ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:06:27
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος μόλυνσης από Έμπολα στην ΕΕ

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι ο κίνδυνος του ιού Έμπολα στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλός και δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα πέρα από τις συνήθεις συστάσεις δημόσιας υγείας, ενώ ο ΠΟΥ κήρυξε υγειονομικό συναγερμό στη ΛΔ του Κονγκό.

Ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται «πολύ χαμηλός», ενώ «δεν υπάρχει τίποτα που να υποδεικνύει» ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να λάβουν ειδικά μέτρα πέρα από τις συνήθεις συστάσεις για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Γνωρίζουμε ότι οι ασθένειες δεν σταματούν στα σύνορα, και το ίδιο συμβαίνει και με τον Έμπολα», δήλωσε η εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, Εύα Χρεντσίροβα, σε συνέντευξη Τύπου. «Γι’ αυτόν τον λόγο (…) κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υποστηρίξουμε την περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την Κυριακή υγειονομικό συναγερμό σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της νέας έξαρσης του Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη 17η στη χώρα των πάνω από 100 εκατομμυρίων κατοίκων της κεντρικής Αφρικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τη ΛΔ Κονγκό». Όπως ανέφερε, «μια ανθρωπιστική αερογέφυρα δημιουργείται» για τη μεταφορά απαραίτητου υλικού, όπως φάρμακα, εξοπλισμός προστασίας, υλικό αντιμετώπισης λοιμώξεων και σκηνές.

Ο ιός Έμπολα προκαλεί αιμορραγικό πυρετό και παρουσιάζει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Παρότι έχει προκαλέσει πάνω από 15.000 θανάτους τα τελευταία 50 χρόνια στην Αφρική, είναι λιγότερο μεταδοτικός από ασθένειες όπως η COVID-19 ή η ιλαρά.

Ο ΠΟΥ αξιολόγησε τον επιδημιολογικό κίνδυνο από τη νέα έξαρση του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό ως «υψηλό» για την κεντρική Αφρική, αλλά «χαμηλό» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτήριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν για το κρουαζιερόπλοιο MV Hondius: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Η Κομισιόν διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας μετά το ξέσπασμα χανταϊού στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius. Εξειδικευμένοι φορείς παρακολουθούν στενά την κατάσταση και πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις με εμπλεκόμενες χώρες.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Νέο σχέδιο για καταπολέμηση και παρακολούθηση ναρκωτικών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σχέδιο για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών και νέους κανόνες για την παρακολούθηση ουσιών, ενισχύοντας τη συνεργασία και τα μέτρα ασφαλείας για προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην ΕΕ.
Σημαία Λαϊκής Δημοκρατίας Κονγκό
ΔΙΕΘΝΗ

ΛΔ Κονγκό: Στους 452 έφτασαν τα κρούσματα Έμπολα, φόβοι για εξάπλωση

Η ΛΔ του Κονγκό ανακοίνωσε 452 κρούσματα Έμπολα, με 82 θανάτους. Σύμφωνα με τα CDC, χωρίς ισχυρά μέτρα δημόσιας υγείας, η επιδημία μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα επίπεδα της κρίσης στη Δυτική Αφρική το 2014-16.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βρυξέλλες
ΔΙΕΘΝΗ

Το ΕΚ ζητά εξετάσεις ευελιξίας στους δημοσιονομικούς κανόνες για υγεία

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, προτείνοντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και εξαιρέσεις δαπανών υγείας από τη λιτότητα, όπως ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Στρατιωτικό drone σε δράση
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στις Βαλτικές για drone απειλές – Βολές κατά Μόσχας από ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από το Βίλνιους, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προκαλεί αεροπορικούς συναγερμούς στις βαλτικές χώρες, επιχειρώντας να αποσταθεροποιήσει την ΕΕ. Τόνισε πως οι τακτικές αυτές αποτυγχάνουν, όπως και στην Ουκρανία.
Διάδρομος νοσοκομείου
ΔΙΕΘΝΗ

Καμπάλα: Επιβεβαιώθηκαν δύο νέα κρούσματα Έμπολα σε δομή υγείας

Η Ουγκάντα ανακοίνωσε δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα, ανεβάζοντας τα συνολικά σε επτά. Πρόκειται για δύο εργαζόμενους σε ιδιωτική δομή υγείας στην Καμπάλα, που νοσηλεύονται, ενώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους.