ΓΔ: 2220.02 -0.66% Τζίρος: 284.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:44
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε κοντινό πορτρέτο με φόντο τοπίο.

Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έγινε μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών Γαλλίας, διαδεχόμενος συμβολικά τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και εξήρε το θεολογικό και πνευματικό του έργο στην τελετή του Παρισιού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έγινε από χθες μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας, διαδεχόμενος συμβολικά τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄, ο οποίος είχε ενταχθεί στο ίδιο σώμα πριν εκλεγεί Πάπας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο του Παρισιού, με τη συμμετοχή επιφανών θρησκευτικών ηγετών και μελών της Ακαδημίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Μέγαλος Ραββίνος της Γαλλίας Χαίμ Κορσιά και ο επίτιμος Αρχιεπίσκοπος Στρασβούργου, Λικ Ραβέλ, προσέφεραν στον Πατριάρχη ένα ιδιαίτερο δώρο: τα συγγράμματα του αγίου Μαξίμου του Ομολογητού στην πρώτη τους έκδοση, που δημοσιεύθηκε στο Παρίσι το 1675. Η κίνηση αυτή είχε έντονο συμβολισμό, συνδέοντας την πνευματική παράδοση με τη σύγχρονη διανόηση.

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο πνευματικό έργο του Βενεδίκτου ΙΣΤ΄, επισημαίνοντας πως «το θεολογικό του έργο, συγχρόνως βιβλικό και πατερικό, είναι εξ ολοκλήρου προσανατολισμένο στη θεμελιώδη πεποίθηση ότι η αλήθεια δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα, αλλά ένα πρόσωπο — ο ίδιος ο Χριστός».

Ο Πατριάρχης τόνισε επίσης ότι, σύμφωνα με τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄, «η σημερινή κρίση των κοινωνιών μας δεν είναι πρωτίστως μια ηθική κρίση, αλλά μια κρίση της αλήθειας». Αναφερόμενος στη «λαμπρή ευφυΐα και τη βαθιά πνευματικότητα» του προκατόχου του στην Ακαδημία, ο Βαρθολομαίος διερωτήθηκε τι θα έλεγε σήμερα απέναντι στη διεθνή απορρύθμιση, υπογραμμίζοντας πως η κρίση έχει θεολογική διάσταση και πως «χωρίς αλήθεια, η ελευθερία διαλύεται».

Η παρέμβαση του Τιερί ντε Μοντμπριάλ

Προλογίζοντας την τελετή, ο Γάλλος οικονομολόγος και πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (IFRI), Τιερί ντε Μοντμπριάλ, σημείωσε ότι «η Ακαδημία μας δεν είναι ούτε ένα θρησκευτικό κλειστό σώμα, ούτε ένα ιδεολογικό όργανο». Όπως είπε, η αποστολή της θα έχανε το νόημά της αν αγνοούσε τον ρόλο των πνευματικών αρχών που υπερασπίζονται τον μη εμπορεύσιμο χαρακτήρα των θεμελιωδών ελευθεριών.

Κλείνοντας, ο Τιερί ντε Μοντμπριάλ υπογράμμισε ότι «σε έναν κόσμο όπου οι θρησκευτικές ταυτότητες συχνά εργαλειοποιούνται, ο διάλογος δεν αποτελεί ηθική πολυτέλεια, αλλά στρατηγική αναγκαιότητα». Επισήμανε ακόμη πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει επινοήσει «μια διπλωματία της άρνησης: την άρνηση της σύγχυσης μεταξύ ομολογίας πίστεως και κυριαρχίας», καταγγέλλοντας σταθερά «την ιεροποίηση της πολιτικής και την πολιτικοποίηση του ιερού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές: H συμφωνία αναβαθμίζει τις ελληνογαλλικές σχέσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψαν νέα στρατηγική συμφωνία, ενισχύοντας τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας σε άμυνα, οικονομία, τεχνολογία και πολιτισμό, αναβαθμίζοντας τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την αυτονομία της

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της ελληνογαλλικής συνεργασίας και τους στενούς ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, αναφέροντας τα οφέλη και σε άμυνα.
Νίκος Δένδιας συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Ενδυναμώνουμε τις αμυντικές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κ. Βοτρέν και συζήτησαν ενίσχυση των άριστων αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας, σε ένα περιβάλλον καθημερινών προκλήσεων ασφαλείας, πάνω στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιερρακάκης: Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας είναι εμφανής

Τα εγκαίνια του νέου τεχνολογικού hub της Euronext στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γαλλίας και Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομίας και της τεχνολογίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Γαλλία: Εννέα νέες συμφωνίες υπεγράφησαν στο Μαξίμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψαν στο Μαξίμου νέες συμφωνίες, ενισχύοντας τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας σε άμυνα, παιδεία και τεχνολογία, με έμφαση και στην επαγγελματική εκπαίδευση.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Εμανουέλ Μακρόν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Μακρόν: Η συζήτησή τους στην έναρξη της συνάντησης στο Μαξίμου

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν, με τον πρωθυπουργό να ευχαριστεί τον Γάλλο Πρόεδρο για τις εγκάρδιες δηλώσεις και τη φιλία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.