ΓΔ: 2260.67 0.04% Τζίρος: 183.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Θανάσης Κοντογεώργης πορτρέτο
Ο Θανάσης Κοντογεώργης

Κοντογεώργης στην Κρήτη: Έμφαση στην ορεινότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο Θ. Κοντογεώργης επισκέφθηκε το Αστεροσκοπείο Σκίνακα, συμμετείχε σε σύσκεψη για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της ορεινής Κρήτης, συναντήθηκε με εκπροσώπους ΚοινΣΕπ και έκλεισε την περιοδεία του συζητώντας με κατοίκους στα Ανώγεια.

Επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποίησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, με πρώτο σταθμό το Αστεροσκοπείο Σκίνακα στο Ηράκλειο. 

Εκεί, παρουσία της καθηγήτριας Βασιλικής Παυλίδου, διευθύντριας του Ινστιτούτου Αστροφυσικής, και του ομότιμου καθηγητή Ν. Κυλάφη, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για το ερευνητικό έργο του αστεροσκοπείου. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμβολή του τόσο στην επιστήμη όσο και στην τοπική οικονομία μέσω της ανάπτυξης του αστροτουρισμού.

Στη συνέχεια, ο Θ. Κοντογεώργης συμμετείχε σε σύσκεψη στο Αναπτυξιακό Κέντρο Ψηλορείτη (ΑΚΟΜΜ) με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης από Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Χανιά και Λασίθι. 

Η σύσκεψη επικεντρώθηκε στις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τις προκλήσεις των ορεινών περιοχών, με τον υφυπουργό να δίνει έμφαση στην κυβερνητική πολιτική για την ορεινότητα και τη συνεργασία με την αυτοδιοίκηση ενόψει του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Ο κ. Κοντογεώργης επεσήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει η νέα Ειδική Γραμματεία Ορεινών Περιοχών, η οποία συστάθηκε στην Προεδρία της Κυβέρνησης. 

Η Γραμματεία έχει αποστολή την υλοποίηση ολοκληρωμένης στρατηγικής 12 πυλώνων για την αναζωογόνηση των απομακρυσμένων περιοχών και τη συγκράτηση του πληθυσμού. 

Παράλληλα, μια νέα Ψηφιακή Πλατφόρμα θα λειτουργήσει ως κόμβος ενημέρωσης για υποδομές, ευκαιρίες εργασίας, προγράμματα απασχόλησης και κίνητρα εγκατάστασης στις ορεινές περιοχές.

Ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Θ. Κοντογεώργης είχε συνάντηση με εκπροσώπους τοπικών Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ), που συμβάλλουν ουσιαστικά στην τοπική ανάπτυξη. 

Στη συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας στην ενίσχυση της παραγωγής και της απασχόλησης, ενώ επισημάνθηκαν οι προκλήσεις και οι νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τον κλάδο. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στα Ανώγεια και συζήτηση με κατοίκους στην πλατεία Μεϊντάνι.

Διαχείριση υδάτων και υποδομές

Ο υφυπουργός παρέστη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης για τα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κυβερνητικό κλιμάκιο και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. 

Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη για συντονισμένες παρεμβάσεις, με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης να αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στην εφαρμογή του ενιαίου σχεδίου διαχείρισης.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι «η ανάπτυξη των ορεινών περιοχών δεν είναι για εμάς μια θεωρητική προσέγγιση, αλλά μια εθνική προτεραιότητα που απαιτεί στοχευμένες παρεμβάσεις και αξιοποίηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων».

 Τόνισε επίσης πως με την ίδρυση της νέας Ειδικής Γραμματείας δημιουργείται «μια γέφυρα διασύνδεσης μεταξύ κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτών», προσθέτοντας ότι στόχος είναι η Κρήτη της επόμενης δεκαετίας να διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες για βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε περιοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Lab - ergastirio - Sunlight
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Έρευνα για βιοεντομοκτόνα με φυσικά «όπλα», κατά δάκου και κουνουπιών

Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στο να αναπτυχθούν ουσίες που μας προσφέρει η φύση, δηλαδή μικροοργανισμούς, που για να επιβιώσουν και να επιτεθούν σε άλλους οργανισμούς, παράγουν τοξίνες.
Ηράκλειο αεροπορική βάση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Ένα ερευνητικό «υπερόπλο» στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Η νέα υποδομή παρέχει βάσιμες υποσχέσεις για σημαντική συνεισφορά στην εξατομικευμένη και αποτελεσματική διαχείριση νοσημάτων όπως είναι τα καρδιαγγειακά, οι κακοήθειες, νευροεκφυλιστικά, ρευματολογικά και άλλα πολύ-συστηματικά νοσήματα.
Ηράκλειο αεροφωτογραφία λιμανιού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: To Μουσείο Ιατρικής Σχολής Κρήτης αποτυπώνει την ιστορία της ιατρικής

Ανάμεσα στους θεματικούς άξονες που μπορεί να δει από κοντά ο επισκέπτης, είναι οι τρόποι ίασης, το ανθρώπινο σώμα, οι αισθήσεις και ο εγκέφαλος, ιατρικά εργαλεία, τα φαρμακευτικά φυτά - βότανα.
ψηφιακός διαδραστικός τοίχος δέντρου
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το ΝΟΗΣΙΣ εκπροσώπησε τη Θεσσαλονίκη στο sCYence Fair 2026 στην Κύπρο

Το ΝΟΗΣΙΣ θα συμμετάσχει στο sCYence Fair 2026 στη Λευκωσία στις 30 Απριλίου, προβάλλοντας το έργο του σε διεθνές κοινό. Το φεστιβάλ ενθαρρύνει μαθητές 9-18 ετών να παρουσιάσουν επιστημονικά projects και καινοτόμες ιδέες.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η καινοτομία μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής ζωής

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Στ. Καλαφάτης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας, τονίζει πως η έρευνα και καινοτομία ενισχύουν οικονομία, επιχειρηματικότητα και προσφέρουν νέες ευκαιρίες στους νέους επιστήμονες.
Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας από Κρήτη: Στήριξη στο Λιμενικό και έμφαση στο μεταναστευτικό

Ο Υπ. Ναυτιλίας Β. Κικίλιας επαίνεσε το έργο του Λιμενικού στην Κρήτη, τονίζοντας την ανάγκη συνεργασίας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την ενίσχυση της ασφάλειας, ενώ επεσήμανε τον κομβικό ρόλο του λιμανιού Ηρακλείου.