ΓΔ: 2623.25 0.38% Τζίρος: 234.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Παπασταύρου: Άμεσος πανευρωπαϊκός συντονισμός για την ενεργειακή κρίση

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου κάλεσε την ΕΕ να δράσει άμεσα για την ενεργειακή κρίση, με προσωρινά και στοχευμένα μέτρα, καλύτερο συντονισμό και αποφάσεις για την επάρκεια φυσικού αερίου.!

Την ανάγκη για πανευρωπαϊκό συντονισμό στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, κατά την τοποθέτησή του στην άτυπη βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενεργειακή ασφάλεια και στις επιπτώσεις των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος.

«Πριν από δύο εβδομάδες συναντηθήκαμε στις Βρυξέλλες και νομίζω ότι η σημερινή συζήτηση δείχνει πως υπάρχει ήδη πρόοδος. Στη συνάντησή μας τότε υπήρξαν πολλές φωνές που εξέφρασαν επιφυλάξεις σχετικά με τη διάρκεια της κρίσης και την (μη) ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων», ανέφερε ο κ. Παπασταύρου. 

Όπως τόνισε, πλέον διαμορφώνεται συναίνεση στους κόλπους της ΕΕ στη βάση τεσσάρων αρχών: «Πρώτον, πρέπει να δράσουμε ενωμένοι. Δεύτερον, να υπάρχει συντονισμός, αλλά και ευελιξία για τα κράτη-μέλη.

 Τρίτον, τα μέτρα να είναι προσωρινά και στοχευμένα. Και τέταρτον, να ενισχύσουμε την ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό μας».

Ο υπουργός σημείωσε ότι «οφείλουμε να απαντήσουμε στις ανησυχίες των πολιτών, καθώς βρισκόμαστε πλέον τέσσερα χρόνια μετά την προηγούμενη κρίση και διακυβεύονται, τόσο η κοινωνική συνοχή, όσο και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε «τα προσωρινά και στοχευμένα μέτρα στήριξης για την ενέργεια, να εξαιρεθούν από τον δείκτη καθαρών δαπανών του δημοσιονομικού πλαισίου, ως εφάπαξ παρεμβάσεις».

Παράλληλα, τόνισε πως «θα πρέπει να επανεξεταστούν οι κανόνες του ETS, χωρίς όμως αυτή η συζήτηση να εκτρέψει τη στρατηγική διαφοροποίησης που ήδη υλοποιούμε - στις ανανεώσιμες πηγές, στην αποθήκευση, στα δίκτυα - την οποία στηρίζουμε πλήρως».

 Πρόσθεσε ότι «αναμένουμε το πακέτο μέτρων για την ηλεκτρική ενέργεια, ιδίως όσον αφορά τις ενεργοβόρες βιομηχανίες».

Αναφερόμενος στον τομέα του φυσικού αερίου, επισήμανε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο δίλημμα σχετικά με την αποθήκευση: «είτε θα κινηθούμε άμεσα, αποδεχόμενοι υψηλότερες τιμές, για να διασφαλίσουμε την επάρκεια για τον επόμενο χειμώνα, είτε θα περιμένουμε, ελπίζοντας σε χαμηλότερες τιμές, διακινδυνεύοντας, ωστόσο, νέες αυξήσεις στις τιμές και έναν πιο δύσκολο χειμώνα».

«Το μήνυμά μας είναι σαφές: η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα. Όχι με λόγια, αλλά με αποφάσεις. Όχι με δισταγμό, αλλά με αποφασιστικότητα και βούληση. Και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε ενεργά σε αυτή την προσπάθεια», κατέληξε ο κ. Παπασταύρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσο έτοιμη ειναι η Ελλαδα να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση τύπου Θεούτα;

Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για μια νέα κρίση τύπου Θέουτα; Οι 5 κρίσιμοι πυλώνες που θα δοκιμάσουν την ανθεκτικότητα και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού. Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Π. Μπαλωμένος*.
Νίκος Δένδιας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Το Κυπριακό είναι ζήτημα παράνομης κατοχής της Κύπρου

Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εθνικής Άμυνας, τόνισε πως 52 χρόνια μετά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το Κυπριακό παραμένει ζήτημα παράνομης κατοχής και τιμούμε τη μνήμη των πεσόντων και των αγνοούμενων.
Πυροσβεστικό αεροπλάνο εν δράσει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Copernicus στη Θεσσαλονίκη: Χαρτογράφηση πυρκαγιάς για βοήθεια πυροσβεστών

Η Υπηρεσία Copernicus ενεργοποιήθηκε για τη χαρτογράφηση της πυρκαγιάς στη Χαλκιδική, με σκοπό την υποστήριξη των πυροσβεστικών δυνάμεων και την παραγωγή χαρτών για πληγείσες περιοχές του Δήμου Κασσάνδρας.
Ενεργειακή αγορά δυναμική
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα θα έχει αύριο από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος στην ΕΕ

Η Ελλάδα διατηρεί χαμηλές τιμές χονδρικής ρεύματος λόγω υψηλής παραγωγής ΑΠΕ, παρά τη ζήτηση από τις υψηλές θερμοκρασίες. Αντίθετα, στην Ευρώπη οι τιμές αυξάνονται. Για αύριο, η τιμή στην Ελλάδα είναι 97€/MWh, χαμηλότερη από άλλες χώρες.
Ενεργειακή αγορά δυναμική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ρωμανός: Η MWh στα 96€ στην Ελλάδα, από τις χαμηλότερες στην ΕΕ

Ο Νίκος Ρωμανός επισημαίνει ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι σήμερα €96 ανά MWh, μια από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, όταν στην Κεντρική Ευρώπη οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ €162-166.