ΓΔ: 2452.5 -0.75% Τζίρος: 122.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:32:38
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε κοντινό πορτρέτο με φόντο τοπίο.

Μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έγινε μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών Γαλλίας, διαδεχόμενος συμβολικά τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και εξήρε το θεολογικό και πνευματικό του έργο στην τελετή του Παρισιού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έγινε από χθες μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας, διαδεχόμενος συμβολικά τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄, ο οποίος είχε ενταχθεί στο ίδιο σώμα πριν εκλεγεί Πάπας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο του Παρισιού, με τη συμμετοχή επιφανών θρησκευτικών ηγετών και μελών της Ακαδημίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Μέγαλος Ραββίνος της Γαλλίας Χαίμ Κορσιά και ο επίτιμος Αρχιεπίσκοπος Στρασβούργου, Λικ Ραβέλ, προσέφεραν στον Πατριάρχη ένα ιδιαίτερο δώρο: τα συγγράμματα του αγίου Μαξίμου του Ομολογητού στην πρώτη τους έκδοση, που δημοσιεύθηκε στο Παρίσι το 1675. Η κίνηση αυτή είχε έντονο συμβολισμό, συνδέοντας την πνευματική παράδοση με τη σύγχρονη διανόηση.

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο πνευματικό έργο του Βενεδίκτου ΙΣΤ΄, επισημαίνοντας πως «το θεολογικό του έργο, συγχρόνως βιβλικό και πατερικό, είναι εξ ολοκλήρου προσανατολισμένο στη θεμελιώδη πεποίθηση ότι η αλήθεια δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα, αλλά ένα πρόσωπο — ο ίδιος ο Χριστός».

Ο Πατριάρχης τόνισε επίσης ότι, σύμφωνα με τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄, «η σημερινή κρίση των κοινωνιών μας δεν είναι πρωτίστως μια ηθική κρίση, αλλά μια κρίση της αλήθειας». Αναφερόμενος στη «λαμπρή ευφυΐα και τη βαθιά πνευματικότητα» του προκατόχου του στην Ακαδημία, ο Βαρθολομαίος διερωτήθηκε τι θα έλεγε σήμερα απέναντι στη διεθνή απορρύθμιση, υπογραμμίζοντας πως η κρίση έχει θεολογική διάσταση και πως «χωρίς αλήθεια, η ελευθερία διαλύεται».

Η παρέμβαση του Τιερί ντε Μοντμπριάλ

Προλογίζοντας την τελετή, ο Γάλλος οικονομολόγος και πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (IFRI), Τιερί ντε Μοντμπριάλ, σημείωσε ότι «η Ακαδημία μας δεν είναι ούτε ένα θρησκευτικό κλειστό σώμα, ούτε ένα ιδεολογικό όργανο». Όπως είπε, η αποστολή της θα έχανε το νόημά της αν αγνοούσε τον ρόλο των πνευματικών αρχών που υπερασπίζονται τον μη εμπορεύσιμο χαρακτήρα των θεμελιωδών ελευθεριών.

Κλείνοντας, ο Τιερί ντε Μοντμπριάλ υπογράμμισε ότι «σε έναν κόσμο όπου οι θρησκευτικές ταυτότητες συχνά εργαλειοποιούνται, ο διάλογος δεν αποτελεί ηθική πολυτέλεια, αλλά στρατηγική αναγκαιότητα». Επισήμανε ακόμη πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει επινοήσει «μια διπλωματία της άρνησης: την άρνηση της σύγχυσης μεταξύ ομολογίας πίστεως και κυριαρχίας», καταγγέλλοντας σταθερά «την ιεροποίηση της πολιτικής και την πολιτικοποίηση του ιερού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλικό πολεμικό ναυτικό ανέκοψε τάνκερ, ύποπτο για ρωσική σχέση

Γαλλικό πολεμικό πλοίο ανέκοψε τάνκερ ανοιχτά της Σικελίας, το οποίο θεωρείται μέλος της ρωσικής σκιώδους αρμάδας που παρακάμπτει κυρώσεις. Πρόκειται για το πέμπτο ύποπτο πλοίο που σταματά η Γαλλία από τον Σεπτέμβριο του 2023.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Πάνω από 100 εκατ. εκτεθειμένοι σε θερμοκρασίες άνω των 35°C

Τουλάχιστον 212 θάνατοι στην Ισπανία και τρεις στη Γαλλία οφείλονται στον καύσωνα, ενώ στη Βρετανία καταγράφηκε ρεκόρ ζέστης Ιουνίου. Πάνω από 380 εκατομμύρια Ευρωπαίοι εκτίθενται σε θερμοκρασίες άνω των 30°C.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ενιαίο μέτωπο από ηγέτες ΕΕ για ενίσχυση του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ

Μήνυμα ενότητας ενόψει Συνόδου ΝΑΤΟ έστειλαν από το Βερολίνο οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Ιταλίας και Βρετανίας, δίνοντας έμφαση σε ισχυρό ευρωπαϊκό πυλώνα, στήριξη στην Ουκρανία και αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Ηλιοβασίλεμα σε πόλη
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες πουλερικά στη Γαλλία νεκρά από τον καύσωνα

Ο καύσωνας στη Γαλλία προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων πουλερικών, δυσχεραίνοντας τη συλλογή των νεκρών. Οι αρχές εξετάζουν ενταφιασμό στις φάρμες, ενώ αγρότες αναγκάζονται να εργάζονται νύχτα λόγω της ζέστης.
Στολή Ελβετικού στρατού
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Σχέδια αγοράς αντιαεροπορικού συστήματος από Γαλλία, Ισραήλ ή Ν. Κορέα

Η Ελβετία διαπραγματεύεται με Γαλλία, Ισραήλ και Νότια Κορέα για αγορά συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις των Patriot και για μείωση της εξάρτησης από έναν προμηθευτή, όπως αναφέρει το υπ. Άμυνας.