ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Θανάσης Κοντογεώργης πορτραίτο
Ο Θανάσης Κοντογεώργης εμφανίζεται σε τηλεοπτική συνέντευξη με επίσημη ενδυμασία.

Θ. Κοντογεώργης: Πληρωμή fuel pass για δίμηνο έως 15 Απριλίου

Ο Θανάσης Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι τα νέα μέτρα στήριξης είναι στοχευμένα και κοινωνικά δίκαια, τονίζοντας τη σημασία δημοσιονομικής σύνεσης και την αποφυγή δεύτερου κύματος πληθωρισμού, δίνοντας έμφαση στο μεταφορικό κόστος.

Με αφορμή τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο ΕΡΤnews ότι «τα μέτρα είναι στοχευμένα, κοινωνικά δίκαια, με δημοσιονομικά συνετό τρόπο».

Ο υφυπουργός εξήγησε πως «βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο των πολεμικών επιχειρήσεων» και ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες. Όπως ανέφερε, «χωρίς να χρησιμοποιούμε όλα τα "όπλα" που έχουμε στη φαρέτρα μας, παίρνουμε μέτρα μέχρι εκεί που μπορούμε».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αποφυγή ενός «δευτερογενούς κύματος πληθωρισμού» που θα επιβάρυνε περαιτέρω την ακρίβεια. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση εστίασε στη μείωση του μεταφορικού κόστους, το οποίο επηρεάζει άμεσα τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στο fuel pass, σημείωσε ότι «τρεις στους τέσσερις θα ωφεληθούν» για τιμές έως 2,11 ευρώ το λίτρο. «Παρόλο που μεσολαβεί Μεγάλη Εβδομάδα, ιδανικά θα θέλαμε οι πληρωμές να γίνουν μέχρι το Πάσχα», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι η ενίσχυση αφορά το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου. «Η λογική των μέτρων είναι να πάνε κατευθείαν στην τσέπη και η ενίσχυση στους ανθρώπους που το χρειάζονται», πρόσθεσε.

Για τα λιπάσματα, διευκρίνισε ότι «θα είναι αναδρομικά από τις 15 Μαρτίου», ώστε να καλυφθούν και οι παραγωγοί που είχαν ήδη προχωρήσει σε παραγγελίες. Όπως είπε, «ανταποκρίθηκαν άμεσα ο αντιπρόεδρος, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών για να δοθεί λύση».

Ο Θ. Κοντογεώργης τόνισε ότι «η ενίσχυση που δίνουμε είναι μεγαλύτερη και πιο γενναιόδωρη από αυτήν αν μειωνόταν ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το ντίζελ και για τη βενζίνη». Η μείωση του φόρου, όπως είπε, «θα είχε σοβαρό δημοσιονομικό αντίκτυπο, καθώς με αυτό χρηματοδοτούμε πολιτικές».

Πιθανές πρόσθετες παρεμβάσεις και διεθνείς εξελίξεις

Το ενδεχόμενο νέων αποφάσεων παραμένει ανοικτό, ειδικά αν «πάμε σε μια επιδείνωση του πεδίου στον Περσικό Κόλπο και παραταθεί η κρίση». Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο έκτακτο Eurogroup της Παρασκευής και στη «πενθήμερη προθεσμία που έθεσε ο Πρόεδρος Τραμπ», επισημαίνοντας ότι «αυτές τις ημέρες υπάρχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις και πληροφορίες».

Όπως τόνισε, «με ψυχραιμία και βήμα-βήμα θα βρισκόμαστε πάντοτε δίπλα στον κάθε πολίτη και σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». Πρόσθεσε ότι «δίνουμε περισσότερα από αυτά που δίνουν η Ισπανία και η Ιταλία» και κάλεσε σε «υπευθυνότητα από όλους, ειδικά σε στιγμές κρίσης».

Σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης, «προφανώς θα έχουμε ευρωπαϊκές και εθνικές λύσεις», σημείωσε.

Δημοσκοπήσεις και πολιτική προοπτική

Σχολιάζοντας τα δημοσκοπικά δεδομένα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι «η βελτίωση που δείχνει η κυβέρνηση οφείλεται στο γεγονός ότι υλοποιεί την πολιτική της και ανταποκρίνεται στις κρίσεις». Ένα τμήμα της κοινωνίας, πέραν της εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας, «ανταποκρίνεται θετικά», γεγονός που δείχνει «μια προοπτική για την επόμενη ημέρα».

Όπως πρόσθεσε, «δουλειά, ανταπόκριση στις κρίσεις, γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά με συνέπεια και συγκράτηση βάσει των συνθηκών» είναι το τρίπτυχο για τη συνέχεια.

Η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών

Αναφερόμενος στη δίκη για την τραγωδία των Τεμπών, τη χαρακτήρισε «πολύ σημαντική στιγμή, κορυφαία δίκη ειδικά για τους συγγενείς των θυμάτων, τους τραυματισμένους και όσους υπέφεραν». Τόνισε ότι «οφείλουμε να διασφαλίζουμε τις απαραίτητες συνθήκες», αναγνωρίζοντας πως «οι εικόνες δεν ήταν ικανοποιητικές» παρά το μέγεθος της αίθουσας.

Με βάση την επαγγελματική του εμπειρία ως νομικός, εκτίμησε ότι «η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και την άλλη εβδομάδα θα είναι βελτιωμένη». Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «όλοι οι παράγοντες της δίκης οφείλουν να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις ώστε η δικαιοσύνη να κάνει ανεπηρέαστη και απερίσπαστη τη δουλειά της και οι συγγενείς των θυμάτων να βρουν το δίκιο τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρούμεν Ράντεφ πρόεδρος Βουλγαρίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αυτοδυναμία Ράντεφ στις βουλγαρικές εκλογές, φιλικός προς Ρωσία

Ο συνασπισμός «Προοδευτική Βουλγαρία» του Ρούμεν Ράντεφ κερδίζει αυτοδυναμία στις βουλγαρικές εκλογές με 45% και πάνω από 130 έδρες. Δεύτερο και τρίτο κόμμα, με 12,5%, το GERB και ο κεντρώος συνασπισμός, τέταρτο το Κίνημα Δικαιωμάτων.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ανάγκη η καταπολέμηση της τοξικότητας στη δημόσια ζωή

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης της τοξικότητας στη δημόσια ζωή, στήριξε την άρση ασυλίας των βουλευτών της ΝΔ για διαλεύκανση της υπόθεσης ΟΠΕΚΕΠΕ και ζήτησε αντικειμενικότητα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σακελλαρίδης: Παρέμβαση Μπακογιάννη για απομάκρυνση Λαζαρίδη

Ο Γιαβριήλ Σακελλαρίδης κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη για αδιαφορία απέναντι στην κοινωνική αντίδραση στις προκλήσεις Λαζαρίδη. Τονίζει ότι μόνο μετά από παρέμβαση της Μπακογιάννη η κυβέρνηση αντέδρασε κατάλληλα.
Μακάριος Λαζαρίδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κοινωνική πίεση οδήγησε στην παραίτηση Λαζαρίδη

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει πως η παραίτηση Λαζαρίδη ήρθε μετά από κοινωνική κατακραυγή, επικρίνοντας την κυβέρνηση για πλήρη κάλυψη και θεωρεί τη συγκεκριμένη παραίτηση νίκη της προοδευτικής αντιπολίτευσης κατά της πολιτικής Μητσοτάκη.