Σε ισχύ τίθενται τα νέα μέτρα Πολιτικής Προστασίας για τη Σαντορίνη, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε και υπογράφεται από τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Ανάπτυξης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η απόφαση βασίζεται στην ομόφωνη εισήγηση των επιστημόνων, κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης, καθώς και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ. Η εισήγηση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου αφορά την επανεκτίμηση των περιορισμών πρόσβασης και παραμονής σε συγκεκριμένες περιοχές του ηφαιστειακού συμπλέγματος, λόγω γεωδυναμικών φαινομένων.
Τα μέτρα θα ισχύουν έως τις 31 Μαρτίου 2027 και προβλέπουν ειδικές ρυθμίσεις για κρίσιμες περιοχές του νησιού.
Ρυθμίσεις για λιμένες και οικισμούς
Στον Λιμένα Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Όρμου Αθηνιού θεσπίζονται μέτρα ελέγχου της κυκλοφορίας, ώστε να αποφεύγεται ο κυκλοφοριακός φόρτος κατά την αποβίβαση και τον απόπλου των πλοίων. Η θέση Α του οδικού δικτύου παραμένει ελεύθερη ως χώρος έκτακτης ανάγκης, ενώ απαγορεύεται η στάθμευση κάθε είδους οχήματος.
Στον Παλαιό Λιμένα Φηρών και την ανάντη περιοχή, που περιλαμβάνει τον λιμενικό χώρο, τις εγκαταστάσεις του τελεφερίκ και το μονοπάτι Φηρών – Παλαιού Λιμένα, επιτρέπεται η πρόσβαση και παραμονή, με εξαίρεση την περιοχή Α του λιμένα, όπου δεν επιτρέπεται η πρόσβαση.
Στον οικισμό Αρμένη Οίας επιτρέπεται η πρόσβαση από θάλασσα και ξηρά, καθώς και η παραμονή επισκεπτών.
Μέτρα για τον οικισμό Αμμούδι και τη Θηρασιά
Στη δημοτική οδό προς Αμμούδι απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων από τη διασταύρωση της περιφερειακής οδού Οίας προς τον λιμένα. Εξαιρούνται οχήματα τροφοδοσίας μεταξύ 05:00 και 10:00 π.μ. και έως 15 επιβατηγά Ι.Χ. έως 20 θέσεων, τα οποία θα εισέρχονται εκ περιτροπής με μέριμνα του Δήμου Θήρας. Επιτρέπεται επίσης η διέλευση οχημάτων με προορισμό τη Θηρασιά.
Στον οικισμό Αμμούδι επιτρέπεται η πρόσβαση και παραμονή ατόμων, καθώς και η από θαλάσσης πρόσβαση. Ωστόσο, στο περιπατητικό μονοπάτι Αμμούδι – Ακρωτήριο Αγίου Νικολάου απαγορεύεται η πρόσβαση και παραμονή, ενώ στο μονοπάτι Αμμούδι – Οίας επιτρέπεται η διέλευση.
Στον Κόρφο Θηρασιάς επιτρέπεται η πρόσβαση από ξηρά και θάλασσα και η παραμονή επισκεπτών.
Προσαρμογή μέτρων σε περίπτωση φαινομένων
Σε περίπτωση εκδήλωσης έντονων γεωδυναμικών ή υδρομετεωρολογικών φαινομένων, τα παραπάνω μέτρα μπορεί να ανασταλούν ή να τροποποιηθούν, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου, της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης του Σεισμικού Κινδύνου και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου.