ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Κένυας

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Κένυας για εμπόριο, ναυτιλία και τουρισμό

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν φορείς Ελλάδας και Κένυας, με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και νέες συνέργειες σε εμπόριο, ναυτιλία, τουρισμό.

Τριμερές μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), το προξενείο της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελλάδα και το Ελληνο-Κενυατικό Επιμελητήριο Βιομηχανίας, Εμπορίου, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Τουρισμού και Πολιτισμού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η υπογραφή του μνημονίου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων και της διερεύνησης νέων προοπτικών συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων Ελλάδας και Κένυας.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, μαζί με μέλη του επιμελητηρίου, συναντήθηκαν με την επίτιμη πρόξενο της Δημοκρατίας της Κένυας στην Ελλάδα, Βίκυ Πανταζοπούλου, και τον πρόεδρο του Ελληνο-Κενυατικού Επιμελητηρίου, Βενιζέλο - Βασίλειο Κατσικέα. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργειών σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η αγροδιατροφή, η ναυτιλία και ο τουρισμός.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ευκαιρίες που προσφέρει η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Ανατολικής Αφρικής για τις ελληνικές επιχειρήσεις. 

Η πλευρά της Κένυας υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της χώρας ως περιφερειακού κόμβου εμπορίου και επενδύσεων στην Αφρική. 

Το ΕΒΕΠ εξέφρασε πρόθεση για θεσμική και επιχειρηματική κινητοποίηση, με στόχο την ουσιαστική δικτύωση των μελών του με επιχειρηματικούς και θεσμικούς φορείς της Κένυας.

Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν στοιχεία που αφορούν τη δυναμική αλλά και τις προκλήσεις του εμπορίου στην Κένυα. Η χώρα κατέγραψε εμπορικό έλλειμμα 125,369 εκατ. KES τον Αύγουστο του 2025, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κένυας.

Το εμπορικό ισοζύγιο της Κένυας ήταν κατά μέσο όρο -62.011,66 εκατ. KES από το 1998 έως το 2025, με ιστορικό υψηλό -2.175,00 εκατ. KES τον Ιούνιο του 1999 και ιστορικό χαμηλό -170.134,00 εκατ. KES τον Νοέμβριο του 2023.

Όσον αφορά το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Κένυας, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων UN COMTRADE, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Κένυα ανήλθαν σε 28,07 εκατ. δολάρια ΗΠΑ το 2024. 

Οι εισαγωγές της Ελλάδας από την Κένυα διαμορφώθηκαν στα 3,96 εκατ. δολάρια ΗΠΑ το ίδιο έτος.

Το ΕΒΕΠ ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει, μαζί με μέλη του, σε επίσημη εμπορική αποστολή στην Κένυα. Η αποστολή αυτή δρομολογείται από το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία του υπουργείου και την Enterprise Greece.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Θεοχάρης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χ. Θεοχάρης στην Τζακάρτα: Στο επίκεντρο οι επενδύσεις και η πράσινη οικονομία

Σημαντικοί τομείς όπως εμπόριο, επενδύσεις και πράσινη οικονομία θα συζητηθούν στη Μικτή Επιτροπή Ελλάδας-Ινδονησίας 12-14 Οκτωβρίου στην Τζακάρτα, με στόχο νέες συνεργασίες και αύξηση εξαγωγών.
Τεχνητή νοημοσύνη απασχόληση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα και Κίνα ενισχύουν συνεργασία σε ΤΝ, ναυτιλία και τουρισμό

Κλαδική μελέτη της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο αναδεικνύει νέες ευκαιρίες ελληνοκινεζικής συνεργασίας στην Τεχνητή Νοημοσύνη, με έμφαση στην έρευνα, ναυτιλία, τουρισμό και πολιτισμό, με κινεζικές επενδύσεις 2,3 δισ. ευρώ (2013-2025).
Ακρόπολη της Αθήνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ι. Φωτήλας: Ο πολιτισμός στηρίζει ανάπτυξη, απασχόληση και τουρισμό

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας, στο 7ο Φόρουμ της Ολυμπίας, τόνισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά συνδέεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ διασφαλίζεται σταθερή χρηματοδότηση 750 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια στον τομέα.
Χώρα Ίος τοπίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ίος: Αναβάθμιση με σύγχρονες υποδομές και όραμα για το μέλλον

Η Ίος επενδύει σε υποδομές και βιώσιμη ανάπτυξη, συνδέοντας τουρισμό με ποιότητα ζωής κατοίκων, προστασία περιβάλλοντος και αναβάθμιση υπηρεσιών, επιδιώκοντας να διατηρήσει τη μοναδικότητα και τον σύγχρονο χαρακτήρα της.
Ο Κορκίδης στο βήμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κορκίδης: Τα Ποσειδώνια ενισχύουν το εμπόριο, τη μεταποίηση και την απασχόληση

Τα Ποσειδώνια 2026 αναδεικνύουν τη ναυτιλιακή υπεροχή της Ελλάδας, μετατρέποντας Αθήνα και Πειραιά σε διεθνές κέντρο ναυτιλίας, και προσφέροντας νέες ευκαιρίες για επιχειρήσεις, καινοτομία και επενδύσεις.