ΓΔ: 2613.23 -0.02% Τζίρος: 212.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία

Χατζηδάκης: Πέντε άξονες για μεταρρυθμίσεις και δίκαιη διάχυση πλούτου

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε στο 2ο οικονομικό συνέδριο της Ημερησίας την ανάγκη για νέες μεταρρυθμίσεις, μακριά από λάθη του παρελθόντος, ώστε να διασφαλιστούν οι θυσίες και οι επιτυχίες της χώρας.

Σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα καλείται να κινηθεί με σωφροσύνη, ταχύτητα και προσαρμοστικότητα, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στο 2ο Οικονομικό Συνέδριο της Ημερησίας. «Είναι εθνική μας υποχρέωση να μην αφήσουμε να πάνε χαμένες οι θυσίες της περασμένης δεκαετίας και οι εθνικές μας επιτυχίες των τελευταίων ετών», υπογράμμισε.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η χώρα χρειάζεται μια νέα γενιά μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις διεθνείς προκλήσεις. «Χρειαζόμαστε», είπε, «σε έναν κόσμο που αλλάζει μία νέα γενιά μεταρρυθμίσεων. Διαφορετικά οι άλλοι θα ξεφύγουν μπροστά κι εμείς θα μείνουμε πίσω».

Το σχέδιο «Πισσαρίδης 2» και οι βασικοί στόχοι

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, την Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ για την κατάρτιση του σχεδίου «Πισσαρίδης 2». Όπως εξήγησε, η πρωτοβουλία αυτή βασίζεται σε δύο κύριους άξονες: την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη δικαιότερη διάχυση του πλούτου, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.

Τα πέντε θεμέλια της οικονομικής στρατηγικής

Η προσπάθεια αυτή, όπως ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης, στηρίζεται σε πέντε θεμελιώδεις πυλώνες. Πρώτον, στη διατήρηση της δημοσιονομικής σοβαρότητας. «Η τελευταία κρίση απέδειξε ότι αν δεν είχαμε πλεονάσματα δεν θα μπορούσαμε να είχαμε μοιράσει 800 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από αυτά που ανακοινώθηκαν πέρυσι στην ΔΕΘ», δήλωσε, σημειώνοντας τη σημασία των πλεονασμάτων για χώρες όπως η Ελλάδα.

Δεύτερον, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση των επενδύσεων. Ανέφερε ότι έχουν ήδη μειωθεί οι φόροι και προανήγγειλε νέες μειώσεις που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Παράλληλα, σημείωσε την πρόοδο στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια και τις προσπάθειες για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, καθώς και την αναβάθμιση εργαλείων όπως η Enterprise Greece.

Τρίτον, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη για ένα κράτος πιο φιλικό προς τον πολίτη. Επισήμανε τις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί και υπογράμμισε τη σημασία της αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να γίνει το κράτος αποτελεσματικός υπηρέτης επιχειρήσεων και πολιτών.

Τέταρτον, στάθηκε στις επενδύσεις σε ενεργειακές και ψηφιακές υποδομές, τονίζοντας ότι αυτές αποτελούν εργαλεία περιφερειακής ανάπτυξης. «Πλάι στους δρόμους, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε υποδομές data centers και τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πέμπτον, υπογράμμισε τη σημασία της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό μέσω αναβάθμισης δεξιοτήτων και ουσιαστικής κατάρτισης, συνδεδεμένης με πιστοποίηση και ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης της εκπαίδευσης, ώστε η Ελλάδα να εξελιχθεί σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο.

Η ανάγκη για ρεαλισμό και συνέπεια

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη σοβαρότητα, τη φρόνηση και την αποτελεσματικότητα. «Δεν έχουμε αίσθημα αυταρέσκειας», ανέφερε, επισημαίνοντας πως απαιτείται συνεχής εγρήγορση για τη διαφύλαξη των επιτευγμάτων της χώρας και την αποφυγή κινδύνων. «Θα μείνουμε στο πεδίο του ρεαλισμού, της κοινής λογικής και της αποτελεσματικότητας γνωρίζοντας ότι αυτό είναι πιο χρήσιμο για την πατρίδα», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Τα Ανώγεια σύμβολο γενναιότητας και πατριωτισμού

Συμπληρώθηκαν 82 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Ανωγείων του 1944, με την κυβέρνηση να εκπροσωπείται φέτος από τον Κωστή Χατζηδάκη. Ο ίδιος ανέδειξε τη σκληρή γερμανική διαταγή που οδήγησε στην ισοπέδωση του χωριού.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανώγεια: Εκδηλώσεις για τα 82 χρόνια από το Τρίτο Ολοκαύτωμα

Τα Ανώγεια τίμησαν τα 82 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της 13ης Αυγούστου 1944 με εκδηλώσεις και διέλευση F-16, ενώ ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε τη σημασία της ενότητας και του πατριωτισμού για μια καλύτερη Ελλάδα.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε τον πυρόπληκτο Δήμο Αγίου Βασιλείου

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε τον Δήμο Αγίου Βασιλείου για ενημέρωση σχετικά με τις επιπτώσεις της πρόσφατης πυρκαγιάς και τις ανάγκες της περιοχής, τονίζοντας την ανάγκη άμεσης και συντονισμένης κυβερνητικής δράσης.
Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Η πνευματική κληρονομιά του Ράμφου μένει ζωντανή

Ο Κωστής Χατζηδάκης αποχαιρετά τον Στέλιο Ράμφο, αναδεικνύοντας τη συμβολή του στη σύγχρονη σκέψη και θυμίζοντας την ιδιαίτερη παρέμβασή του στο συνέδριο της ΝΔ το 2017. Στέλνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Απαξιώνονται οι αμφισβητήσεις για το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σχολίασε τη συμφωνία ΑΔΜΗΕ-Meridiam για το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου, τονίζοντας πως οι αμφισβητήσεις καταρρίπτονται, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει απαντήσεις με πράξεις, όχι λόγια.