ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01
Άποψη Σερβίας από ψηλά

250 ελληνικές εταιρείες λειτουργούν στη Σερβία με 10.000 εργαζόμενους

Συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες στη Σερβία είχε ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας, τονίζοντας τη σημασία της διμερούς συνεργασίας και τη στήριξη της κυβέρνησης στις επενδύσεις στη Βαλκανική.

Στο πλαίσιο της βαλκανικής περιοδείας εξωστρέφειας, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας συναντήθηκε στο Βελιγράδι με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σερβία, συνοδευόμενος από μέλη αποστολής της Βόρειας Ελλάδας.

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Γκιουλέκας ανέλυσε τους στόχους της πρωτοβουλίας, που υλοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), για την ενίσχυση των διμερών συνεργασιών στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της αυτοδιοίκησης και της εκπαίδευσης.

Ο υφυπουργός μετέφερε τη βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να στηριχθεί η ελληνική επενδυτική δραστηριότητα στις χώρες της Βαλκανικής. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας πως οι όροι που τίθενται δεν αφορούν τη Σερβία.

Παράλληλα, κάλεσε τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες να καταθέσουν τα αιτήματά τους, ώστε να μεταφερθούν στα αρμόδια υπουργεία. Αναφερόμενος στον Συνοριακό Σταθμό Ευζώνων, σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έργο αναβάθμισης για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στις διελεύσεις, καθώς από εκεί διέρχεται το 52%-54% των οδικών μετακινήσεων. Ο εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί, ενώ προχωρούν και τα έργα στους σταθμούς Κήπων και Καστανιών στον Έβρο.

Για τη Σερβία, ο κ. Γκιουλέκας επισήμανε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το θετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών και λαών. Το καλωσόρισμα στη συνάντηση έκανε η πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι, Μαρία Λεβαντή.

Ελληνικές επιχειρήσεις στη Σερβία: 250 εταιρείες με 10.000 εργαζόμενους

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Σερβία, Νικόλαος Σλιουσαρέγκο, ανέφερε ότι δραστηριοποιούνται περίπου 250 ελληνικές επιχειρήσεις στη χώρα, με συνολικές επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ την τελευταία εικοσαετία. Ο ετήσιος τζίρος ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολούνται περίπου 10.000 εργαζόμενοι.

Όπως σημείωσε, οι ελληνικές επενδύσεις εμφανίζουν αυξητική τάση, αν και υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης. Τόνισε ότι αποστολές όπως αυτή του υφυπουργείου Μακεδονίας και Θράκης μπορούν να ενισχύσουν τις διμερείς συνεργασίες και να προσελκύσουν νέες επενδύσεις.

Μεταξύ των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ο κ. Σλιουσαρέγκο αναφέρθηκε στην απαγόρευση εισαγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω του αφθώδους πυρετού, αλλά και στο ζήτημα των αδειών μεταφορών. Οι ετήσιες άδειες, που ανέρχονται σε 13.000, λήγουν κάθε Σεπτέμβριο προκαλώντας δυσκολίες στη μεταφορά ελληνικών προϊόντων.

Επιπλέον, έχει τεθεί αίτημα για παράταση της άδειας παραμονής των Σέρβων μεταφορέων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέραν των 180 ημερών, ώστε να διευκολυνθούν οι εμπορευματικές ροές.

Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Σερβία και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Δεξίωση στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία

Το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, η πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι, Μαρία Λεβαντή, παρέθεσε δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία προς τιμήν του υφυπουργού και των μελών της αποστολής.

Στη δεξίωση παρευρέθηκαν ο υπουργός Αθλητισμού της Σερβίας, Ζόραν Γκάιτς, ο οποίος μιλά ελληνικά, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάνε Πρέλεβιτς, καθώς και ο πρέσβης της Κύπρου στο Βελιγράδι, Ανδρέας Φωτίου. Ο κ. Γκιουλέκας απηύθυνε πρόσκληση στον Σέρβο υπουργό Αθλητισμού να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Παπανδρέου στο συνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου: Σοβαρές επιπτώσεις από το κλείσιμο του Οδοντωτού στα Καλάβρυτα

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι η παρατεταμένη διακοπή του Οδοντωτού πλήττει σοβαρά τουρισμό και οικονομία των Καλαβρύτων. Ζήτησε άμεσο σχέδιο για ασφαλή επαναλειτουργία, διαφάνεια και υπεύθυνη ενημέρωση προς τους πολίτες.
Κελί φυλακής
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Νεκρός στο κελί ο Τούρκος ύποπτος για έξι δολοφονίες

Νεκρός βρέθηκε στο κελί του στη Γερμανία ο 45χρονος Φατίχ Γ., ύποπτος για τη δολοφονία έξι εργαζομένων σε δομή ανηλίκων. Οι αρχές θεωρούν την αυτοχειρία αιτία θανάτου. Ο Φατίχ είχε δραπετεύσει από τουρκική φυλακή.
Θερμόμετρο και ήλιος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΣΕΕ: Απαραίτητα μέτρα προστασίας εργαζομένων από τη ζέστη

Η ΕΕ και η Γραμματεία Υγείας και Ασφάλειας ζητούν άμεσα μέτρα κατά της θερμικής καταπόνησης εργαζομένων, παρέχοντας οδηγίες σε σωματεία για την προστασία της υγείας και την αποτροπή ατυχημάτων σε όλους τους εργασιακούς χώρους.
Μάρτα Κος πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κριτική Κος σε Σέρβα υπουργό για δήλωση εθνοκάθαρσης στο Κόσοβο

Η Ευρωπαία Επίτροπος Διεύρυνσης Μάρτα Κος καταδίκασε δηλώσεις της Σέρβας υπουργού Παούνοβιτς για εθνοκάθαρση στο Κόσοβο, χαρακτηρίζοντάς τες "φρικτές". Η Πρίστινα την κήρυξε ανεπιθύμητη μετά τις δηλώσεις της σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Αλεξάνταρ Βούτσιτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βούτσιτς δεν υπέγραψε τη διακήρυξη της Συνόδου Ουκρανίας-ΝΑ Ευρώπης

Στη Σύνοδο Κορυφής στο Κίεβο, η Σερβία δεν υπέγραψε τη διακήρυξη που καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα, ενώ οι υπόλοιπες χώρες δεσμεύτηκαν για στήριξη στην Ουκρανία και αυξημένες πιέσεις κατά της Ρωσίας.