ΓΔ: 2332.79 -0.97% Τζίρος: 56.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:52:39
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
Φώτο: ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ: Καταγγελία για αντιθεσμική μεθόδευση στη Διάσκεψη των Προέδρων

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον πρόεδρο της Βουλής και την κυβέρνηση για «αντιθεσμική μεθόδευση» σχετικά με τον ορισμό επικεφαλής σε Ανεξάρτητες Αρχές, επισημαίνοντας ότι αγνοήθηκε η πρόταση για την ΑΠΔΠΧ και δεν δόθηκαν εξηγήσεις για την απόφαση.

Έντονη αντίδραση προκάλεσε στο ΠΑΣΟΚ η απόφαση του Προέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικά με τη διαδικασία πλήρωσης θέσεων στις Ανεξάρτητες Αρχές. 

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα κάνει λόγο για «άνευ προηγουμένου αντιθεσμική μεθόδευση», αποδίδοντας την ευθύνη στον Πρόεδρο της Βουλής και στην κυβερνητική πλειοψηφία, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, απέτρεψαν χωρίς αιτιολόγηση την πλήρωση της θέσης στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

Το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους, ο Πρόεδρος του κόμματος είχε προτείνει με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής να πραγματοποιηθεί ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις θέσεις των επικεφαλής τριών Ανεξάρτητων Αρχών, του Συνηγόρου του Πολίτη, της ΑΠΔΠΧ και της ΑΔΑΕ. Η πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με το κόμμα, αποσκοπούσε στη διαφάνεια, την αξιοκρατία και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας των θεσμών.

Όπως αναφέρει, υποβλήθηκαν δεκάδες βιογραφικά, ωστόσο μετά από μήνες καθυστερήσεων, ο Πρόεδρος της Βουλής έφερε προς συζήτηση μόνο δύο από τις τρεις Αρχές – την ΑΠΔΠΧ και τον Συνήγορο του Πολίτη. 

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι αξιολόγησε θεσμικά τα βιογραφικά και κατέθεσε τις προτάσεις του, ενώ, όπως υπογραμμίζει, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν το έπραξαν.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Άλκη Δερβιτσιώτη, για τη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη και την επίτιμη αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Συγγούνα, για τη θέση της επικεφαλής της ΑΠΔΠΧ.

Το κόμμα υποστηρίζει ότι, ενώ υπήρχαν οι προϋποθέσεις να αποκτήσει επικεφαλής η ΑΠΔΠΧ, η οποία παραμένει ακέφαλη από την άνοιξη του 2025 λόγω της παραίτησης του κ. Μενουδάκου, ο κ. Κακλαμάνης και η κυβερνητική πλειοψηφία ανέβαλαν τη συνεδρίαση χωρίς να διεξαχθεί η προβλεπόμενη ψηφοφορία.

 Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «πρωτοφανείς τακτικισμούς και σκοτεινές μεθοδεύσεις», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να διατηρεί τις Ανεξάρτητες Αρχές ακέφαλες.

Καταλήγοντας, το ΠΑΣΟΚ τονίζει πως «οι μάσκες έπεσαν ξανά» και κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι λειτουργεί με «υπόγειες διαδρομές». Όπως σημειώνει, «το γαϊτανάκι των μεθοδεύσεων για να είναι ανεξέλεγκτη η εξουσία του κ. Μητσοτάκη θα λάβει σύντομα τέλος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Σιωπή από Μαξίμου και Σπανάκη για το ακίνητο που νοικιάζει στα ΕΛΤΑ

Το ΠΑΣΟΚ ζητά ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση για το ακίνητο που ενοικιάζεται στα ΕΛΤΑ από τον υφυπουργό κ. Σπανάκη, θέτοντας ερωτήματα για τη μεταβίβαση του ακινήτου στην αδερφή του και εάν υπάρχει ηθικό ζήτημα.
Συνεδρίαση στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ζητά ακρόαση Αρεοπαγίτη εισαγγελέα και διοικητή ΕΥΠ στη Βουλή

Το ΠΑΣΟΚ ζητά την κλήση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλα και του Διοικητή της ΕΥΠ Θ. Δεμίρη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για ζητήματα διαφάνειας στη δικαιοσύνη και κοινοβουλευτικό έλεγχο στην ΕΥΠ.
Λογότυπο Σπίτι μου ΙΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Έβδομη από το τέλος η Ελλάδα στα κονδύλια Ανάκαμψης

Το ΠΑΣΟΚ επικρίνει την κυβέρνηση για τον κίνδυνο απώλειας κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας το χαμηλό ποσοστό διάθεσής τους στην αγορά και κατηγορώντας για σπατάλη, πελατειασμό και έλλειψη μεταρρυθμίσεων.
Παύλος Γερουλάνος ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Γερουλάνος: Στο αρχείο οι υποκλοπές με απόφαση Αρείου Πάγου

Σφοδρή κριτική στη στάση της κυβέρνησης για τις υποκλοπές άσκησε ο Παύλος Γερουλάνος στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση βλάπτει σοβαρά την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και ότι δεν υπάρχει κυβερνητική διάθεση για ουσιαστική διαλεύκανση.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρκογιαννάκη: Θέλουμε κράτος διαφάνειας και λογοδοσίας, δίπλα στον πολίτη

Η Όλγα Μαρκογιαννάκη του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για διαφθορά, οικονομική εξόντωση και κερδοσκοπία. Τονίζει την ανάγκη μείωσης του ΕΦΚ και επισημαίνει την ερήμωση της περιφέρειας λόγω της πολιτικής της ΝΔ.
Μακάριος Λαζαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Άμεση αποπομπή του υφυπουργού που εξαπάτησε το Δημόσιο ζητά το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση αποπομπή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τη συνέντευξη του Μακάριου Λαζαρίδη, καταγγέλλοντας ότι διορίστηκε χωρίς τα τυπικά προσόντα και παραδέχτηκε πως δεν πληρούσε τις απαιτήσεις του νόμου.