ΓΔ: 2348.45 -0.91% Τζίρος: 439.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:27:05
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
Ο Κώστας Τσουκαλάς σε επίσημο περιβάλλον, πιθανό γραφείο ή δημόσια υπηρεσία.

Τσουκαλάς: Κυβέρνηση με χαρακτηριστικά καθεστώτος και ακροδεξιάς

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Κώστας Τσουκαλάς, κάνοντας λόγο για υπονόμευση θεσμών, σκάνδαλα και εκφοβισμό της δικαιοσύνης.

Σε τηλεοπτική του παρουσία στην ΕΡΤNews, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «προφανώς στη χώρα μας σήμερα δεν έχουμε μια τυπική κεντροδεξιά κυβέρνηση.

 Έχουμε μια κυβέρνηση με χαρακτηριστικά καθεστώτος και που είναι όμηρος της ακροδεξιάς».

Ο κ. Τσουκαλάς σημείωσε ότι «δεν είμαστε εμείς που λέμε “ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά”. Αυτή η κυβέρνηση θυμίζει τις πιο μαύρες περιόδους». 

Την κατηγόρησε για τραυματισμό των θεσμών, σειρά σκανδάλων και μείωση της αγοραστικής δύναμης, ενώ έκανε λόγο για «εκφοβισμό» δικαστικών λειτουργών. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη, λέγοντας ότι «επιτίθεται στην ανεξάρτητη αρχή για τα δεδομένα, στον κ. Ράμμο, και τώρα στην κυρία Κοβέσι και την κυρία Παπανδρέου».

Αναφορές σε εκλογικό νόμο και πολιτικές σκοπιμότητες

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξήγησε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν εξυγιαντικό χαρακτήρα και να προκύπτουν από δημόσιο διάλογο. 

Αντίθετα, όπως είπε, «εδώ έχουμε ένα γονατογράφημα». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη να προσβάλλει τους θεσμούς» και επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα μέσω δημοσιευμάτων.

Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να «νομιμοποιήσει πυροτεχνήματα», αλλά είναι ανοιχτό σε ουσιαστικό διάλογο για ζητήματα όπως οι θητείες σε δημόσιες θέσεις, η καταπολέμηση του πολιτικού χρήματος και η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. 

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση μάς έχει συνηθίσει στο να δημιουργεί ειδήσεις πλαστές που ποτέ δεν τις φέρνει, απλά τις παρουσιάζει για να αλλάζει την ατζέντα».

Θέση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Αναφερόμενος στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι «εμείς έχουμε κάνει ήδη προτάσεις» και πως κορωνίδα της πρότασης του ΠΑΣΟΚ είναι η ενίσχυση των συναινέσεων στη διαδικασία. 

Όπως ανέφερε, η επόμενη Βουλή θα πρέπει να διασφαλίσει «ευρύτερες συναινέσεις» για την εξυγίανση ενός «τραυματισμένου πολιτικού συστήματος και θεσμικού περιβάλλοντος».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απορρίπτει κάθε πρόταση συναίνεσης, σημειώνοντας ότι έχει απορρίψει όλες τις τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. «Λέει η κυβέρνηση “εμείς στηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία” και βγαίνει ο κ. Γεωργιάδης και λέει “θα την καταργήσουμε”. Άρα, παίρνει κανείς την κυβέρνηση στα σοβαρά;», σχολίασε.

Αντιπαράθεση για τη δικαιοσύνη και τις υποκλοπές

Αναφερόμενος στη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι «έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη», ο κ. Τσουκαλάς τόνισε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να σχολιάζουν αποφάσεις της δικαιοσύνης, αλλά όχι να εκφοβίζουν δικαστές ή να παραπληροφορούν για θεσμούς που απορρέουν από τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

 Επισήμανε επίσης ότι «ο πρωθυπουργός της χώρας είναι προϊστάμενος της ΕΥΠ, όπου υπάρχει απόφαση του ΣτΕ και δεν την εφαρμόζει».

Σε σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών, απάντησε στον Χάρη Θεοχάρη, λέγοντας ότι «ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν στόχος του predator» και υπενθύμισε ότι έχει καταθέσει μήνυση από το 2022 για απόπειρα παγίδευσης. 

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν συνεργάζεται με τη δικαιοσύνη, σημειώνοντας πως «οι υπουργοί δεν έδωσαν τα κινητά τους για έλεγχο». Κατέληξε λέγοντας ότι «του υπουργού Εξωτερικών ή Εθνικής Άμυνας δεν είναι προσωπικό θέμα αν παρακολουθήθηκαν. Είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενημέρωση Γεραπετρίτη-Κάλας για drone Ουκρανίας, επίκειται διάβημα

Ο Γ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε την Κ. Κάλας για το πόρισμα του ΓΕΕΘΑ σχετικά με το drone στη Λευκάδα και συζήτησε το θέμα με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ στη Λεμεσό. Θα ακολουθήσει επίσημο διάβημα προς την ουκρανική κυβέρνηση.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη ΕΚ για έλεγχο καταγγελιών απάτης στις αγροτικές επιδοτήσεις

Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού επισκέφθηκαν την Ελλάδα για να διερευνήσουν καταγγελίες απάτης στις αγροτικές επιδοτήσεις και να αξιολογήσουν διορθωτικά μέτρα, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συνεργασία των ελληνικών αρχών.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν καλωσορίζει τη Νορβηγία στη «προηγμένη πυρηνική αποτροπή»

Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτησε την ένταξη της Νορβηγίας στην προηγμένη πυρηνική αποτροπή, μαζί με οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της συμμετοχής της και τις προοπτικές ενισχυμένης συνεργασίας.
Δόμνα Μιχαηλίδου συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Κύπρος: Μαζί για παιδί, αναπηρία και κοινωνική προστασία

Συνάντηση για ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, παιδικής προστασίας, αναπηρίας και αντιμετώπισης της φτώχειας είχαν Μιχαηλίδου και Χατζηστεφάνου, επισημαίνοντας τη σημασία ανταλλαγής καλών πρακτικών.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ χαρακτηρίζει τον Μάρκο Ρούμπιο φίλο της Ελλάδας

Η Αμερικανίδα πρέσβης Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στον ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, τονίζοντας τη δέσμευσή του για την ασφάλεια και ευημερία των ΗΠΑ και τη φιλία του με την Ελλάδα, σε ανάρτηση με φωτογραφία μαζί με τον Γ. Γεραπετρίτη.
Κιμμπερλι Γκιλφόιλ πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκίλφοϊλ: Η Μύκονος σημείο αναφοράς για τον ελληνικό τουρισμό

Η πρέσβης των ΗΠΑ, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, εξήρε μέσω «Χ» το ρόλο της Μυκόνου στον τουρισμό και υπογράμμισε τη σημασία συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Με τον δήμαρχο Μυκόνου συζήτησαν για τουριστική και οικονομική ανάπτυξη.