ΓΔ: 2590.1 0.79% Τζίρος: 132.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:21:37
Σημαία ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση μετατρέπει το φιάσκο ΟΣΔΕ 2026 σε φιέστα

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και επικοινωνιακή φιέστα σχετικά με την παρουσίαση της νέας εφαρμογής ΟΣΔΕ, τονίζοντας ότι οι αγρότες καλούνται να δράσουν υπό πίεση και χωρίς να τηρούνται οι δεσμευμένες προθεσμίες.

Σκληρή κριτική ασκεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με αφορμή την παρουσίαση της νέας εφαρμογής του ΟΣΔΕ από τον Πρωθυπουργό στην ΑΑΔΕ, χαρακτηρίζοντάς την ως μνημείο κυβερνητικού θράσους. Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι, ενώ η κυβέρνηση καθυστέρησε σημαντικά στην έναρξη της διαδικασίας, επιχειρεί να παρουσιάσει ως μεταρρύθμιση κάτι που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και μήνες.

Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι οι παραγωγοί ανέμεναν την έναρξη των αιτήσεων από την άνοιξη, ενώ υπήρξαν διαδοχικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις, με τελευταία εκείνη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα μέσα Ιουνίου. Παρά ταύτα, η διαδικασία ξεκίνησε μόλις στις αρχές Αυγούστου, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση πανηγυρίζει ενώ έχει καταστήσει τη χώρα ουραγό στην Ευρώπη, με τα προβλήματα να οξύνονται κάθε χρόνο. Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι καλούνται, μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια, να υποβάλουν αιτήσεις, να διορθώσουν σφάλματα και να ολοκληρώσουν τους απαραίτητους ελέγχους. Η απόφαση της ΑΑΔΕ ορίζει ότι μόνο οι αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα συμπεριληφθούν στην προκαταβολή του Οκτωβρίου, ενώ όσες κατατεθούν αργότερα θα πληρωθούν έως το τέλος Νοεμβρίου.

Το ΠΑΣΟΚ θέτει το ερώτημα αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να τηρήσει έστω και μία προθεσμία αυτή τη φορά. Υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση μεταφέρει το κόστος στους αγρότες, περιορίζοντας τον χρόνο για ελέγχους και διορθώσεις και θέτοντας σε κίνδυνο την έγκαιρη πληρωμή τους.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει πως αποκαλύφθηκε ότι ο ελληνικός Οργανισμός Πληρωμών παρέμεινε για 18 μήνες σε καθεστώς αναστολής διαπίστευσης, γεγονός που επιβεβαιώνεται πλέον και από την ίδια την κυβέρνηση, σύμφωνα με σχετικές αναφορές.

Το κόμμα σημειώνει πως όταν υπάρχει καθυστέρηση από την πλευρά του κράτους διοργανώνονται επικοινωνιακές εκδηλώσεις, ενώ όταν καθυστερούν οι αγρότες επιβάλλονται ποινές.

Με βάση τα παραπάνω, το ΠΑΣΟΚ ζητά:

- Πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία της εφαρμογής χωρίς τεχνικά προβλήματα.

- Επαρκή χρόνο για ελέγχους, διορθώσεις και οριστικοποίηση των αιτήσεων.

- Προστασία των παραγωγών από κάθε οικονομική συνέπεια που οφείλεται στην κυβερνητική καθυστέρηση.

- Σαφές, δεσμευτικό και δημόσιο χρονοδιάγραμμα ελέγχων και πληρωμών.

Καταλήγοντας, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως «όσες φιέστες κι αν οργανώσει η κυβέρνηση, η ιστορία έχει ήδη καταγράψει ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας εκτυλίχθηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο κακοδιαχείρισης και διασπάθισης αγροτικών ενισχύσεων, με προνομιούχους τους ημετέρους και μεγάλα θύματα τους πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μακάριος Λαζαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Άμεση αποπομπή του υφυπουργού που εξαπάτησε το Δημόσιο ζητά το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση αποπομπή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τη συνέντευξη του Μακάριου Λαζαρίδη, καταγγέλλοντας ότι διορίστηκε χωρίς τα τυπικά προσόντα και παραδέχτηκε πως δεν πληρούσε τις απαιτήσεις του νόμου.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Θα αναζητήσει νέο «εθελοντή» διευθυντή ο Πρωθυπουργός;

Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει την αποχώρηση του Μιχάλη Μπεκίρη από το γραφείο του Πρωθυπουργού, ρωτώντας αν θα βρεθεί άλλος «εθελοντής», καθώς δεν έχουν απαντηθεί ερωτήματα για τον διορισμό και τα προσόντα του.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Να απομακρυνθεί ο κ. Μπεκίρης από διευθυντής στη Βουλή

Το ΠΑΣΟΚ ζητά την απομάκρυνση του κ. Μπεκίρη από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, μετά τα δημοσιεύματα για έλλειψη ΦΕΚ διορισμού και πιθανή απουσία πτυχίου, τονίζοντας πως δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση αγνοεί τα κοινωνικά προβλήματα, υπάρχει λύση με εμάς

Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό και σημειώνοντας πως η κυβέρνηση έχει απομακρυνθεί από τα κοινωνικά προβλήματα, όπως η μειωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει αύριο στις 11:00 υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με κύριο θέμα την παρουσίαση νομοσχεδίου για ενίσχυση εισοδήματος και προώθηση αποταμίευσης από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.