχου ζητά από τις ΗΠΑ να μην πουλήσουν F-35 στην Τουρκία

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τις ΗΠΑ να μην πουλήσουν F-35 στην Τουρκία, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα διαταράξει την ισορροπία στη Μέση Ανατολή. Η δήλωση έγινε παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα.
Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου: Καμία επίσημη δέσμευση ΗΠΑ προς Τουρκία για F-35

Η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία επίσημη αμερικανική δέσμευση προς την Τουρκία για εξοπλιστικά, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ και τη συμμετοχή μας σε βασικά αμυντικά προγράμματα.
Πάυλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Από εξωτερική πολιτική Τσίπρα, μόνο η γραβάτα έμεινε

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για ψευδείς δηλώσεις σχετικά με τα F-35, υπενθυμίζοντας τις εξοπλιστικές επιτυχίες της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια και επισημαίνοντας τη διαφορά από την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ελπίδες για πρόοδο σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ

Αισιόδοξος για την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, εκφράζοντας προσδοκίες για θετικές εξελίξεις στα προγράμματα KAAN και F-35 και αναδεικνύοντας τον ρόλο της Τουρκίας στη Συμμαχία.
Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

F-35: Η Χουριέτ αποκαλύπτει το σχέδιο Τουρκίας-ΗΠΑ για τους CAATSA

Σενάριο μεταβίβασης των S-400 σε χώρα του Κόλπου παρουσιάζει η Χουριέτ ως πιθανή λύση για το αδιέξοδο ΗΠΑ-Τουρκίας, επισημαίνοντας πως η άρση κυρώσεων CAATSA δεν σημαίνει αυτόματα επιστροφή της Τουρκίας στα F-35.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Να αφήσουμε το casus belli και να λύσουμε το θέμα με διάλογο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε Αθήνα και 'Αγκυρα σε διάλογο για το Αιγαίο, χωρίς να αλλάξει τις τουρκικές θέσεις, ενώ σε ερώτηση για το "casus belli" ζήτησε να μην ενισχύεται η ένταση και να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι.