ΓΔ: 2340.49 -0.52% Τζίρος: 240.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
Φώτο: ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ: Η στεγαστική κρίση γίνεται εφιάλτης, η κυβέρνηση απλός θεατής

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για αδράνεια στη στεγαστική κρίση, επικαλούμενο στοιχεία Eurostat και ΚΕΦΙΜ για την εκτόξευση ενοικίων και στεγαστικού κόστους.

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση για τη «δραματική εξέλιξη της στεγαστικής κρίσης που αποτελεί πλέον τον σύγχρονο κοινωνικό εφιάλτη», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παραμένει «αδιάφορη και απλός παρατηρητής».

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές του κόμματος προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, και την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή στεγαστική κρίση που απειλεί τη δημογραφική βιωσιμότητα, την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια των πολιτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η χώρα καταγράφει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στα εισοδήματα των πολιτών σε ολόκληρη την ΕΕ. 

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, το 28,9% του ελληνικού πληθυσμού δαπανά πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για ενοίκια και στεγαστικά έξοδα, κατακτώντας την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το φαινόμενο, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, δεν περιορίζεται πλέον στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά έχει λάβει πανελλαδικές διαστάσεις. Η άνοδος των ενοικίων, που συνεχίζεται με ρυθμό 10,1% το 2025, καθιστά την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε στεγαστική επιβάρυνση.

Παράλληλα, το κόμμα επικαλείται τα στοιχεία της έρευνας του ΚΕΦΙΜ, σύμφωνα με τα οποία ένα μικρό διαμέρισμα έως 60 τ.μ. στην Αττική απαιτεί το 70,2% του μέσου μισθού, ενώ για μεγαλύτερα διαμερίσματα το ποσοστό φθάνει το 94%. 

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενοι έχουν κυριολεκτικά χάσει κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε αξιοπρεπή κατοικία», κάνοντας λόγο για κοινωνική και δημογραφική κρίση σε εξέλιξη.

Η ερώτηση προς την κυβέρνηση περιλαμβάνει έξι σημεία, ζητώντας απαντήσεις σχετικά με:

  • Την αξιολόγηση των στοιχείων της Eurostat και του ΚΕΦΙΜ.
  • Την απουσία ολοκληρωμένου προγράμματος κοινωνικής κατοικίας.
  • Τα μετρήσιμα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα κυβερνητικών παρεμβάσεων.
  • Τα μέτρα για την ανάσχεση της αύξησης των ενοικίων.
  • Τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
  • Τις πρωτοβουλίες στήριξης των νέων και των ζευγαριών που αδυνατούν να αποκτήσουν κατοικία.

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι «η στέγη δεν μπορεί να αποτελεί προνόμιο λίγων, αλλά θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει άμεση δράση. 

Όπως υπογραμμίζει, η πρόσβαση στην κατοικία με δικαιοσύνη και ισοτιμία θα αποτελέσει κεντρικό θέμα-πρόταση του κόμματος για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρκα: Επίθεση στην κυβέρνηση για τις υποκλοπές και την ΕΥΠ

Η Πέτη Πέρκα, πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ατιμωρησία και αυθαίρετη αλλαγή κανόνων σχετικά με τις υποκλοπές, υπογραμμίζοντας ότι η επίκληση εθνικής ασφάλειας αποτελεί καταχρηστική ερμηνεία.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρηση από τη Βουλή για την Εξεταστική στις υποκλοπές

Ο Σ. Φάμελλος ανακοίνωσε την αποχώρηση της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη Βουλή, καταγγέλλοντας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης για την εξεταστική για τις υποκλοπές και άνοδο του ορίου ψήφων, κάνοντας λόγο για παραβίαση του Συντάγματος.
Νίκος Ανδρουλάκης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Πυρά κατά κυβέρνησης για την Εξεταστική στις υποκλοπές

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και φαυλότητα στη συζήτηση για την Εξεταστική των υποκλοπών, εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.