Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στο προσυνέδριο που πραγματοποιείται στη Λάρισα στο πλαίσιο του 16ου Συνεδρίου της ΝΔ, υπογράμμισε τη στενή σύνδεση μεταξύ της ισχυρής οικονομίας και της εθνικής άμυνας. Όπως ανέφερε, «Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τις επενδύσεις που κάνουμε στην άμυνά μας και να προβάλλουμε αυτήν την ισχυρή αποτρεπτική εικόνα της πατρίδας μας, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαιναν καλά».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η οικονομική σταθερότητα αποτελεί τη βάση για τη διατήρηση μιας ισχυρής και ασφαλούς Ελλάδας, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στις ελληνικές φρεγάτες και τα αναβαθμισμένα F-16 που επιχειρούν στην Κύπρο, καθώς και στα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot που προστατεύουν τον ελληνικό και ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.
Η συμβολή της οικονομίας στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε τη σημασία της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, συνδέοντάς την με τα έργα που υλοποιούνται στη Θεσσαλία. Όπως ανέφερε, «αν η ελληνική οικονομία δεν πατούσε καλά στα πόδια της, θα ήταν αδύνατον να διαθέσουμε τα δισεκατομμύρια που διαθέτουμε σήμερα στη Θεσσαλία για να μπορέσουμε να την υποστηρίξουμε».
Αναφέρθηκε στα έργα αποκατάστασης των υποδομών μετά τις φυσικές καταστροφές, όπως τα έργα για τον Daniel, τη σιδηροδρομική σύνδεση και τα εκατοντάδες οδικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Θεσσαλία, παρά τις δοκιμασίες των τελευταίων ετών, διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Πρόκειται, όπως είπε, για μια περιφέρεια με ισχυρή παραγωγική και μεταποιητική βάση, υψηλή θέση στην παροχή υπηρεσιών και δυνατότητες ανάπτυξης στον τουρισμό και τα logistics.
Στρατηγικό όραμα για την ελληνική οικονομία
Αναφερόμενος στο μέλλον της εθνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι απαιτείται σχεδιασμός με ορίζοντα δεκαετιών. «Πρέπει να μπορούμε να βλέπουμε την οικονομία και με όρους μέλλοντος, δηλαδή πού θέλουμε να είμαστε το 2030, πού θέλουμε να είμαστε το 2035», είπε, προσθέτοντας ότι η Νέα Δημοκρατία διαθέτει συγκροτημένο σχέδιο προόδου για τη χώρα.
Ειδική αναφορά έκανε στη νεανική επιχειρηματικότητα, επισημαίνοντας ότι η νέα γενιά επιχειρηματιών απευθύνεται πλέον σε διεθνείς αγορές, αναπτύσσοντας προϊόντα και υπηρεσίες με εξωστρεφή προσανατολισμό.
Η προεδρία του Eurogroup και η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την υπερηφάνειά του για την προεδρία του Eurogroup από την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας τη στιγμή αυτή ως «πολύ σημαντική για τη χώρα». Τόνισε ότι η Ελλάδα, που κάποτε θεωρούνταν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, κατόρθωσε να ανακτήσει την αξιοπιστία της.
Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι η συλλογική πρόοδος της οικονομίας πρέπει να μεταφράζεται σε στήριξη της κοινωνίας κάθε φορά που αυτό είναι αναγκαίο, κάτι που –όπως είπε– έχει αποδειχθεί έμπρακτα όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης.