ΓΔ: 2267.45 0.05% Τζίρος: 256.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κτίριο ΓΣΕΕ Αθήνα
Φώτο: ΓΣΕΕ

ΓΣΕΕ: Ρυθμίσεις για υγεία και ασφάλεια εργαζομένων σε ακραία καιρικά φαινόμενα

Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο υγείας και ασφάλειας εργαζομένων σε ακραία καιρικά φαινόμενα, εν αναμονή της κακοκαιρίας ERMINIO που θα επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας με έντονα φαινόμενα.

Την ανάγκη θέσπισης ρυθμιστικού πλαισίου για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων υπογραμμίζει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΕΕ), με αφορμή την επικείμενη κακοκαιρία ERMINIO.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (30 Μαρτίου 2026), η κακοκαιρία ERMINIO αναμένεται να πλήξει στις 1 και 2 Απριλίου τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Προβλέπονται έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, καταιγίδες, άνεμοι έως 9 μποφόρ, χαλαζοπτώσεις και πυκνές χιονοπτώσεις. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη εκδώσει σχετική ανακοίνωση με οδηγίες προστασίας για τις περιοχές «κόκκινης» και «πορτοκαλί» προειδοποίησης.

Δικαιώματα εργαζομένων σε περιόδους κακοκαιρίας

Η ΕΕ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που αδυνατούν να μεταβούν στην εργασία τους, χωρίς υπαιτιότητά τους, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δεκαήμερη πραγματική εργασία στον ίδιο εργοδότη (άρθρο 657 ΑΚ, άρθρο 10 ΠΔ 62/2025).

Η διακοπή συγκοινωνιών ή η επικινδυνότητα των δρόμων λόγω σφοδρής βροχόπτωσης και χαμηλής ορατότητας συνιστούν σπουδαίο λόγο που δικαιολογεί τη μη παροχή εργασίας. Το δικαίωμα στις αποδοχές ισχύει και όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά αλλά ο εργαζόμενος δεν κατάφερε, παρά την προσπάθειά του, να προσέλθει (άρθρο 656 ΑΚ, άρθρο 9 ΠΔ 62/2025).

Αντίστοιχα, ο εργαζόμενος δικαιούται αμοιβή και όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε, επειδή ο εργοδότης διέκοψε τη δραστηριότητά της χωρίς να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης. Σε περίπτωση που η επιχείρηση παραμένει κλειστή λόγω αντικειμενικής αδυναμίας λειτουργίας, τα μέρη απαλλάσσονται αμοιβαία από τις υποχρεώσεις τους (ΑΚ 380).

Υποχρεώσεις εργοδοτών και τηλεργασία

Η Συνομοσπονδία τονίζει ότι σε επαγγέλματα υπαίθριας απασχόλησης, όπως οι οικοδομικές εργασίες ή οι διανομές μέσω ψηφιακών πλατφορμών, πρέπει να διακόπτονται οι εργασίες κατά τη διάρκεια ακραίων φαινομένων. Επισημαίνεται επίσης ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να χρεώσει μονομερώς ημέρα κανονικής άδειας, αν ο εργαζόμενος δεν κατάφερε να προσέλθει λόγω των καιρικών συνθηκών.

Σε περιπτώσεις τηλεργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό ή το σχετικό επίδομα, βάσει του άρθρου 67 του Ν. 4808/2021.

Ανάγκη θεσμικού πλαισίου και ελέγχων

Η ΕΕ ζητά από το Υπουργείο Εργασίας την εισαγωγή ρητών ρυθμίσεων για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων. Ζητείται η θέσπιση σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου και αυστηρών κυρώσεων, με εντατικοποίηση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους.

Τα σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες της ΕΕ βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την υποδοχή καταγγελιών εργαζομένων. Παράλληλα, η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει τη διαθεσιμότητα του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ/ΕΕ) και του Δικτύου Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΕΕ, για στήριξη και ενημέρωση εργαζομένων σε όλη τη χώρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καύσωνας καλοκαίρι ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Διεθνή μέτρα για προστασία εργαζομένων από ακραία καιρικά φαινόμενα

Στη Γενεύη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, για πρώτη φορά συμφωνήθηκαν τριμερή συμπεράσματα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και κλιματικής αλλαγής.
Διαδήλωση στο κέντρο Αθήνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, με μαζικές συγκεντρώσεις στην πλατεία Κλαυθμώνος και το Σύνταγμα, καθώς και σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.
Κτίριο ΓΣΕΕ Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΣΕΕ: Απεργία Πρωτομαγιάς για δυνατή φωνή των εργαζομένων

Η ΓΣΕΕ προκήρυξε 24ωρη απεργία για την Πρωτομαγιά 2026, καλώντας σε μαζική συμμετοχή. Η κεντρική συγκέντρωση θα γίνει στις 11 πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος, τονίζοντας πως η Πρωτομαγιά φέτος αποτελεί και ημέρα διεκδίκησης δικαιωμάτων.