ΓΔ: 2501.13 1.02% Τζίρος: 217.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ηλεκτρικά πατίνια Αθήνα
Ηλεκτρικά πατίνια Segway σε κεντρικό σημείο της Αθήνας με φόντο το Καλλιμάρμαρο.

Κυρανάκης: Αυστηρά πρόστιμα για πατίνια που δεν πληρούν προδιαγραφές

Πλήρη απαγόρευση χρήσης πατινιών από ανηλίκους, αυστηρότερες κυρώσεις για παραβάτες και υποχρεωτική ασφάλιση ενηλίκων προανήγγειλε ο Κ. Κυρανάκης λόγω ατυχημάτων, παρά το μικρότερο αριθμό θανητηφόρων στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ.

Πλήρη απαγόρευση της χρήσης ηλεκτρικών πατινιών από ανηλίκους, αυστηρότερες κυρώσεις για επιχειρήσεις που πωλούν ή τροποποιούν πατίνια εκτός νόμιμων προδιαγραφών, καθώς και υποχρεωτική ασφάλιση για όλους τους ενήλικες χρήστες, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Οι δηλώσεις έγιναν στο Οικονομικό Συνέδριο της «Ημερησίας», με θέμα «Ο κόσμος σε μετάβαση - Η Ελλάδα, η νέα γεωοικονομία και η επόμενη μέρα των επενδύσεων».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στα τροχαία ατυχήματα με ηλεκτρικά πατίνια, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει εκτεταμένο πρόβλημα θανατηφόρων δυστυχημάτων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είπε, το 2025 καταγράφηκαν δύο θανατηφόρα περιστατικά σε σύνολο 517 τροχαίων, ενώ το 2026 έχει ήδη σημειωθεί ένας θάνατος ανηλίκου, «ένα τραγικό δυστύχημα, το οποίο προφανώς μας στενοχωρεί πάρα πολύ όλους». Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, τα περιστατικά ανήλθαν σε 148 την προηγούμενη χρονιά.

Τα περισσότερα περιστατικά, σύμφωνα με τον ίδιο, σχετίζονται με παραβιάσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Οι ανήλικοι χρήστες συχνά κινούνται αντίθετα σε μονόδρομους, παραβιάζουν ερυθρούς σηματοδότες και αγνοούν πινακίδες stop, αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών ατυχημάτων.

Πλήρης απαγόρευση για ανηλίκους και αυστηρότερα πρόστιμα

Ο κ. Κυρανάκης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε καθολική απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικών πατινιών από ανηλίκους, είτε πρόκειται για ενοικιαζόμενα είτε για ιδιόκτητα οχήματα. Παράλληλα, θα επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις σε επιχειρήσεις που πωλούν ή «πειράζουν» πατίνια ώστε να υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας των 25 χιλιομέτρων την ώρα ή να λειτουργούν εκτός των προβλεπόμενων τεχνικών προδιαγραφών.

«Επιχειρήσεις που πωλούν εκτός προδιαγραφών ηλεκτρικά πατίνια ή τα τροποποιούν θα τιμωρούνται πολύ πιο σκληρά», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η προστασία των πολιτών και ειδικά των νέων.

Υποχρεωτική ασφάλιση για ενήλικες χρήστες

Επιπλέον, ο κ. Κυρανάκης ανακοίνωσε ότι θα καθιερωθεί υποχρεωτική ασφάλιση για όλους τους ενήλικες χρήστες ηλεκτρικών πατινιών. Όπως διευκρίνισε, η υποχρέωση αυτή θα ισχύει τόσο για ιδιοκτήτες όσο και για εταιρείες που μισθώνουν πατίνια, ώστε να διασφαλίζεται αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος.

«Σήμερα κάποιες εταιρείες διαθέτουν ασφαλιστικό πλαίσιο που αποζημιώνει έως και 50.000 ευρώ για αστικές διαφορές. Αυτό θα πρέπει να το κάνουν όλες οι επιχειρήσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Τροχαία ήδη επιβάλλει πρόστιμα σε όσους κινούνται με πατίνια σε βασικές οδικές αρτηρίες, όπου η χρήση τους απαγορεύεται.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η οδική ασφάλεια δεν είναι παιχνίδι και κάλεσε γονείς και νέους να τηρούν τους κανόνες κυκλοφορίας, επισημαίνοντας πως η οδήγηση απαιτεί υπευθυνότητα και σεβασμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναίκα σε εκδήλωση ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρεγγέλα: Απαντήσεις με διαφάνεια και κοστολόγηση για την ακρίβεια

Η Μαρία Συρεγγέλα, βουλευτής της ΝΔ, τόνισε τη διαφάνεια στους ελέγχους, τη φορολογική πολιτική και την ακρίβεια, επισημαίνοντας τη σημασία των θεσμικών διαδικασιών και της πλήρους κοστολόγησης των μέτρων στη συνέντευξή της στον Real FM.
Φόρος και υπολογισμός
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμεση παράδοση του «λογαριασμού» από τους επιτόπιους ελέγχους της εφορίας

Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ελέγχονται για την έκδοση αποδείξεων στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων, θα λαμβάνουν άμεσα τις Πράξεις Επιβολής Προστίμων, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της ΑΑΔΕ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευκολότερα και σε περισσότερους τα «λουκέτα» για αποδείξεις από την εφορία

Με πολυήμερα λουκέτα θα τιμωρούνται οι επιχειρήσεις που θα παραλείψουν να εκδώσουν έστω και μία απόδειξη, εάν είναι υπότροπες, ενώ συγχρόνως προβλέπεται και αναστολή λετουργίας των παρόχων Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 270.300€ πρόστιμο σε 55χρονο για εγκατάλειψη 9 γατιών

Πρόστιμα συνολικού ύψους 270.300 ευρώ επιβλήθηκαν σε 55χρονο που εγκατέλειψε εννέα γατάκια στην Καλαμαριά. Συνελήφθη και του επιβλήθηκαν εννέα πρόστιμα για κακοποίηση ζώων και ένα για έλλειψη ηλεκτρονικής σήμανσης.