ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
Φώτο: SOOC

Νίκη: Ερωτήματα μετά την παραίτηση Χαν από το Κυπριακό

Σοβαρά ερωτήματα για τους χειρισμούς της Κομισιόν μετά την παραίτηση του Γιοχάνες Χαν από το Κυπριακό θέτει η Νίκη, ζητώντας άμεσο ορισμό αντικαταστάτη.

Η παραίτηση του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό, Γιοχάνες Χαν, προκαλεί «σοβαρότατα ερωτήματα», σύμφωνα με ανακοίνωση της Νίκης. Η απόφαση έγινε γνωστή στις αρχές της εβδομάδας, καθώς ο κ. Χαν ανέλαβε από την 1η Ιανουαρίου καθήκοντα Προέδρου της Αυστριακής Εθνικής Τράπεζας.

Όπως αναφέρει η Νίκη, τίθενται κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση της υπόθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ αυτών, το πόσο διάστημα θα παραμείνει κενή η θέση, γιατί η παραίτηση ανακοινώθηκε δυόμισι μήνες μετά τον διορισμό του, καθώς και γιατί η Επιτροπή δεν προχώρησε άμεσα στον ορισμό αντικαταστάτη.

Η ανακοίνωση επικρίνει επίσης την «αοριστία» της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε ότι θα ασχοληθεί με το θέμα «εν καιρώ». Η Νίκη ζητά από την κυβέρνηση να παρέμβει, προκειμένου να ζητήσει τον άμεσο ορισμό νέου ειδικού απεσταλμένου.

«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», σημειώνει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο «παιχνιδιών» της Προέδρου της Κομισιόν, η οποία, όπως αναφέρεται, «ενδιαφέρεται για την Ουκρανία, αλλά αδιαφορεί για το ευρωπαϊκό έδαφος της Κύπρου, που τελεί υπό τουρκική κατοχή».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλγα Κεφαλογιάννη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην άτυπη συνάντηση Υπουργών Τουρισμού ΕΕ στη Λευκωσία

Στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών Τουρισμού της ΕΕ στη Λευκωσία συμμετείχε η Ελλάδα με την Όλγα Κεφαλογιάννη και την Άννα Καραμανλή. Θέματα: βιώσιμος τουρισμός, ενίσχυση ΜμΕ, προστασία περιβάλλοντος και ψηφιακές εξελίξεις.
Βίκτορ Όρμπαν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Χωρίς τον Βίκτορ Ορμπαν η επόμενη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής της ΕΕ

Ο Βίκτορ Ορμπαν δεν θα παρευρεθεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στην Κύπρο, που πιθανόν να ήταν η τελευταία του, καθώς επικεντρώνεται στην προετοιμασία της κυβερνητικής μετάβασης μετά την ήττα του στις εκλογές.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Προτεραιότητα μας η δίκαιη λύση για το Κυπριακό

Η Κομισιόν επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά της να συμβάλει ενεργά στη λύση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για επανένωση στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σύντομα θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για τον ειδικό απεσταλμένο.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φον ντερ Λάιεν: Η ασφάλεια της Κύπρου είναι ασφάλεια της ΕΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η Κύπρος επηρεάστηκε περισσότερο από κάθε άλλο κράτος της ΕΕ από τον πόλεμο, εξήρε τη στάση της και ανυπομονεί να επισκεφτεί το νησί τον Απρίλιο στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.