ΓΔ: 2632.17 -0.08% Τζίρος: 177.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο

Πλεύρης: Η νομική καθοδήγηση θα γίνεται μόνο από δικηγόρους

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, διευκρίνισε ότι η εποπτεία αφορά μόνο οργανωτικά ζητήματα, ενώ η πρόσθετη αμοιβή των 250 ευρώ θα εξαρτηθεί από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.

Διευκρινίσεις για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά την παροχή δωρεάν νομικής καθοδήγησης παρείχε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, μετά τη συνάντησή του με το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων. Οι δηλώσεις του υπουργού έρχονται ως απάντηση στις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από τον δικηγορικό κόσμο.

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι η εποπτεία κατά τη διάρκεια της νομικής καθοδήγησης αφορά αποκλειστικά οργανωτικά ζητήματα και δεν επηρεάζει το περιεχόμενο της παρεχόμενης νομικής συνδρομής.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κατόπιν της συνάντησής μας, διαβεβαίωσα το Προεδρείο της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων ότι αναφορικώς με το θέμα της εποπτείας κατά τη διάρκεια της νομικής καθοδήγησης, αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο θέματα ομαλής λειτουργίας και όχι νομικής καθοδήγησης και θα εφαρμοστεί μόνο αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του δικηγόρου που κάνει την καθοδήγηση».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πρόσθετης αμοιβής των 250 ευρώ, ο υπουργός επισήμανε ότι η καταβολή της θα εξαρτηθεί από τη σύμφωνη γνώμη της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Περαιτέρω, αναφορικώς με την επιπλέον αμοιβή των 250 ευρώ και λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών συλλόγων, διαβεβαίωσα το Προεδρείο ότι η συγκεκριμένη αμοιβή θα καταβάλλεται μόνο εάν υπάρξει σύμφωνη απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων».

Η θέση της κυβέρνησης για τη νομική καθοδήγηση

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι η νομική καθοδήγηση πρέπει να αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα των δικηγόρων. Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι οι διευκρινίσεις που δόθηκαν θα επιτρέψουν την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου.

«Η βούλησή μου είναι η νομική καθοδήγηση να γίνεται μόνο από τους δικηγόρους και όχι από τρίτους φορείς. Ευελπιστώ μετά τις διευκρινίσεις να καταστεί εφικτή η άμεση έναρξη της νομικής καθοδήγησης», δήλωσε ο κ. Πλεύρης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των αντιδράσεων που είχαν εκφραστεί από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων σχετικά με την εφαρμογή της ΚΥΑ για την παροχή δωρεάν νομικής καθοδήγησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Πλεύρης: Οι πολίτες στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα, φτάνει ως εδώ

Ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι η επάνοδος του Τραμπ επηρέασε σημαντικά τη σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής σε Ευρώπη και Ελλάδα, σε συνέντευξή του στο Breitbart, όπου αναφέρθηκε εκτενώς στις κυβερνητικές επιλογές για το μεταναστευτικό.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα ζητά μηχανισμό ΕΕ για αναστολή ασύλου λόγω μαζικής μετανάστευσης

Η Ελλάδα ζήτησε ευρωπαϊκό μηχανισμό για άμεση αναστολή ασύλου και επιστροφή παράνομων μεταναστών σε περιπτώσεις εργαλειοποίησης ροών, μεταφέροντας πρόταση Μητσοτάκη και εκφράζοντας αλληλεγγύη προς Ισπανία στο Συμβούλιο Υπουργών.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θ. Πλεύρης: Επαφή με τον πρέσβη Ισραήλ για διμερή συνεργασία

Ο Θάνος Πλεύρης και η Σέβη Βολουδάκη συναντήθηκαν με τον Ισραηλινό πρέσβη Noam Katz, επιβεβαιώνοντας τις στενές διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ και τη βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία Ελλάδας-Μπαγκλαντές για μετανάστευση και επιστροφές

Στο επίκεντρο συνάντησης του υπ. Μετανάστευσης με την πρέσβη Μπαγκλαντές βρέθηκαν η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η ενίσχυση νόμιμων οδών και οι άμεσες επιστροφές πολιτών Μπαγκλαντές που δεν δικαιούνται άσυλο.
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλεύρης: Στο επίκεντρο η συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ για το μεταναστευτικό

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, υποδέχθηκε αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, συζητώντας ενίσχυση συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στη διαχείριση μετανάστευσης, με έμφαση στην παράνομη μετανάστευση, επιστροφές και ανταλλαγή τεχνογνωσίας.