Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», στέλνει «σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση», αναφορικά με τις προκλήσεις που καταγράφονται στο Αιγαίο, ότι «όπως αγωνίστηκαν οι πρόγονοι μας για την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας μας, έτσι και σήμερα όλοι μας - και πρώτες απ' όλους οι Ένοπλες Δυνάμεις - υπερασπιζόσαστε τα εθνικά ζωτικά συμφέροντα».
Σημειώνοντας, με αφορμή την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ότι «πρέπει να διατηρούνται ανοικτά κανάλια επικοινωνίας, να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και συνεννόηση στη βάση της λογικής» προσθέτει ότι «σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάζεται η συνάντηση με τον κ. Ακάρ στα τέλη του μηνός, κατά την προσεχή Σύνοδο των υπουργών 'Αμυνας του ΝΑΤΟ».
Ο υπουργός 'Αμυνας τονίζει ότι «η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ αποσκοπεί στη στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων και της συνεργασίας σε πολιτικό, διπλωματικό, στρατιωτικό και γεωπολιτικό επίπεδο», ενώ βασικό σημείο της αποτελεί «η επιμήκυνση της χρήσης της βάσης της Σούδας».
Επίσης, σχεδιάζεται η "παροχή διευκολύνσεων και υποδομών στο Στεφανοβίκειο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη" ενώ οι σχεδιασμοί «δεν περιορίζονται χρονικά αλλά έχουν στρατηγική προοπτική».
Χαρακτηρίζει την για πρώτη φορά επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, ως «στήριξη της κυβέρνησης, αναγνώριση του σημαντικού γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην ΝΑ Ευρώπη και στην Α. Μεσόγειο» καθώς και «αναγνώριση του εποικοδομητικού ρόλου του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος στη συνέντευξή του δεν απέκλεισε, πέραν της επιτήρησης και συνεισφοράς πλωτών μέσων μέσω του Πολεμικού Ναυτικού σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, την «πιθανότητα αξιοποίησης ανενεργών στρατοπέδων υπό νέο πιο αυστηρό και δεσμευτικό πλαίσιο με συγκεκριμένη βραχεία περίοδο χρήσης».
Αναφέρει ότι η κυβέρνηση «δεν υποτίμησε το πρόβλημα με τις αυξανόμενες ροές παράτυπων μεταναστών και τον τρόπο με τον οποίο κάποια άλλα κρατικά και παρακρατικά συστήματα τους χρησιμοποιούν ως μοχλούς πίεσης και κοινωνικής έντασης».
Προσθέτει ότι «σύντομα η κοινωνία θα αντιληφθεί τη διαφορετική προσέγγιση αυτής της κυβέρνησης», και εγκαλεί για την δημιουργηθείσα κατάσταση την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ερωτηθείς για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι η Ελλάδα προχωρά σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο «απαιτώντας την ίδια αντίληψη από το γειτονικό κράτος».
Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τονίζει ότι προς αυτή την κατεύθυνση ετέθη σε εφαρμογή την περασμένη εβδομάδα η διμερής συνεργασία Εναέριας Αστυνόμευσης του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας από την Πολεμική Αεροπορία, καθώς, όπως εξηγεί, καταλήγοντας «αν δεν το κάναμε εμείς, ήταν απολύτως πρόθυμοι να το κάνουν τόσο η Βουλγαρία, η οποία είναι σφόδρα αρνητική στη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και η Τουρκία, η οποία καραδοκεί να αδράξει κάθε ευκαιρία αύξησης της επιρροής της στα Βαλκάνια».