ΓΔ: 2592.23 -0.81% Τζίρος: 88.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:08:39
Συνέδριο Regional Growth
Πάνελ και ομιλία μέσω βιντεοκλήσης στο Regional Growth Conference.

Δ. Κιρμικίρογλου: Κρίσιμη η στήριξη και ο μετασχηματισμός του περιφερειακού Τύπου

Ο Δημήτρης Κιρμικίρογλου, στο Regional Growth Conference 2026 στην Πάτρα, τόνισε τη σημασία στήριξης του περιφερειακού Τύπου, που δοκιμάζεται από οικονομικές πιέσεις και αλλαγές στο μιντιακό τοπίο, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο του.

Στο επίκεντρο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο περιφερειακός Τύπος και των πρωτοβουλιών στήριξης που αναλαμβάνει η Πολιτεία βρέθηκε ο χαιρετισμός του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρη Κιρμικίρογλου, στο συνέδριο της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Regional Growth Conference 2026, στην Πάτρα. Ο κ. Κιρμικίρογλου τόνισε τον ιστορικό και κοινωνικό ρόλο των περιφερειακών εφημερίδων, επισημαίνοντας τις έντονες πιέσεις που δέχεται ο κλάδος από τις αλλαγές στο μιντιακό οικοσύστημα και την ανάγκη ενίσχυσης της βιωσιμότητας και της αξιοπιστίας του Τύπου.

«Ο περιφερειακός Τύπος αποτελεί πυλώνα της περιφερειακής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μετά από εννέα μήνες στη θέση του έχει αντιληφθεί «το βάρος της ευθύνης» απέναντι σε ιστορικές εφημερίδες με πολυετή παρουσία και σημαντική κοινωνική συμβολή.

Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στις οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα μέσα ενημέρωσης λόγω της μετατόπισης της διαφημιστικής δαπάνης προς τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες και της ταχύτατης αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο το κοινό καταναλώνει ενημερωτικό περιεχόμενο. Όπως είπε, η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε συρρίκνωση των εσόδων, ιδίως για τον περιφερειακό Τύπο.

Παράλληλα, έκανε λόγο για τη μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα μέσα ενημέρωσης διεθνώς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο περιφερειακός Τύπος εξακολουθεί να διατηρεί υψηλά ποσοστά αξιοπιστίας στις τοπικές κοινωνίες, στοιχείο που πρέπει να διαφυλαχθεί.

Νέος μηχανισμός στήριξης και ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο κ. Κιρμικίρογλου παρουσίασε τον νέο μηχανισμό στήριξης των Μέσων Ενημέρωσης, τον οποίο χαρακτήρισε «μακροχρόνιο εργαλείο ενδυνάμωσης της βιωσιμότητας των ΜΜΕ». Όπως εξήγησε, προβλέπεται μεταξύ άλλων η κάλυψη του κόστους του ΕΔΟΕΑΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια, προσφέροντας στα περιφερειακά μέσα σταθερότητα και δυνατότητα προγραμματισμού.

Αναφέρθηκε επίσης σε δεύτερο σκέλος του προγράμματος, που αφορά την ενίσχυση του μετασχηματισμού των μέσων ενημέρωσης μέσω επενδύσεων και στήριξης της απασχόλησης, με βάση τις θέσεις εργασίας και τον κύκλο εργασιών κάθε επιχείρησης.

«Τα δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και απειλείται η βιωσιμότητα του περιφερειακού Τύπου», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι στόχος της Πολιτείας είναι να δημιουργήσει μια σταθερή βάση πάνω στην οποία τα μέσα θα μπορέσουν να σχεδιάσουν τον ψηφιακό και οργανωτικό τους μετασχηματισμό.

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και νέα στρατηγική

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Εθνική Στρατηγική για την Παιδεία στα Μέσα, τονίζοντας ότι η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας με το Πανεπιστήμιο Πατρών φιλοδοξεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του ιδρύματος, ειδικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος είναι η ενίσχυση της σύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον χώρο του Τύπου και της δημόσιας πολιτικής.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα συνεργασίας που θα φέρει κοντά την καινοτομία, την έρευνα, τον Τύπο και την Πολιτεία», ανέφερε, κάνοντας λόγο για ένα «ριζικό reboot» στη Δυτική Ελλάδα, στα πρότυπα αντίστοιχων πρωτοβουλιών που έχουν ήδη ξεκινήσει στη Θράκη.

Ενίσχυση αξιοπιστίας και θεσμική αναβάθμιση

Ο Δημήτρης Κιρμικίρογλου υπογράμμισε ότι ο νέος πενταετής μηχανισμός στήριξης των Μέσων Ενημέρωσης δεν έχει «επιδοματικό χαρακτήρα», αλλά στοχεύει στον ουσιαστικό μετασχηματισμό του μιντιακού τοπίου. Η ενίσχυση, όπως ανέφερε, θα κατευθύνεται αποκλειστικά σε μέσα εγγεγραμμένα στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας, με διαφανείς όρους λειτουργίας, δημοσιογραφικό προσωπικό και πρωτότυπο περιεχόμενο.

Τέλος, σημείωσε ότι η Πολιτεία προχωρά σε συνολικές παρεμβάσεις για το οικοσύστημα των περιφερειακών ΜΜΕ, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις περιφερειακές τηλεοράσεις και στις επόμενες πρωτοβουλίες για τα ραδιόφωνα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ρόλο του περιφερειακού Τύπου ως «γραμμής άμυνας» απέναντι στην παραπληροφόρηση, φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση της «μικρής Μαρίας» στον Έβρο, η οποία, όπως είπε, αποδομήθηκε από τοπικό μέσο ενημέρωσης όταν η χώρα δεχόταν διεθνή πίεση και κριτική.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Παπανδρέου προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: Παρέμβαση στο ΣτΕ για αγροτική-πολιτιστική κληρονομιά Αχαΐας

Ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Παρίσι, τόνισε πως η Αχαΐα αποτελεί παράδειγμα για τα προβλήματα των αγροτικών περιοχών, συνδέοντας την πολιτιστική κληρονομιά με την ερήμωση και την κοινωνική συνοχή.
Κεντρικός πεζόδρομος Πάτρας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάτρα: Στον εισαγγελέα το πόρισμα για παράνομες ιατρικές πράξεις

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών εντόπισε παρατυπίες σε 5 ιατρεία και 42 κέντρα ομορφιάς που φέρονται να εκτελούν ιατρικές πράξεις χωρίς άδεια. Το πόρισμα παραδόθηκε στις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω έλεγχο.
Γιώργος Παπανδρέου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το Achaia Pass στην Πάτρα

Η διόρθωση αφορά το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την κοινοβουλευτική παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου σχετικά με την ενεργοποίηση του Achaia Pass. Διορθώθηκαν ο τίτλος και το περιεχόμενο της σχετικής είδησης.
Γιώργος Παπανδρέου στο συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Παπανδρέου για την ενεργοποίηση του Achaia Pass στην Πάτρα

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρενέβη στη Βουλή ζητώντας άμεσα μέτρα για το Achaia Pass, στηλιτεύοντας τις καθυστερήσεις. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τώρα την έγκριση και ενεργοποίησή του, με τον Παπανδρέου να τονίζει την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης.
Μαρία Σφερούτσα
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΣΦΑ: Σε τροχιά υλοποίησης ο αγωγός φυσικού αερίου προς την Πάτρα

Η νέα υποδομή θα επιτρέψει την τροφοδοσία της περιοχής με φυσικό αέριο, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση των ενεργειακών επιλογών και την ανταγωνιστικότητα της τοπικής βιομηχανίας.