ΓΔ: 2613.23 -0.02% Τζίρος: 212.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
Φώτο: SOOC

«Νίκη»: Ζητά ανεξαρτησία στη διαδικασία διορισμού δικαστικής ηγεσίας

Η «Νίκη» ζητά να αποσυνδεθεί η επιλογή ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση, τονίζοντας τη διαχρονική ανάγκη για θεσμικές αλλαγές και ανεξαρτησία, με αφορμή και τις επικρίσεις κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η πολιτική κίνηση Νίκη επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της αποσύνδεσης της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας από τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για θεσμικές αλλαγές στη διαδικασία επιλογής.

Σε ανακοίνωσή της, η «Νίκη» αναφέρεται στη συνέντευξη Τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, την οποία χαρακτηρίζει «καταπέλτη για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου»

Όπως σημειώνεται, τα μέλη του ΔΣΑ χαρακτήρισαν τον Κ. Τζαβέλλα «ακατάλληλο για τον θεσμικό του ρόλο», καταγγέλλοντας προσπάθεια συγκάλυψης και θέτοντας θέμα θεσμικής εκτροπής λόγω της επιλογής να παραμείνει η υπόθεση στο αρχείο.

Το ζήτημα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι βαθύτερο και αφορά τη διαχρονική σχέση μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και Δικαιοσύνης. Η αποσύνδεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας από τον διορισμό της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων αποτελεί, όπως επισημαίνεται, πάγιο αίτημα στη συνταγματική και πολιτική συζήτηση της χώρας.

Η «Νίκη» υπενθυμίζει ότι έχει επανειλημμένα προτείνει θεσμικές μεταρρυθμίσεις στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, στηρίζοντας την αρχή της σαφούς διάκρισης των εξουσιών. Όπως τονίζει, «η συγκυρία επιβάλλει καθαρές θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις».

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι το ισχύον πλαίσιο πρέπει να επανεξεταστεί, με στόχο την ουσιαστική αποσύνδεση της εκτελεστικής εξουσίας από τον διορισμό της ηγεσίας της δικαστικής εξουσίας, ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία του θεσμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άγαλμα Θεάς Δικαιοσύνης
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβυος κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου στο ΔΠΔ της Χάγης

Ο Λίβυος Χαλίντ Μοχάμεντ Αλί ελ Χίσρι, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, μεταφέρθηκε από τη Γερμανία στη Χάγη για να δικαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η δίκη του αναμένεται να αρχίσει στο τέλος του 2026.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τρεις θανατοποινίτες εκτελέστηκαν μέσα σε 24 ώρες

Δύο θανατοποινίτες εκτελέστηκαν σε Τενεσί και Οκλαχόμα, ενώ επίκειται και τρίτη εκτέλεση, για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια στις ΗΠΑ. Οι εκτελέσεις έγιναν με θανατηφόρο ένεση σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για τη Θανατική Ποινή.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε η αγωγή Τραμπ κατά Χάρβαρντ για τις διαδηλώσεις Ισραήλ

Ομοσπονδιακός δικαστής της Βοστόνης απέρριψε την αγωγή της κυβέρνησης Τραμπ κατά του Χάρβαρντ για ανοχή σε αντισημιτικές ενέργειες υπέρ Παλαιστινίων, κρίνοντας πως δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία για παραβίαση των πολιτικών δικαιωμάτων.
Αεροπορικό δυστύχημα συντρίμμια
ΔΙΕΘΝΗ

Boeing: Αποζημίωση 29 εκατ. $ στη χήρα θύματος του 737 MAX στην Αιθιοπία

Αμερικανικό δικαστήριο καταδίκασε την Boeing να καταβάλει 29 εκατ. δολάρια στην οικογένεια Ιρλανδού μηχανικού που σκοτώθηκε στη συντριβή Boeing 737 MAX 8 στην Αιθιοπία το 2019, ενώ πήγαινε σε συνέλευση του ΟΗΕ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μήνυση κατά Τραμπ για πώληση πρόσβασης σε αναρτήσεις στο Truth Social

Δύο αμερικανικά ΜΜΕ κατέθεσαν αγωγή στη Νέα Υόρκη κατά της πώλησης προνομιακής πρόσβασης στις αναρτήσεις του Τραμπ στο Truth Social, χαρακτηρίζοντας το σύστημα «διεφθαρμένο και αντισυνταγματικό».
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ισόβια στον Σάιμον Λέβι για δολοφονίες και βιασμούς

Ισόβια κάθειρξη στον 40χρονο Σάιμον Λέβι για τις δολοφονίες δύο ιερόδουλων και βιασμούς στο Λονδίνο. Η αστυνομία παραδέχθηκε λάθη που του επέτρεψαν να συνεχίσει να επιτίθεται σε γυναίκες προτού συλληφθεί οριστικά.