ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ενέργεια και τρόφιμα κόστος
Η ανατίμηση σε ενέργεια και τρόφιμα επηρεάζει την οικονομία στην Ευρώπη.

Η ΕΕ ζητά άμεσα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις ενέργειας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά άμεση εργαλειοθήκη μέτρων από την Επιτροπή για τη μείωση των αυξήσεων στα ορυκτά καύσιμα και την τιμή του ρεύματος, προωθώντας στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη πολιτών, επιχειρήσεων και ενεργοβόρων τομέων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει άμεσα τις τιμές της ενέργειας, με συνέπειες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογραμμίζει, μάλιστα, την ανάγκη για μια «συντονισμένη αντίδραση» απέναντι στις αυξημένες πιέσεις που προκαλούνται στις αγορές ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει χωρίς καθυστέρηση μια ολοκληρωμένη εργαλειοθήκη προσωρινών και στοχευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των πρόσφατων αυξήσεων στις τιμές των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων.

Παράλληλα, ζητείται από την Επιτροπή να καταθέσει επειγόντως προτάσεις για στοχευμένα μέτρα που θα αφορούν όλες τις συνιστώσες των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Στόχος είναι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και η αντιμετώπιση της βραχυπρόθεσμης αστάθειας, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν μεταξύ των κρατών μελών και τις ανάγκες των ενεργοβόρων τομέων.

Η Επιτροπή καλείται, επίσης, να συνεργαστεί στενά με τα κράτη μέλη για τον σχεδιασμό εθνικών προσωρινών και στοχευμένων παρεμβάσεων που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις των καυσίμων και των συνιστωσών τους στο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, διασφαλίζοντας ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί από την Επιτροπή να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) έως τον Ιούλιο του 2026. Η αναθεώρηση στοχεύει στη μείωση της αστάθειας των τιμών του άνθρακα και στον περιορισμό του αντίκτυπού τους στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και στο σχετικό κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τους συννομοθέτες να καταλήξουν, εντός του 2026, σε ένα φιλόδοξο πακέτο για την ανάπτυξη των ενεργειακών δικτύων. Το πακέτο αυτό θα πρέπει να επιταχύνει την κατασκευή κρίσιμων υποδομών, να ενισχύσει την προστασία και ανθεκτικότητά τους και να προωθήσει τη διασύνδεση των ενεργειακών συστημάτων τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Σε πτωτική πορεία οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το άνοιγμα

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στο άνοιγμα λόγω αναζωπύρωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και ανόδου του πετρελαίου. Ο STOXX 600 έχασε 0,1%. Η Inditex ενισχύθηκε κατά 5% μετά από καλύτερες των προσδοκιών πωλήσεις τον Μάιο.
Αντλίες πετρελαίου αγοράς
ΔΙΕΘΝΗ

ΔΟΕ: «Υπάρχει πολύ πετρέλαιο στην αγορά» παρά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διαβεβαιώνει πως υπάρχει επάρκεια πετρελαίου στην αγορά, παρά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Παρά τα προβλήματα επιμελητείας, δεν υπάρχει έλλειψη και δεν προβλέπεται συλλογική δράση προς το παρόν.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επιθέσεις Χούθι σε εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι επιτέθηκαν με drones και πυραύλους σε εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, απειλώντας με κλιμάκωση. Πρόκειται για επανέναρξη εχθροπραξιών με τη Σαουδική Αραβία έπειτα από τετραετή εκεχειρία.
Εκτόξευση πυραύλων
ΔΙΕΘΝΗ

13η νύχτα βομβαρδισμών ΗΠΑ στο Ιράν, στα 100 δολάρια το πετρέλαιο

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέους βομβαρδισμούς κατά του Ιράν για 13η νύχτα, ενώ οι Χούθι ανοίγουν νέο μέτωπο στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας άλμα στην τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια και αυξάνοντας τους φόβους για κρίση υδρογονανθράκων.
Πετρέλαιο και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η βενζίνη ξεπέρασε τα 4 δολάρια λόγω νέων εντάσεων στη Μ. Ανατολή

Οι τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ ξεπέρασαν ξανά τα 4 δολάρια το γαλόνι λόγω των εντάσεων με το Ιράν και της διατάραξης στο Στενό του Ορμούζ. Η μέση τιμή αυξήθηκε πάνω από 30% από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της AAA.